Jouluinen puolukka-kanelijuustokakku
Teen joka vuosi jouluksi jälkkärin. Perinteeksi on muodostunut jouluinen juustokakku. Klassinen glögi-piparijuustokakku on ollut monena jouluna kahvipöydässä, mutta äitini pyysi, etten käyttäisi kakussa tänä vuonna glögiä. Mamman pakastimesta löytyi puolukoita, joten päätin kokeilla niistä uutta makua.
Puolukka-kanelijuustokakku, L, n.12-15 palaa
Pohja:
170 g joulupipareita
80 g voita
(1 rkl laktoositonta maitoa tai kauramaitoa)
Täyte:
400 g tuorejuustoa (1 pkt Valio Viola maustamaton ja 1 pkt Valio Viola vanilja)
n.150 g pakastepuolukoita
3 dl kuohukermaa (laktoositon)
2,5 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
3-4 rkl (ceylonin)kanelia
3 rkl sitruunamehua (tuoreesta sitruunasta)
4 liivatelehteä
Koristelu:
Marenkimurua
Kanelitankoja
VALMISTUS:
Pohja:
Vuoraa irtopohjavuoan (24-26 cm) pohja leivinpaperilla. Murskaa piparit hienoksi muruksi ja lisää sulatettu voi. Painele massa vuoan pohjalle. Lisää ruokalusikallinen maitoa pohjaa pehmentämään, näin leikattavuus helpottuu. Laita pohja jääkaappiin täytteen tekemisen ajaksi.
Täyte:
Laita liivatelehdet kylmään veteen likoamaan n. 5-10 minuutiksi.
Tällä välin sekoita keskenään tuorejuustot, puolukat, sokerit, kaneli ja sitruunamehu.
Vatkaa kerma vaahdoksi, mutta älä vielä lisää tuorejuustoon.
Purista lionneista liivatelehdistä ylimääräinen vesi ja sulata kiehuvan vesitilkan (n. 4-5 rkl) joukkoon. Sekoita.
Lisää liivate ohuena nauhana tuorejuustoseoksen joukkoon koko ajan sekoittaen.
Lisää kermavaahto lopuksi varovasti käännellen.
Kaada tasainen seos nopeasti pohjan päälle ja laita jääkaappiin vähintään 2-3 tunniksi.
Koristelu:
Koristelussa saa käyttää mielikuvitusta! Itse tykkään käyttää kanelitankoja, Fazerin pipariukkoja ja murskata valkoista marenkia ”lumeksi.” Myös kohmeiset puolukat sopivat hyvin kakun päälle.
Vinkkejä:
Kinuskikastike sopii älyttömän hyvin puolukan kanssa!
Tästä saa vegaanisen käyttämällä voin tilalla margariinia, tuorejuustojen tilalla Oatly PåMackan levitettä, kuohukerman tilalla Alpron soijavispiä ja liivatelehtien tilalla Dr.Oetker Vegegeliä tai agar agar-hiutaleita. Blogista löytyy vegaanisen joulujuustokakun ohje.
(Todellisuudessa laitoin kanelia ilman mitään mittaa, saattaa olla, että meni enemmän kuin 3-4 rkl. Kannattaa maistella taikinaa välillä ja muistaa, että se maustuu vielä jääkaapissa yön aikana.)
Tämä juustokakku sai hurjasti kehuja eilen. Se ei ole liian makea, eikä liian hapan, vaan maut ovat hyvässä tasapainossa. Maistuu joululta!
Tämä sopii muihinkin talven juhliin ja illanistujaisiin, ei pelkästään jouluun. Syötiin tätä ystävän kanssa joulupäivänä aamupalaksi 😍
LUE MYÖS:
Rauhallista joulun jatkoa ja makeita juhlahetkiä! ❤️🍰
-Lilli
P.S. Oletko jo osallistunut blogin jouluarvontaan?