Vietnamilainen keittiö ja ravintolasuositus

Kaupallinen yhteistyö: Lejos Oy

*Kaupallinen yhteistyö: Lejos. Kuvissa näkyvät Kitchen Joyn tuotteet saatu osana kaupallista yhteistyötä Lejoksen kanssa.

Olimme poikaystäväni kanssa syksyllä vietnamilaisen keittiön kurssilla! Opimme kurssilla monta uutta juttua vietnamilaisesta keittiöstä, ja päästiin myös tekemään itse vietnamilaista ruokaa! Tässä postauksessa on ravintolasuositus Helsinkiin, ja kerron vähän vietnamilaisesta keittiöstä, niin tiedät, mitä ravintolassa haluat ehkä tilata ja millaisia makuja vietnamilaisessa ruoassa on.

Vietnamilainen ruokakulttuuri ja mausteet

Vietnamilaisessa keittiössä käytetään paljon erilaisia suolaisia, happamia ja makeita mausteita: limeä, korianteria, soijaa, kalakastiketta, maapähkinävoitasitruunaruohoa ja inkivääriä. Inkivääriä ja llimeä on tykätty käyttää jo tosi paljon, mutta kurssilla rakastuttiin ihan totaalisesti korianteriin ja muihin tuoreisiin yrtteihin!

rakastuttiin ihan totaalisesti korianteriin ja muihin tuoreisiin yrtteihin!

Mausteista tehdään erilaisia kastikkeita, kuten kurssilla poikaystäväni rouhi ihan parasta maapähkinävoita, josta muiden mausteiden kanssa syntyi ihana dippi. Vietnamissa tyypillisesti monia ruokia kääritään salaatinlehtiin ja dippaillaan erilaisiin kastikkeisiin.

Vaikka Ranskalainen keittiö ja kulttuuri on mulle tosi tuttuja, mulle tuli yllätyksenä, miten paljon vietnamilainen keittiö on saanut vaikutteita ranskalaisesta keittiöstä, josta on syntynyt kuuluisa lihaliemi. Lisäksi vietnamilainen keittiö on saanut vaikutteita naapurimaista Aasiassa, kuten dim sumit Kiinasta. Liemi -ravintolassa oli myös tarjolla Korealaisia salaatti-wrappejä.

kurssi työväenopisto
Vietnamilaisen keittiön kurssilla

Vietnamilaisisia ruokia -mitä tilata ravintolassa?

Vietnamilainen ruoka voi olla kasvis- kala- ja äyriäis tai liha- tai kanaruokaa. Tyypillistä on myös yhdistää esimerkiksi katakrapuja tai kalaa ja lihaa samaan ateriaan. Kaikissa ruoissa on myös runsaasti kasviksia ja makeita hedelmiä, kuten mangoa tai kuuluisa papaya-salaatti.

Monista ruoista on erilaisia versioita, joihin saa valita itse pääraaka-aineen. Vietnamin yksi tunnetuimmista ruoista on mausteinen ja lämmittävä Pho -keitto, johon Liemi -ravintolassa sai valita katkarapuja, tofua ja sieniä, kanaa tai possua. Pho-keiton liemi valmistetaan perinteisesti häränhännistä usean tunnin haudutuksessa, kurssilla teimme kanalientä ja kasvis Pho tehdään kasvisliemeen. Annoksessa on lisäksi riisinuudeleita ja paljon tuoreita yrttejä ja mm chiliä ja limeä.

vietnamilainen ruoka
Vietnamilaisen Pho-keiton mukana on aina lohko limeä, ja leimi syödään pienellä kauhalla ja sitten käytetään puikkoja

Nuudeleista, kasviksista ja yrteistä tehdään myös kylmää vietnamilaista nuudelisalaattia, joka tarjoillaan kulhosta ja päällä on lihaa/kanaa/ sieniä ja tofua tai äyriäisiä. Mausteinen kastike kuuluu tietysti annokseen. Lämpimistä ruoista keiton lisäksi tyypillinen on curry riisin kanssa. Me tehtiin maukasta kasviscurrya kurssilla, mutta Liemestä saa myös kana-currya.

Vietnamissa iso osa ruoasta on katuruokaa. Vietnamiaiset kesärullat ovat riisipaperiin käärityjä täytteitä, joita dippaillaan esimerkiksi maapähkinävoista ja chilistä ja kalaliemestä tehtyyn kastikkeeseen ja syödään kylmänä, usein myös alkupaloiksi. Kesärullissa on tyypillisesti täytteinä riisinuudeleita, erilaisia kasviksia ja liemessä täytteeseen sai valita joko mangomaustettua kanaa, savulohta, tofua ja avokadoa tai possua. Kevätrullat ovat kesärullien lämmin, paistettu versio, jota syödään tyypillisesti hapanimeläkastikkeen kanssa.

Toinen tyypillinen katuruoka vietnamissa on täytetyt taikinanyytit, joita sain itse olla muotilemassa ja keittämässä kurssillamme. Dumplignsit tai Dim sumsit muistuttavat hieman isohkoja täytettyjä tortellinipastoja, joita dippaillaan kastikkeeseen. Lisäksi vietnamilaiseen keittiöön kuuluvat täytetyt patongit ja erilaiset taco-letut.

Vietnamissa syödään jälkiruoaksi paljon tuoreita ja marinoituja hedelmiä, kuten papaijaa, ananasta ja mangoa, joita siellä saa ihanan tuoreina.Kurssilla tehtii jälkiruoaksi myös kookoslettuja ja  mehukasta banaani-kuivakakkua, jota ajateltiin, että voitaisiin leipoa kotonakin, kun saadaan joulukuussa perheet vierailulle.

vietnamilainen ravintola
Ravintola Liemen annoksia

Vietnamilainen ravintola Liemi Kalliossa ja Töölössä ja aasialaista ruokaa kotiin Kitchen Joynn tuotteilla

Olimme vietnamilaisessa Liemi -ravintolassa Töölössä syömässä perjantaina.Otimme alkupalaksi dumplings nyyttejä, joita dippailtiin kastikkeeseen. Poikaystäväni otti lämpimän Pho-keiton ja minä nuudelisalaatin paistetuilla katkaravuilla. Molemmat annokset olivat todella kauniita, päällä oli paljon kauniita tuoreita yrttejä, chilejä, siivut tuoretta limeä. Annokset tarjoiltiin värikkäistä kulhoista ja myös puikot olivat kirkkaan oransseja ja vesikannu ruusukuvioinen termoskannu.

annokset olivat todella kauniita, päällä oli paljon kauniita tuoreita yrttejä, chilejä, siivut tuoretta limeä. Annokset tarjoiltiin värikkäistä kulhoista ja myös puikot olivat kirkkaan oransseja ja vesikannu ruusukuvioinen termoskannu.

Ravintolalla on toimipisteet myös Kalliossa ja Tampereella. Ruoka oli tosi hyvää, hinta kohdillaan ja palvelu ystävällistä. Tunnelma lähes täydessä ravintolassa oli rento, ja se oli sisustettu hieman katukeittiötyyliin. Tuntui jotenkin tosi kivalta, kun kurssin jälkeen ruoasta tunnisti tuttuja makuja.

vietnamilainen ravintola
Ravintola Liemi Töölö

Vietnamlainen ravintola HelsinkiLiemen ruokalistan ja osoitteet sekä yhteystiedot pöytävarausta varten löydät täältä

Valmisruoista Kitchen Joy -valmistaa aasialaista kasviscurrya ja nyt heillä on kaksi kasvisnuudeliruokaa. Red curry -kasviscurryssa eli Tropicubessa yhdistyy keittiöön tyypillisesti kuuluva suolaisuus, pieni tulisuus ja makeutta tuovat ananas. Tofua ja chiliä käytetään myös vietnamilaisissa kasvisruoissa paljon, ja nuudeliruokana Kitchen Joylta on tullut uutuus Sweet Chili tofu, joka on poikaystäväni lemppari. Täytyy sanoa, että mun lemppari Kitchen Joyn aasialaisista ruoista on kuitenkin japanilainen Yakisoba (vihreä vege it up -pakkaus).

*Kitchen joyn vege it up -tuotteet valmistuvat oikeasti maukkaiksi mikrossa, ja siksi meillä on niitä aina muutamia pakkasessa. Ihan aina kun mekään ei jakseta 12 tuntia häränhäntiä keitellä 😉 Mutta koristellaan myös meidän valmisruoat usein meidän lemppariyrteillä korianterilla. Leikataan annoksiin ehkä limesiivu, asetellaan kivoihin värikkäsiin kulhoihin ja syödään puikoilla. Tuntuu melkein, kuin oltaisi Vietnamilaisessa ravintolassa kotona!

koristellaan myös meidän valmisruoat usein meidän lemppariyrteillä korianterilla. Leikataan annoksiin ehkä limesiivu, asetellaan kivoihin värikkäsiin kulhoihin ja syödään puikoilla

aasialainen ruoka

aasialianen valmisruoka kasvis
Kitchen Joyn kasvisvaihtoehdot valmiista aasialaisista annoksista

Lue myös:

Onko vietnamilainen keittiö teille tuttu? Oletteko käyneet Liemessä? Entä kokeilleet Kitchen Joyn vege it up -tuotteita?

*Tästä linkistä pääset Lejoksen sivuille tutustumaan Kitchen Joyn vege it -up tuotteisiin paremmin

Rakkaudella,

Ida

Kommentit (4)
  1. Mitä muita yrttejä käytitte kuin korianteria?

    1. Hei Niisku! Tuoreista yrteistä ainakin minttua käytettiin lähes jokaisessa reseptissä 🙂
      Kiitos kun kommentoit ja mukavaa päivää!<3
      Ida

  2. Nyt tuli nälkä! Apua miten herkullisen näköisiä annoksia. <3_♥

    http://www.nooranappila.fi

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *