Mireille Guiliano kertoo ranskatarten hoikkuuden salaisuuden
Asenneilmasto on nykyisin sellainen, että jos joku sanoo ääneen haluavansa laihtua, hän saattaa saada hyvinkin kriittistä palautetta. Eihän ole tervettä miettiä laihduttamista vaan sen sijaan pitäisi oppia rakastamaan omaa ylipainoista kehoaan. Jos sinä olet niitä ihmisiä, jotka näkevät punaista, kun puhutaan kilojen pudottamisesta, Mireille Guilianon Ranskattaret eivät liho ei todellakaan ole sinun kirjasi.
Varsinkin teoksen alussa kauhistellaan lihomista ja lihavuutta, ja kirjan kauneusihanne on selvästi hoikka nainen. Vastakkainasettelu USAn ja Ranskan ruokakulttuurin välillä on melkoista, ja jos olisin yhdysvaltalainen, saattaisin ehkä hieman jopa loukkaantua. Kirjoittaja ei myöskään ole ravitsemusterapeutti, mutta teos on ollut vuonna 2005 ilmestyessään aikaansa edellä: se kertoo, miten pysyä normaalipainoisena niin, että ruoasta voi nauttia ja siihen voi suhtautua rennosti. Kirjan mukaan samppanjaakin voi juoda lasillisen joka päivä!
Sinänsä teos ei tarjoa mitään uutta — ei mitään sellaista, mitä emme olisi jo naistenlehdistä kymmeneen kertaan lukeneet. Se kehottaa korvaamaan ruokavalion häiriköitä paremmilla vaihtoehdoilla, vähentämään pikaruokaherkkuja, lisäämään vedenjuontia, maustamaan terveellisiä ruokia, jotta ne maistuvat paremmilta, ja harrastamaan arkiliikuntaa, kuten kävelemään joka paikkaan. Kirjassa on kuitenkin lisänä ripaus ranskalaista eleganssia ja ajattelumallia sekä joukko hyvältä vaikuttavia reseptejä.
Ranskasta ei ehkä voi puhua ilman mielikuvaa tuoreista patongeista, ja niidenkin ohje kirjassa on. (Kirja ei sovi myöskään hiilarikammoisille.) Testasin reseptiä, ja patongeista tuli erinomaisia, vaikka olin leivontailtana hajamielinen ja tein useita virheitä.
Patongit
Ainekset (4 annosta)
- 1 tl
- kuivahiivaa
- 5 dl
- lämmintä vettä
- 2 tl
- suolaa
- 10 - 12 dl
- vehnäjauhoja
- 1
- muna (sekoitettuna 1 rkl kylmää vettä)
Tee näin:
Liuota hiiva desilitraan 42-asteista vettä. Sekoita ja jätä 10 minuutiksi odottamaan.
Sekoita suola jauhoihin. Lisää hiivaliuos ja loput 4 dl vettä. Sekoita ja vaivaa. Peitä kostealla keittiöliinalla ja kohota noin tunnin ajan.
Litistä taikina nyrkillä ja jaa neljään osaan. Muotoile osat patongeiksi, siirrä uunipellille ja anna kohota kaksinkertaisiksi. Voitele muna-vesiseoksella ja tee pintaan vinoviiltoja terävällä veitsellä.
Kaada uuninkestävään vuokaan 4 dl vettä ja laita se 225-asteiseen uuniin patonkien kanssa kosteutta antamaan. Paista patonkeja 15 minuuttia, laske sitten lämpöä 200 asteeseen ja paista vielä 5 – 10 minuuttia, kunnes patongit ovat kypsiä. Jäähdytä ritilällä.
Minä mokailin reseptin noudattamisessa joka välissä. Lisäsin hiivan ensin koko nestemäärään eli viiteen desiin. Sitten unohdin vinoviillot, ja lopuksi patongit ehtivät olla jonkin aikaa uunissa, ennen kuin muistin oheen kuuluvan vesiastian. Ranskalaisherkuista tuli silti hyviä!