Syömään! Spaghetti alio, oglio e peperoncino

img_3371.jpg

Kivistössä tehdään paljon pikaisesti valmistuvaa yksinkertaista ruokaa kaiken hauduttelun ja vatkailutouhuilun lisäksi. Tällaista perushyvää valmistuu tyypillisesti kaupungista-ajamisillan ruoiksi ja puuhapäivien lounaiksi. Niitä kaikkia yhdistää paitsi nopea ja helppo valmistus, myös se, että nälkä ei suo kuvaajalle aikaa.

Ainakin meillä ideat nopeasti valmistuvaan arkiseen ruokaan ovat usein vähissä, joten päättelimme, ettemme varmaan ole ainoita. Niinpä päätimme aloittaa uuden sarjan, jonka nimi Syömään! Tässä sarjassa esittelemme pikaisia vatsantäyttäjiä tyypillisesti kännykkäkuvien maustamana. Näiden ruokien vuoksi ei yleensä tarvitse käydä kaupassa: ainekset löytyvät kotoa tai niissä on paljon säveltämisen varaa.

Sarjan saa kunnian aloittaa itsenäisyyspäivän aaton illallinen: Spaghetti alio, oglio e peperoncino – spagettia valkosipulilla ja chilillä. (Ja tällä kertaa vähän jollain muullakin.) Jäin koukkuun tähän tyypilliseen italialaiseen spagettiin vaihto-opiskelija-aikanani Norjassa. Silloin italialaiset opiskelijat taikoivat yöllä yhteiskeittiöissä nälkäisten bilekavereidensa eteen höyryäviä annoksia täydellistä yöruokaa.

Perusohje on simppeli. Varaa 4 hengen annokseen omien tulisuus- ja valkkarimieltymysten mukaan:

4 hengen annos hyvin suolatussa vedessä keitettyä spagettia
4-6 valkosipulin kynttä  hienonnettuna
1/2-1 tuore tai kuivattu chili hienonnettuna
tai 1 1/2-2 tl chilihiutaleita
hyvää oliiviöljyä
4 rkl spagetin keitinvettä
mustapippuria myllystä
halutessasi raastettua pecorinoa tai parmesaania annosten päälle

Kaada paistinpannulle reippaasti oliiviöljyä. Paista valkosipulia ja chiliä muutama minuutti niin, että valkosipuli muuttuu kullanväriseksi. Älä anna palaa. Lisää pannulle valutetut spagetit ja keitinvesi. Sekoita, lisää mustapippuri ja tarjoile. Jos pastan keitinvesi on ollut riittävän suolaista, suolaa ei tarvitse lisätä.

Koska tämä ruoka on osa ainakin kuukausittaista ruokavaliotani, harrastan joskus myös varioimista. (Anteeksi italialaiset, anteeksi traditionalistit!) Tällä kertaa paistoin mukaan kourallisen kuivattuja ja liotettuja suppilovahveroita ja muutaman Italiasta tuodun kuivatetun tomaatin suikaleina.

PS. Kivistön juhla-arvonta on suoritettu ja paketit menevät SoupOperaan ja Mariestrangelle. Kiitos kaikille osallistumisesta ja etenkin ilostuttavista kommenteista!

 

Kommentit (17)
  1. Eväänä myös tänään töissä iltaruuan ylijäämät, nam! 😉

    Täytyy käydä ostamassa chililastuja, tosiaan markettichilien vaihteleva tulisuus aiheuttaa ikävän maistelukierteen kokatessa (siis joko suuren harmistuksen tai liian suuren chilipotkun). Rentouttavaa viikonloppua myös Kivistöön! 🙂

  2. Jee Kanelibasilika! Chili on aina vähän hasardi, ne perusmarketin peruspunaiset kun voivat olla paprikan makuisia tai sitten jumalattoman tulisia. Maustekaupan kuivatut chilit tai chililastut pelastavat: niissä on tulisuus yhdessä satsissa yleensä vakio ja kokeilemalla voi oppia oikean määrän.. Ihanaa viikonloppua tupaan ja keittiöön 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *