Tavaroiden karsiminen – Helpot vinkit onnistumiseen

Tavaroiden karsiminen voi tuntua vaikealta: Takaraivossa kummittelee ajatus, että entä jos tarvitsen tätä vielä joskus, tai esineeseen on syntynyt tunneside, minkä vuoksi siitä on vaikea luopua. Nämä asiat pelottivat myös itseäni, kun lähdin karsimaan tavaroita. En tietenkään voi tietää, mitä tarvitsen 10 vuoden päästä, mutta ei ole järkevää myöskään säästää jotain tavaraa varmuuden vuoksi vuosien ajan kaapissa.

Kurkistetaanpas nyt tarkemmin, millä keinoin sain itse karsittua tavaroita. Tällä hetkeellä 1 000 tavaran haasteessa on karsittu 400 tavaraa eli pian puolet haasteesta on takanapäin!

Keinot tavaroiden karsimiseen

Minulla on kolme karsimismetodia, joiden avulla olen saanut karsittua tavaraa helposti ääriminimalismi-projektissani.

15 minuutin tehokarsinnat

Käytän usein taukoni työpäivän aikana jonkin yksittäisen kaapin läpikäymiseen. Vartissa ehtii saada jo paljon aikaiseksi ja saahan siitä mukavaa boostia myös loppupäivään, kun näkee kättensä jäljen. Toisinaan saatan myös ohimennen napata karsittavia tavaroita pois kaapista, jolloin karsiminen tapahtuu huomaamatta! 15 minuutissa ehtii käydä jo yllättävän paljon tavaroita lävitse. Kun pitää karsimishetket lyhyinä, jää helposti innostuminen elämään ja mielellään jatkaa toisenkin hetken karsimiselle. Liian isot ja työläät karsimishetket tuntuvat raskailta aloittaa, minkä vuoksi karsimista monesti lykätään. Kokeile siis jakaa karsimisurakka pienempiin etapeihin!

Etukäteen suunnitteleminen

Saatan toisinaan pysähtyä katsomaan tavaroitani ja miettimään valmiiksi, mistä haluan luopua seuraavaksi. Tämä helpottaa itse karsimistyötä, kun olen jo tehnyt päätökseni valmiiksi. Myös jos jostain on vaikea luopua, tällä saan pelattua aikaa ja totutettua ajatukseni luopumiseen. Tämä auttaa myös pitämään innon yllä karsisimisessa, ja odotankin aina työpäivän loppua, jolloin pääsen kunnolla keskittymään karsimiseen.

Karsittavien tavaroiden kasa

Tästä voidaan olla montaa mieltä, mutta itselläni on toiminut tapa, että minulla on tietty paikka karsittaville tavaroille. Kaappini alin hylly on varattu lähes kokonaan karsittaville tavaroille, jotka odottavat seuraavaa sijoituspaikkaansa. Pidän myös pahvilaatikkoa työhuoneessani, johon kerään kirpputorille meneviä tavaroita. Kun laatikko alkaa olla täynnä, vien sen vain kirpputorille ja alan täyttämään seuraavaa. Laatikko on usein tielläni, joten minulla on todellakin motivaatiota saada se mahdollisimman nopeasti pois silmistäni.

Aseta itsellesi tavoite

Tavaroiden karsiminen sujuu paljon luontevammin, kun sinulla on silmissäsi tietty tavoite, johon tähtäät. Voit aloittaa maltillisesti 100 poistettavalla tavaralla ja edetä siitä isompiin lukuihin. Ilman tavoitetta urakka jää helposti unohduksiin, eikä ole mitään konkreettista mittaria, millä mitata onnistumista. Tavoite on hyvä pitää mielessä vaikka itse projekti saattaisikin venyä. Se auttaa sinua jatkamaan eteenpäin ja auttaa boostaamaan myös päivinä, jolloin ei jaksaisi haasteeseen ryhtyä. Karsiminen on kuitenkin yksi tapa lisätä hyvinvointia, joten suosittelen rohkeasti kaikkia kokeilemaan edes muutaman tavaran karsimista!

koti vastuullisuus trendit suosittelen
Kommentit (2)
  1. Hanni Forss
    13.8.2023, 15:03

    Minun karsimisperiaatteeni on ollut jo monet vuodet: yhden tavaran osto tarkoittaa kahden poistoa. Toimii!

    1. Tämähän kuulostaa erittäin hyvältä! Voisin itsekin ottaa käyttöön!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *