Sunnuntai-aamun sämpylät

Viime viikonloppuna kävi niin, että Juha oli mökkitavaroita pakatessaan jättänyt huomioimatta yhden kassin, joka piti sisällään noin puolet viikonlopun ruokien raaka-aineista ja mm. leivän. Eihän siinä sitte muu auttanut kuin pyöräyttää leipätaikina.

sampyla2.jpg

Lauantai-aamuksi tein no-knead ciabattan, joka oli rakenteeltaan ihan passeli mutta maistui täysin mitäänsanomattomalle. Siitä ei siis tässä sen enempää. Kun on tottunut leipomaan leipiä hapanjuuria käyttäen, ei muu leipä oikein sitten enää maistukaan miltään.

Tein muutama viikko sitten voita itse (siitä lisää ehkä myöhemmin) ja käytin siitä jääneen heran leivän nesteenä. Ohje on ruotsalaisen Martinin Lite mer bröd-blogista, mutta alla suluissa omat muutokset.

Aamulla:
50 gr aktiivista (ruis)hapanjuurta
150 gr vettä
150 gr vehnäjauhoa

Illalla:
aamuinen taikinajuuri
575 gr vettä (heraa)
450 gr vehnäjauhoa
200 gr durumjauhoa
200 gr ruisjauhoa
20-25 gr suolaa
(n. 1/2 tl kuivahiivaa)

Sekoita aamulla hapanjuuri, vesi ja jauhot. Peitä kulho kelmulla tai liinalla ja jätä pöydälle iltaan asti. Illalla kun taikinajuuri on kuplinut, sekoita se  muiden ainesten kanssa tasaiseksi. Anna taikinan levätä puolisen tuntia. Viikkaa taikina sitten muutaman kertaan kulhossaan (tässä  Martinin erinoimainen video aiheesta). Peitä kulho kannella tai liinalla ja anna kohota 5-6 tuntia huoneenlämmössä tai pidempään jääkaapissa.

Seuraavana aamuna laita leivinkivi (tai pelti) uuniin ja säädä lämpötilaksi 250-astetta.  Jauhota leivinalusta reilusti jauhoilla ja kaavi taikina varovasti kulhosta alustalle. Venytä taikina n. 4 cm paksuksi neliöksi tai suorakaiteeksi ja leikkaa haluamasi kokoisiksi sämpylöiksi. Laita sämpylät kohoamaan leivinpaperin päälle liinalla peitettynä. Itse laitoin ne leikkauspinta ylöspäin niin ne aukesivat tuolla lailla rustiikkisesti uunissa. Anna kohota 30-60 minuuttia ja paista n. 30 minuuttia tai kunnes ne ovat kullanruskeita.

Jäähdytä ja nauti kahvikupposen kera samalla, kun tarkkailet pikkulintujen aamuruokailua lintulaudalla.

aamulintu.jpg

Nanna tämä paperipussikuva on omistettu sulle!

sampylat.jpg

Kommentit (14)
  1. Kiitti Jytis! Pitää vissiin harkita laajempaa juuritapaamista, kun tuntuu, että ihmisillä on huutava pula eloisista juurista!

  2. Jytis / Herkku ja Koukku
    21.11.2012, 21:02

    Joo, mäkin haluan juuritreffeille! Yhden hapanjuuren tapoin ja oon tehny tätä surutyötä aika kauan.. Ja siis just mietin että mistä saisin uuden. Martat kuulemma myy? Oon luvannut itselleni että ensi vuoden ruokaprojektini on opetella leipomaan leipää. Onneksi on se koko vuosi aikaa 🙂

    Ja todella kauniita noi leivät, ah.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *