Tarte tatin kirsikkatomaateista

Ostin taannoin alennusmyynnistä heräteostoksena Donna Hayn Seasons-kirjan, joka listaa herkullisia reseptejä vuodenaikojen  mukaan. Australian leveysasteilla on tietysti erilaiset sesongit kaupasta mukaan tosta noin vaan napsittavilla raaka-aineilla, mutta se ei käyttömukavuutta häiritse: kirja pursuilee inspiraatiota, mielenkiintoisia reseptejä ja kauniita kuvia. Tämä kirsikkatomaateista tehty torttu oli yksinkertaisuudessaan aivan uskomaton ja hupeni lautaselta ennen kuin ehti koalaa sanoa.

dsc_0308.jpg

Kirsikkatomaatti-tarte tatin

20 g voita
2 tl ruokosokeria
1 rkl valkoviinietikkaa
400-500 g kirsikkatomaatteja
1 iso esikaulittu voitaikinalevy
kourallinen basilikanlehtiä

Sulata voitaikina, halkaise tomaatit, lämmitä uuni 220 asteeseen ja ota esiin kahvaa myöten valurautainen pannu. Kauli voitaikinaa tarvittaessa vähän ohuemmaksi ja leikkaa siitä hiukan pannua suurempi ympyrä.

Sulata pannulla voi ja lisää sokeri ja valkoviinietikka. Sekoittele, kunnes sokeri on sulanut ja seos hieman karamellisoitunut, noin 3 minuuttia. Ota pois liedeltä. Sekoittele edelleen hetkisen ja varo, ettei seos tässä vaiheessa pala: valurauta varastoi tehokkaasti kuumuutta, joten palaminen on vaarana, vaikka pannu ei enää lämmöllä olisikaan. Onneksi Kivistön kaapissa on aina hyvä varasto voita..

Nostele tomaatinpuolikkaat leikattu puoli alaspäin pannulle ja nosta voitaikinapyörylä päälle. Paista n.15 minuuttia, kunnes taikina on saanut hyvin väriä. Anna levätä viitisen minuuttia. Varmista veitsellä, että taikina irtoaa reunoistaan ja kumoa komeus vadille. Revi päälle runsaasti basilikaa. Nautiskele raikkaan valkoviinin kanssa lounaaksi tai iltaherkuksi.

Ps. laittaisitko Tarte tatiniisi kuitenkin mieluummin jotain muuta? Käypäs katsomassa Chez Jasun kaunis sipuliversio tai Liemessä-Jennin punajuuriherkku. Molemmat niin herkullisen näköisiä, että aloin jo suunnitella lokakuisiin rapujuhliin suolaista torttuvalikoimaa.

Ja vielä: altistu Kivistön Facebook-sivuilla ekstramateriaalille. Kännykän kamera napsahtelee tasaiseen tahtiin tiluksilla ja miniuutiset päätyvät naamakirjakamujen ihmeteltäväksi.

Kommentit (15)
  1. M: kiitos! Makukin on kohdallaan. Ja joo, kirsikkatomaatit, etenkin kesäiset kotimaiset: kuin karkkia 🙂

  2. Tää on kaunein piirakka mitä oon nähnyt!! Aivan ihana!

    Itse rakastan-rakastan kirsikkatomaatteja, ne on suurinta herkkuani 🙂

    Kiitos reseptistä!

     

    M.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *