Puhelinriippuvuus ja puhelimen ruutuaika

Kaupallinen yhteistyö: kuoret.net

*Kaupallinen yhteistyö yrityksen kuoret.net kanssa. Linkit sivuston blogiin merkitty *

Ruutuaika ja älypuhelimen käyttö ovat nyt etätyö tai -opiskelu ja kotikaranteeniaikaan ajankohtainen aihe. Kasvatustieteen maisteriopinnoissani olen kiinnostunut hyvinvoinnin eri tekijöiden, kuten stressin, unen ja sosiaalisen median käytön yhteydestä oppimiseen. Olen opiskeluihini liittyvällä kurssilla tarkastellut syksyn ajan myös omaa ruutuaikaani ja miten käytän puhelinta ja sosiaalista mediaa. Kerron tässä postauksessa oppimiani asioita, joita olen oppinut havainnoimalla itseäni ja mm kuuntelemalla aivotutkijoilta Huotilanen ja Moisala, joilta voit oppia lisää heidän kirjastaan Keskittymiskyvyn elvytysopas (2020).

Puhelinriippuvuus

Omasta puhelimestasi voit helposti tarkastella ruutuaikaasi. Mm. *tässä artikkelissa käsitellään puhelinriippuvuutta, eli sitä, kun puhelimen käyttö on pakkomielle ja miten omaa puhelimenkäyttöään voi rajata. Myönnän, että jos tänään puhelimeni menisi rikki, tuntisin ahdistusta ja turvattomuutta. Tunteeni liittyisi siihen, että läheiseni voisivat huolestua, kun eivät saisi minua kiinni ja en saisi puhelimen kautta apua, jos sitä yhtäkkiä tarvitsisin. Tuntisin myös yksinäisyyttä, jos asia ei korjaantuisi pian. Minusta tällaiset tunteet eivät kuitenkaan vielä ole huolestuttavia, vaikka kertovatkin tietyn määritelmän mukaan riippuvuudesta. Olenhan samalla logiikalla myös riippuvainen lämpimistä ulkoiluvaatteistakin. Tiedän myös, että selviäisin hyvin tilanteesta, että puhelimeni menisi rikki ja vaikka joutuisin olla hetken aikaa ilman. Ajatus puhelimen menettämisestä ei vaivaa minua siten, että se vaivaisi minua arjessani.

Myönnän, että jos tänään puhelimeni menisi rikki, tuntisin ahdistusta ja turvattomuutta.

puhelinriippuvuus

Minun puhelimen ruutuaika ja eniten käyttämäni sovellukset

Kurssilla tarkastelin puhelimeni ruutuaikaa ja minä käytin puhelinta yhteensä hieman puolitoista tuntia päivässä, joinakin päivinä kaksi tuntia. Eniten käytin whatsupp-sovellusta, jolla pidän oikeastaan pääsääntöisesti yhteyttä perheeseeni, ystäviini ja esimerkiksi opiskeluryhmiini. Seuraavaksi eniten käytin instagramia ja sähköpostia. Pieni osa instagramin käytöstä liittyy työjuttuihini, mutta pääsääntöisesti vapaa-aikaani. Sähköpostilla hoidan taas lähinnä velvollisuuksia ja esimerkiksi työhön liittyviä asioita ja yhteyttä ”virallisempiin” tahoihin.

ruutuaika
Välillä arjessakin kannattaa hengähtää ilman puhelinta

Miksi liiallinen ruutuaika on kuormittavaa aivoille?

Ongelmana itsellä en pitänyt niinkään liiallista ruutuaikaa sinänsä. Huolestuin, kun kuulin, miten kuormittavaa minulle tyypillinen ”multitasking” ja tehtävästä toiseen siirtyminen on aivoille. Jokainen tehtävästä toiseen siirtyminen ja keskeytys kuormittaa aivoja. Joka kerta, kun tartun puhelimeeni, keskeytän tekemiseni ja siirryn myös tehtävästä toiseen. Ihminenhän ei oikeasti voi esimerkiksi lukea tai kuunnella kahta asiaa samaan aikaan, vaan käytännössä siirtyy vain tehtävästä toiseen. Ja jokainen siirtymä tehtävästä toiseen kuormittaa aivoja. Oletko miettinyt sitä, että jokainen puhelimen piippaus keskeyttää sinut?

Huolestuin, kun kuulin, miten kuormittavaa minulle tyypillinen ”multitasking” ja tehtävästä toiseen siirtyminen on aivoille.

Ymmärrän hyvin, että suurimassa osassa työtä keskeytyksiä tai tehtävästä toiseen hyppimistä ei voi välttää. Jos kuitenkin pidän myös vapaaehtoisesti puhelinta jatkuvasti vieressäni, ja selaan esimerkiksi instagramia kesken pitkäjänteisen kirjoittamisen tai vaikkapa elokuvan katsomisen, tilaan itselleni keskeytyksiä ja kuormitan itse vapaaehtoisesti omia aivojani. Jos tämä on jatkuvaa, on se kognitiivisesti hyvin kuormittavaa.

Jatkuvat keskeytykset ja tehtävästä toiseen siirtymiset aiheuttavat stressiä ja pahimillaan pitkään jatkuessaan voivat aivotutkijoiden mukaan johtaa uudentyyppiseen tarkkaavaisuushäiriöön.Jos haluat oppia lisää, suosittelen kuuntelemaan esimerkiksi Nexotrysta tai lukemaan heidän kirjoittamansa kirjan ”Keskittymiskyvyn elvytysopas” (Huotilainen &Moisala, 2020).

Jos kuitenkin pidän puhelinta jatkuvasti vieressäni, tilaan itselleni keskeytyksiä ja kuormitan itse vapaaehtoisesti omia aivojani.

puhelinriippuvuus
Hengähdystauko ruutuajasta

Miten olen muuttanut omaa puhelimen käyttöäni?

Pidän puhelinta lähestulkoon aina älä häiritse -tilassa kun mahdollista, jotta en keskeytä turhilla sosiaalisen median äänillä tai ilmoituksilla itseäni silloin kun en sitä halua. Nyt olen myös oppinut jättämään tietoisesti puhelimeni pois käden ulottuvista silloin, kun haluan keskittyä johonkin. Kun haluan oikeasti olla läsnä ja keskustella poikaystäväni kanssa, kun haluan päästä flow-tilaan työstäessäni esseetä tai kun haluan päästä rentoutumaan elokuvaa tai romaania lukiessani. Kun en keskeytä itseäni näpräilemällä puhelinta, pystyn ehdottomasti keskittymään paremmin siihen, mitä sillä hetkellä teen. Sen jälkeen ehdin kyllä selata instagramia, lukea sähköpostit ja vastata viesteihin.

Tuntuu, että kun olen vähentänyt puhelimen näpräilyä samanaikaisesti kun teen muuta, minulla olisi paljon enemmän aikaa, tai että ”aika ei vain kulu” johonkin. Katson oikeasti leffaa, juttelen vain vieressäni istuvan ihmisen kanssa tai teen keskittyneesti kaksituntia vain esseetäni.

”aika ei vain kulu” johonkin. Katson oikeasti leffaa, juttelen vain vieressäni istuvan ihmisen kanssa tai teen keskittyneesti kaksituntia vain esseetäni.

En kuitenkaan halua asettaa itselleni kestämättömiä rajoituksia. En pyri sinänäsä vähentämään puhelimen käyttöäni, vaikka toki se on uusien tapojeni myötä vähentynyt luonnostaan. En koe tarvitsevani päiviä kestävää sometaukoa, ja uskon että jokapäiväisten tapojen muuttamisesta on enemmän hyötyä pitkällä aikavälillä. Puhelimelta saan paljon inspiraatiota selatessani käsityöideoita pinterestistä, katsoessani inspiroivia kuvia instagramista tai lukiessani lemppari blogejani. Tunnen yhteenkuuluvuutta, kun voin pitää viesteillä ja kokemuksia jakamalla myös kuvin yhteyttä läheisiini. Myös monet tärkeät palvelut ovat myös puhelimessa.

ruutuaika
Aikaa ruutuajasta läsnäololle ja uusille kokemuksille

Kaiken teen paremmin, kun pystyn keskittymään siihen.  On sitten kyse rentotutumisesta tai koulutehtävästä. Kuitenkaan näpräilyn tarpeeni ei ole poistunut eikä keskittymiskykyni radikaalisti muuttunut, mutta olen keksinyt uusia tapoja. Puhelimen tilalta olen ottanut käsiini taas sukkapuikot, ja käsityöt tv:tä katsoen ovat ehdottomasti parempi tapa rentoutua kuin puhelimen näpräily. Kun keskittymiseni herpaantuu, nousen mieluummin tuolista ylös ja otan muutaman syvän hengityksen tai pyörittelen olkapäitäni kuin alan selata instagramia. Se auttaa orientoitumaan takaisin tehtävään yleensä paljon paremmin.

Kun keskittymiseni herpaantuu, nousen mieluummin tuolista ylös ja otan muutaman syvän hengityksen tai pyörittelen olkapäitäni kuin alan selata instagramia.Puhelimen tilalta olen ottanut käsiini taas sukkapuikot

Lue myös:

Oletko sinä huolissasi ruutuajastasi? Haluaisitko muuttaa puhelimen käyttöäsi tai ruutuaikaasi ja miten?

Rakkaudella,

Ida

hyvinvointi hyva-olo oma-elama terveys
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *