Katsaus Alkon toukokuun 2020 erikoiseriin

Toukokuun Alkon erikoiserät käsittelyssä tänään, kuukauden teemoja ovat Grillaajan täsmävalinnat, Rieslingejä Rheingausta, Viinejä alumiinitölkeissä, Uniikit löydöt ja Pienerät. Olutpuolelta on nostettu Raikkaan hedelmäiset IPAt, ja väkevien erikoisissa on pari akvaviittiä, irlantilainen gini sekä ranskalainen Pastis 1811. Pastiksen saatankin käydä nappaamassa kotiin, koska luottopullomme Henri Bardouin alkaa uhkaavasti tyhjentyä, eikä tänä kesänä taida olla asiaa Ranskaan.

Alsacelainen luomurosee Jean Biecher on valmistettu pinot noir -rypäleestä (kuva: alko.fi)

Erikoisten grilliviinit tulevat nyt Espanjasta, Ranskasta ja Portugalista. Ranskasta mukaan on löydetty roseeviini Alsacesta, Jean Biecher Organic Alsace Rosé 2019, 14,98€. Juuri eilen katselin, että alsacelaisia roseita ei Alkon valikoimasta löytynyt, joten tämä on ihan mukava lisäys! Roseet kannattaa harvoja poikkeuksia lukuunottamatta juoda mahdollisimman nuorena, joten 2019-vuosikertaan kannattaa tänä kesänä tarrata. Espanjasta erikoisiin on nostettu Ramón do Casar Treixadura 2018, 19,98€, itselleni tuntematon rypäle, jota pikaisella google-haulla selvisi viljeltävän myös Portugalissa nimellä trajadura. Grillipunkut ovat molemmat täyteläisiä pihviviinejä, ja onpa tänne nostettu myös Chablis’ta – joka omasta mielestäni on jo Alkon valikoimassa yliedustettuna.

Rheingaun rieslingejä on neljä kappaletta, kaksi Grosses Gewächs -viiniä VDP-tuottajilta, sekä kaksi qualitätsweinia. Kaikki viinit ovat kuivia, joskin sokeripitoisuus vaihtelee Schloss Schönborn Hattenheim Pfaffenbergin, 34,98€, neljästä grammasta Johannishof Chartan, 18,46€, 11 grammaan. Schloss Vollards 2018, 9,50€, on kätevässä 0,375l pikkupullossa, ja ainakin tämä viini tulee jossain vaiheessa minulla maistoon. Hieman himoitsen myös tuota nelikon makeinta Johannishof Chartaa, koska kuten olen aiemmin täällä maininnutkin, omasta mielestäni rieslingin aromikas hapokkuus pääsee parhaiten oikeuksiinsa kun mukana on makeutta.

Portugalilainen Arinto dos Açores Terroir Vulcânico 2018 on valmistettu itselleni entuudestaan tuntemattomista rypäleistä (kuva: alko.fi)

Uniikit löydöt -kategoriassa silmäni osui ensimmäisenä itävaltalaiseen Hiden Schilcher Klassik Rosé 2019, 16,48€. Viini on valmistettu harvinaisesta blauer wildbacher -lajikkeesta, josta itse kuulin ensimmäistä kertaa alkuviikosta, kun viestittelimme Wineandbeyond.fi-yrittäjä Anniinan kanssa huomisesta Instagram-livestä – Anniina nimittäin maistaa niin ikään blauer wildbacherista valmistettua Reiterer Schilcher Frizzate Roséta (ei erikoiserässä)! Uniikeissa on toinenkin erikoisempien rypäleiden viini, nimittäin portugalilainen Arinto dos Açores Terroir Vulcânico 2018, 24,49€, jossa rypäleet ovat tuo arinto dos açores sekä arinto. Kolmas uniikki viini on espanjalainen corpinnat, tällä kertaa ei niin omaan suuhuni sopivassa brut nature -tyylissä.

Alumiinitölkeissä olevista viineistä en nyt kirjoita sen enempää, kaikki tulevat Ranskasta ja ovat neljän euron hintaisia. Viinipäiväntasauksena maistoin Insta-livessä itsekin yhtä tölkkiviiniä, ja se oli ihan mukiinmenevä, mutta ihan omakseni en tätä tölkkikategoriaa silti koe.

Maailman tunnetuimpiin tuottajiin kuuluvan Romanée-Contin viinistä saa pulittaa kymppitonnin (kuva: alko.fi)

Pienerissä on taas useampi nelinumeroisen summan punaviini Bourgognesta, kaikki vuodelta 2015, arvokkaimpana siellä kymppitonnin Romanée-Conti 2015 ja edullisimpana Romanée-St-Vivant 2015, 1199€. Myös Italia on hyvin edustettuna, ja sieltä erityisesti tunnettu tuottaja Gaja, jolta on mukana kaksi arvokkaampaa Baroloa sekä toscanassa ranskalaisista lajikkeista valmistetut Ca’Marcanda Magari 2016, 59,95€ ja Camarcanda 2015, 145€. Pieneristä nostan tähän vielä loistavan 2012-vuosikerran Gisèle Devavry Millésime Champagne Brutin, 41,29€ sekä erikoisemman portugalilaisen kuohuviinin, Muros Antigos Alvarelhão Colheita Espumante Bruto 2012, 23,89€.

Toukokuun erikoisiin oli löydetty mukavasti erikoisempia viinejä, ja erityisesti noita vähemmän tunnetuista paikallisrypäleistä valmistettuja juomia.

Kulttuuri Ruoka ja juoma Ajattelin tänään

Roseekesä 2020 alkaa!

Tällä viikolla julistan virallisesti roseekesän alkavaksi! Rosee on ehdottomasti kesäviinien ykkönen, joka omasta mielestäni haastaa jopa shamppanjan monipuolisimpana ruokaviininä. Useinhan sanotaan, että shamppanja sopii yhteen ruoan kuin ruoan kanssa. Ainakin kesäaikana yhdistän itse roseeviinejä kaiken paitsi tuhdimpien pihvien kanssa. Ja tyylejähän löytyy aina Etelä-Ranskan hädin tuskin huomattavasti vaaleanpunaiseen vivahtavista, hienostuneen mineraalisista ja rutikuivista viineistä pirteän kirkkaisiin pinkkeihin viineihin, joissa pidemmän kuorikontaktin ansiosta on jo häivähdys tanniineja, sekä kosiskelevan makeisiin viineihin. Hintaluokaltaan roseet painottuvat edullisempaan päähän, yli kahtakymppiä pullosta joutuu harvemmin Suomessakaan maksamaan.

Itse olen suuri provencelaisen roseen ystävä, mutta Korkin päällä -roseekesään mahtuu viinintuottajia ihan joka puolelta maailmaa. Ennen kuin ensimmäisen Perjantaipullon korkki rasahtaa auki, käydään kuitenkin läpi roseeviinin valmistusta ja tyylejä. Ja tällä viikolla perjantaina 8.5.2020 klo 18 kannattaa suunnata Instagramiin lasi kourassa, nimittäin minun kanssani roseeaiheiselle #livelasilliselle liittyy Wineandbeyond.fi -yrittäjä, sommelier Anniina Schreiner!

kuva: Kevin Kelly / Unsplash

Usein hoettu klisee on, että roseeviini syntyy sekoittamalla punaviiniä ja valkoviiniä keskenään. No, tämä on ihan oikeastikin yksi tapa tehdä roseeta, mutta se on yleinen lähinnä Champagnen alueella Ranskassa. Shamppanjan valmistuksessa on yleensäkin tapana tehdä blendejä kymmenistä tai jopa sadoista eri tavoin valmistetuista viinipohjista, ja kun tuotetaan roseeshamppanjaa, niin pieni osuus blendistä on sitten punaviiniä. Punkun osuus vaihtelee tuottajan tyylin mukaan, ollen usein vain muutamia prosentteja.

Champagnea lukuunottamatta muut Euroopan apellaatiot eivät salli punaviinin ja valkoviinin sekoittamista roseeksi. Tämän kevään saksalainen uutuus, That’s Neiss Pink Riesling on kuitenkin valmistettu sekoittamalla valkoiseen riesling-viiniin punaista pinot noiria. Maahantuoja Winestaten toimitusjohtaja Tuomas Meriluoto MW kertoo MTV uutisten Makuja-artikkelissa (30.4.2020), että idea viiniin syntyi, kun hänen lasinsa pohjalle oli jäänyt tilkka punaviiniä, jonka sekaan vahingossa kaadettiin valkoviiniä. Yhdistelmä osoittautui toimivaksi, ja siitä lähdettiin luomaan uutta tuotetta.

Tämä viini tulee näkymään somesisällöissä myöhemmin! (kuva: Heather Ford / Unsplash)

Perinteisempi ja yleisin tapa tuottaa roseeviiniä on aloittaa valmistus punaviinin tavoin, mutta suodattaa kuoret ja muut sattumat pois lyhyen maseraation jälkeen. Kun punaviinin valmistuksessa maseraatio – jonka tarkoituksena on siis irrottaa rypäleiden kuorista väriä, aromeita ja tanniineja – kestää viikkoja, roseeviiniä maseroidaan parista tunnista lähes vuorokauteen. Aika riippuu toivotusta värin intensiteetistä.

Suurin osa maailman roseesta valmistetaan lyhyellä maseraatiolla, erityisen tunnettuja ovat Etelä-Ranskan roseet Provencen ja Languedocin alueelta. Ihan vaaleimmissa roseeviineissä ei välttämättä edes anneta murskattujen rypäleiden maseroitua, vaan ne valmistetaan valkoviinin tavoin suoraan puristamalla. Rypäleiden murskaamisen ja puristamisen yhteydessä rypälemehu saa aavistuksenomaisen punertavan häivähdyksen. Rypäleet poimitaan usein hieman aikaisemmin kuin punaviiniin käytettävät rypäleet. Näin viineissä saadaan säilytettyä alueelle tyypillinen voimakas hapokkuus ja mineraalisuus, aroimeissa korostuvat kukat ja sitrushedelmät.

kuva: Richard Loader / Unsplash

Kolmas tapa valmistaa roseeta on vähän maseraatiomenetelmää harvinaisempi, mutta varsinkin Espanjassa tietyillä alueilla yleinen saignée eli ”verestäminen”. Saignée syntyy punaviinin valmistuksen sivutuotteena, kun halutaan valmistaa intensiivistä ja tiivistä punaviiniä. Maseroituvasta punaviinistä lasketaan pois osa nesteestä, siis ikään kuin verestetään, ja jäljelle jäävä viini jatkaa matkaansa punaviiniksi. Pois lasketusta osasta tehdään roseeta. Saignée on tyypillisesti väriltään intensiivisen pinkkiä, ja myös makupaletti on runsaampi ja hedelmäisempi.

Loppukevään ja kesän aikana sekä Perjantaipullossa että muuten blogin ja Instagramin sisällöissä nähdään eri tyylisiä roseeviinejä ympäri maailman. Tervetuloa mukaan!

Kulttuuri Ruoka ja juoma Ajattelin tänään