Ravintolassa osa 1, vauva

vauvaravintolassa116.jpg

Yllätyksekseni kävin vauvavuoden aikana ulkona syömässä useammin kuin koskaan. Useimmiten aamiaisella, lounaalla, brunssilla tai kahvilla, nyt kun oli arkipäivisinkin aikaa. Mutta kävimme kyllä syömässä ravintoloissa myös iltaisin.

Toiveet, vaatimukset ja tilanteet muuttuivat vuoden aikana monta kertaa. Ihan alussa, kun rytminä oli rytmittömyys, tärkeintä oli lastenvaunujen mahtuminen lähelle pöytää. Plussaa oli, jos ravintolassa imettäminen tuntui luontevalta. Kovin intiimeihin ravintoloihin varasin maidon mukaan tuttipullossa ihan oman mukavuuteni vuoksi. Jossain vaiheessa vaunut pystyi jättämään ulos ja syöttötuoli muuttui tärkeäksi. Tämä lisäsi ravintolavalikoimaa huimasti. Vauvalle pakattiin purkkiin mukaan omat eväät ja reppuun maito & tuttipullo.

Seuraavassa vaiheessa vauva alkoi jo maistella ravintolan ruokia, mutta omat eväät sekä maito ja tuttipullo tai nokkamuki kulkivat vielä matkassa. Vähitellen omat eväät jäivät vähemmälle, koska useimmiten vanhempien lautaselta löytyi jotain syötäväksi sopivaa. Se myös kiinnosti lasta huomattavasti eväitä enemmän. Viimeistään tässä vaiheessa oli hyvä pakata mukaan myös jotain viihdykettä. Helistin, naksut, äidin lompakko ja avaimet toimivat meillä aika hyvin.

vauvaravintolassa216.jpgvauvaravintolassa316.jpg

Pääasiassa olen suosinut rentoja paikkoja, joissa lapsen kanssa on helppo olla, eikä pieni huutelu tai käninä haittaa liikaa. Kaksi tuntia tuntuu olevan useimmiten se maksimi aika, jonka vauva on jaksanut ravintolassa hengailla. Siinä ajassa olen ehtinyt parhaimmillaan syödä kuuden ruokalajin menun. Ihan hyvä saavutus! Kotimaan lisäksi ravintoloista on nautittu Tallinnassa, Tukholmassa, Kööpenhaminassa ja Italiassa. Milloinkaan emme ole tunteneet olevamme ei-toivottuja asiakkaita lapsen vuoksi ja tilaa on aina yritetty järjestää. Itseäni harmittaa pöydän kaaoottisuus, kun kauniin kattauksen ja annosten joukkoon nostetaan tuttipullo, pino lautasliinoja, lelu ja muuta sälää. Lopussa pidän aina huolen siitä, että siivoan pöydän ja lattian jäljiltämme, jää toivottavasti hyvä fiilis ravintolaankin.

Mieleeni on jäänyt erityisesti ihana mies Tukholmassa. Hän oli valmis vaihtamaan oman paikkansa, jotta me saimme vauvan kantokopan mahtumaan kätevästi pieneen ravintolaan. Ja se maaliskuinen ilta Oulussa ravintola Puistolassa, kun pitkän ajomatkan jälkeen saavuimme syömään vauvan nukkuma-ajan iskiessä päälle. Henkilökunta luki avokeittiöstä tilanteen täysin oikein ja ruoat tulivat ripeästi pöytään, eikä alku- ja pääruoan väliin jätetty sulattelutaukoa. Vuoden aikana lounaspaikka suosikikseni nousi Silvoplee, jonne mahtuu aina vaunujen kanssa, jossa on runsaasti syöttötuoleja ja jonka noutopöydästä löytyi hyvin natusteltavaa myös vauvalle. Myös Siltanen on ihanan tilava ja vuodenajan salliessa terassi tuo vielä lisää mahdollisuuksia.

Suhteet Ruoka ja juoma Oma elämä Lapset

Uunibataatti, ehkä maailman helpoin lounas.

 

uunibataatti102016.jpg

Ystäväni vauvansa kanssa tuli lounaalle. Ollaan tunnettu 4-vuotiaista, mutta meidän lapsetpa tulevat tuntemaan toisensa vielä pienemmistä. Tällaisilla ihmisillä pitäisi olla joku oma nimitys. Eivät ole sukulaisia, mutta jotenkin kuitenkin ovat.

Tarjosin lounaaksi uunibataattia. Maailman helpoin lounas, jonka voi nakata uuniin aamulla ja lähteä puistoon, tenavajumppaan ja mitä näitä kotivanhemman perusjuttuja onkaan. Olin tehnyt uunibataatteja aiemminkin, mutta aina illalliseksi jonkun papuhässäkän kanssa. Outi Väisäsen ihastuttava Samasta padasta, jonka lainasin kirjastosta, opetti miten herkullista tämä voi olla myös ihan yksinkertaisilla lisukkeilla.

Kirjassa lisukkeeksi marinoidaan fetaa. Minä raastoin bataattien kaveriksi vuohengoudaa, paahdoin pekaaninpähkinöitä ja nostin pöytään pullon oliiviöljyä ja mustapippuria. Louna rakastaa uunibataattia ja söi omansa kaikilla mausteilla kuten me aikuisetkin. Pienin, vasta 5 kuukautta vanha, ruokailija maisteli bataattia sellaisenaan.

Ja ihanaa kotona pidettävissä lounastreffeissä on, kun lounaan jälkeen voi nostaa lapsen päiväunille sänkyyn ja nauttia kahvia  & kakkua rauhassa ystävän kanssa.

Ainoa asia, jota uunibataatit vaativat on aika. Pestyt bataatit laitetaan kuorineen uunipellille ja kypsennetään noin 180-asteisessa uunissa pari tuntia. Minulla taisi olla tänään lähemmäs kolme tuntia ja se ei haitannut mitään.

 

Suhteet Ruoka ja juoma Ystävät ja perhe Lapset