Perjantaipullo: Balfour Nannette’s Rose 2018

Perjantaipullo tällä viikolla on nosto Alkon maaliskuun 2020 erikoiserästä: brittiläinen Balfour Nannette’s Rose 2018. Balfourin tuottaja, Hush Heath Estate sijaitsee Kentissä, ja on meille tunnetumpi kuohuviineistään. Iso-Britannia on viime vuonna tehnyt vahvaa nousua kuohareiden saralla. Ilmastonmuutoksen ansiosta aikaisemmin liian viileä Etelä-Englanti muistuttaa ilmastoltaan nykyään Champagnea, ja myös maaperästä löytyy samankaltaista kimmeridgeä ja kalkkikiveä. Tuottaja kuvailee Nannette’s Rosea provençelaistyyliseksi.

Nannette’s Rose 2018 on valmistettu perinteisistä shamppanjarypäleistä eli chardonnay, pinot noir ja pinot meunier. Neljäntenä mukana on mielenkiintoinen hybridirypäle regent. Regent on diana- ja chambourcin -rypäleiden risteytys – chambourcin on eurooppalais-amerikkalainen hybridi, jonka tarkempi sukupuu ei ole tiedossa, diana puolestaan on risteytys silvaneria ja müller-thurgauta, joka taas on rieslingin ja madeleine royalen risteytys. Regentin taustalla on siis ainakin viisi eri rypälelajiketta. Se sopii ominaisuuksiensa puolesta viileään ja kosteaan kasvuympäristöön, sillä se kerää kypsyessään paljon sokeria ja on hyvin vastustuskykyinen erilaisille sienitaudeille.

Hush Heath Estate
Balfour Nannette’s Rose 2018

Nannette’s rose on väriltään vaalea ja persikkaan taittava lohenpunainen. Tuoksussa on punaisia marjoja, selkeimpänä mansikka ja taustalla myös punaherukkaa. Sitruunankuorta ja verigreippiä on siitä myös löydettävissä. Tuottaja itse lupailee timjamia ja rosmariiniä – minä sain tuoksusta enemmänkin lehtimäistä vihreyttä, herukanlehteä. Tuoksu on herkkä, eikä siinä tunnu esimerkiksi hiivataikinan aromeita jotka tuovat moniin provençelaisiin roseeviineihin syvyyttä.

Maku on kuiva ja melko voimakkaan hapokas. Siinä toistuvat tuoksun marjaiset aromit, voimakkaimpana mansikka. Tuoksun sitruuna tuntuu maussa enemmän verigreippinä. Maku on miedohko ja jälkimaku lyhyt. Kokonaisuus on kepeä ja herkkä, myös ohuen suutuntuman takia. Maut ovat hyvin tasapainossa.

Kesäinen ja kevyt roseeviini nautittavaksi eteläeurooppalaiseen tapaan aurinkoisella terassilla jäiden kanssa. Sopiva kumppani kevyille salaateille, joissa pääraaka-aineena esimerkiksi brie, vuohenjuusto, kana tai miksei katkaravutkin. Myös vaaleille, herkän makuisille kalaruoille. En itse lähtisi yhdistämään tämän kanssa mitään kovin raskasta tai mausteista. Tuottaja suositteli kokeilemaan sinihomejuuston kanssa – meillä sattui olemaan kurpitsasosekeittoa ruokana ja kun murustelin siihen sinihometta päälle niin ei siinä suoranaisesti metsään menty.

Balfour Nannette’s Rose 2018 on Alkon maaliskuun erikoiserää, ja hintaa sillä on 19,90€. Brittiviineille tyypilliseen tapaan tämä on aika arvokas – perinteisistä viinimaista saa samaa laatua halvemmalla. Provençesta vastaavan henkinen pullo irtoaa 15€ hintaluokkaan, jos mennään Espanjaan ja Italiaan niin lähestytään kymppiä. Tyyli Välimeren maissa toki on erilainen.

Kulttuuri Ruoka ja juoma

Perjantaipullo: Villa Marcialla Chianti Colli Fiorentini 2018

Viimeiset kaksi punaviiniä perjantaipullo-sarjassa ovat olleet tuhteja pihviviinejä. Tällä kertaa valitsin kevyen tissuttelupunkun. Jos aion siemailla lasillisen illalla juustonpalasen, oliivien ja kirjan tai leffan kanssa, lasiini päätyy useimmiten mieheni sanoin munaton italialainen. Usein se on valpolicella, mutta tykkään myös kevyestä chiantista. Tänään maistetaan Villa Marcialla Chianti Colli Fiorentini 2018. Alue on Toscanassa lähellä Firenzeä. Viini on Alkon tammikuun erikoiserää, mutta edelleen saatavilla myymälöistä.

Chianteja löytyy monessa eri tyylilajissa, joista classico-, superiore- tai riserva -liitteellä olevat chiantit ovat usein hieman täyteläisempiä ruokaviinejä, kun taas pelkkä chianti on tyyliltään helposti lähestyttävää ja kepeää. Päärypäle chiantissa on aina sangiovese.

Tämä chianti on mukava tissuttelupunkku

Viini on läpikuultavan punainen ja nuorekkaan rubiininvärinen. Tuoksussa on happamia punaisia marjoja: italialaiselle viinille tyypillistä hapankirsikkaa, karpalon tai puolukan sävyjä sekä myös makeampaa marjaisuutta, joka tuo mieleen hieman alikypsän mansikan tai vadelman. Siinä on myös kuivatun salvian aromia, kanelia ja hentoa kukkaisuutta. Tuoksu on keskivahva ja nuorekas.

Suutuntuma on kepeä ja ohut. Viini on kuiva, siinä on tuntuvasti hapokkuutta joka nostaa veden kielelle, ja tanniinit ovat kevyehköt. Alkoholikaan ei tunnu voimakkaana, vaikka sitä on viinissä 13%. Maku toistaa tuoksun punaiset marjat, voimakkaimpana siellä se hapankirsikka. Myös salvia tuntuu erityisesti jälkimaussa. Maku on melko kevyt ja lyhyehkö. Aromit ovat hyvin tasapainossa, ja yleisfiilis on miellyttävä.

Hyvä, kevyt tissuttelupunkku, jonka hapokkuus tekee siitä sopivan parin tomaattipohjaisille ruoille. Itse maistelin tätä juuston ja oliiveiden kanssa, mutta kuvittelisin että myös pitsa, tomaattipasta tai lasagne menisivät tämän chiantin kanssa hyvin yhteen. Eikä viini välttämättä vaadi ruokaa kylkeensä. Maisteluvideo löytyy tuttuun tapaan Instagramista ja lyhyempi tekstitetty versio Storeista.

Villa Marcialla Chianti Colli Fiorentini 2018 on Alkon tammikuun 2020 erikoiserää, ja hintaa sillä on 13,62€

Kulttuuri Ruoka ja juoma