36-vuotiaan ikäkriisi ja kuinka se selätetään

35-vuotias.jpgIkäkriisi, mikä se sellainen on? Eihän ikääntymisestä kannata murehtia! Uusi vuosi, uudet seikkailu, eikö?

Mullahan ei ole aikaisemmin ollut minkäänlaista ikäkriisiä, vaan olen ottanut jokaisen vuoden ilolla, tai olankohautuksella vastaan. On ollut ihan mukavaa täyttää 20, 25, 30 ja 35.  Viime vuonna fiilikset oli hyvät! Kolmekymppisenä elo ja olo ovat tuntuneet hyvinkin luontevilta. En voinut parikymppisenä ymmärtää yhden ystävän jokavuotiasta ikäkriisiä. Hän ahdistui valtavasti jokaisen syntymäpäivänsä aikoihin, eikä halunnut juhlia synttäreitä mitenkään. En ymmärtänyt, miksi hän koki yleensä iloa herättävän päivän niin ahdistavaksi. Kaksikymppisethän ovat elämänsä kunnossa ja kuolemattomia. Miksi siis murehtia vanhenemista, kun se tuntui niin kaukaiselta ja vieraalta asialta.

Viime aikoina on kuitenkin tuntunut kummalliselta. Olen ollut jotenkin epämääräisesti ahdistunut. Olen kulkenut kulmat kurtussa, ja huonotuulisuus laittoi miettimään, mistä mahtaa olla kyse. Aikani asiaa mietittyäni, ja ryppyisiä kasvoja peilistä tuijotettuani, tulin yllättävään tulokseen  – tämä taitaa olla elämäni ensimmäinen ikäkriisi! Nyt ymmärrän, mistä muut ovat puhuneet, kun ovat synttäreiden kynnyksellä kipulleet vanhenemista ja kyseenalaistaneet elämänvalintojaan. Miettineet elämän laittamista uuksiksi. Nyt tiedän.

Syitä yllättävälle 36-vuoden ikäkriisille löysin useampia. Niitä pulpahti pinnalle kuin juoneita kasvoihini viime kuukausina. Ensimmäisenä ja isopimana niistä mainittakoon ikääntyminen. En olekaan enää kuolematon tai ikuisesti samanlainen. Meinasin kirjoittaa nuori, mutta en minä kyllä nuoruutta haikaile. Hetki sitten paljastin blogissakin löytäneeni muutaman harmaan hiuksen, ja nyt niitä on tullut hirveästi lisää! Tai sitten olen syynännyt päätäni viime aikoina entistä tarkemmin. Surullinen hetki oli se, kun oivalsin, että kasvava hius on todellakin harmaa, ja esimerkiksi oman värin kasvattaminen ei olekaan enää mahdollista, kun uusi ”oma värini” onkin harmaa eikä maantienharmaa. Harmaalla ja maantienharmaalla on yhtäkkiä valtava ero. Olen tuomittu joko värjäämään hiukseni ahkerasti, tai elämään harmaahapsena. Tästä ei ole paluuta. Tämän tajuaminen otti yllättävän koville.

Toinen ikääntymiseen (ikääntyminen kuulostaa niin paljon pahemmalta kuin vanheneminen!) liittyvä havaintoni on se, ettei kroppa enää kestä samalla tavalla kuin aikaisemmin. Loukkasin kantapääni viime vuoden lopulla, eikä se tunnu paranevan. Nyt pelkään hajottavani loputkin jalkapöydästä kävelemällä virheellisessä asennossa kipeän kantapään vuoksi. Ja koska olen tällainen ”ei tässä mitään, kyllä se siitä”-tyyppi, en kehtaa varata aikaa työterveyteen, kun siellä kerran jo kävin tämän asian kanssa silloin viime vuonna. Fiilis on sellainen, että pientä kremppaa ja vaivaa alkaa nyt ilmaantua, ja kroppa alkaa rapistua. Finnit kasvoissa eivät enää parane samantien, vaan jättävät jälkeensä epätasaisuutta. Tuntuu masentavalta. Toki tästä on ikääntymisen lisäksi syyttäminen ihan omia elämäntapoja, ja niiden tuomaa ylipainoa, ruuhkavuosien kroonista univajetta ja liian tiukalle vedettyä elämänrytmiä. 

Ilmeisesti tämä ikäkriisi myös aiheuttaa sellaista, että alkaa kyseenalaistamaan omia valintoja ja elämää yleensäkin. Läheinen hyppää rohkeasti tuntemattomaan, ja ryhtyy toteuttamaan unelmiaan. Toinen asuu eksoottisessa maassa, ja lähettää kuvia palmuista ja auringosta. Miksi minä en uskalla hypätä? Mitä minä elämältä haluan? Olenko jumiutunut? Näiden elämänvalintojen kanssako on elettävä elämä loppuun saakka? Olenko onnellinen? Pitäisikö vaihtaa alaa, etsiä uusi työpaikka, pistää puoliso vaihtoon, muuttaa toiselle paikkakunnalle, tai ihan vain poistua maasta jälkiä jättämättä? Vai riittäisikö, jos aloittaisi uuden harrastuksen?

Niin tai näin, positiivista tässä itsereflektoinnissa ja eksistentiaalisessa kriisissä on se, että tuleepahan mietittyä omaa elämää laajemmaltikin. Ravisteltua pölyjä oikein kunnolla. Kyseenalaistettua nykytilaa. Tulee kiinnitettyä huomiota siihen, miten mulla menee, eikä paahtaa sata lasissa selvitytymismoodissa päivien ja vuosien läpi. Toisin sanoen, vaikka tämä kriisi ei aiheuttaisi mitään suuria muutoksia elämässä, tulee ainakin puhdistettua pöytää. Ja pienet (tai suuret) muutokset voivat olla myös hyvä juttu! Joskus elämän täytyy potkia persuuksille, jotta mitään muutosta tapahtuisi. Että elämä menisi eteenpäin.

Ja siihen, miten ikäkriisi voitetaan ei minulla valitettavasti ole vastausta. Tilanne on vielä pahasti päällä. Ajattelin kuitenkin aloittaa varaamalla ajan kasvohierontaan ja johonkin muuhunkin hemmotteluun. Ehkäpä ne siellä saisivat hierottua pois muutaman vuoden ja huolen kasvoistani.

ikäkriisi.jpg

Suuria oivalluksia odotellessa siis! Lupaan raportoida, mikäli valaistun.

Onko sulla ollut ikäkriisiä? Mitä siitä seurasi, jos mitään? Kyselin instan puolella samaa asiaa, ja 74% seuraajista oli kokenut ikäkriisin. Kuulisinkin mielelläni kokemuksianne, ja oivalluksia siitä, miten ikäkriisistä on päässyt yli!

Lempeää perjantaita! Viikonloppuna juhlistetaan (ikäkriisistä huolimatta) synttäreitä 🙂

suhteet oma-elama terveys mieli
Kommentit (31)
 1. Sonja / Luomalla- blogi
  22.3.2018, 07:59

  Hyvä aihe! Kyllä mulla ainakin on ikäkriisi ollut. Eka tuli, kun odotin meidän nuorimmaista ja mies otti musta pari kuvaa, kun olin ommellut itselleni paidan. Kun näin ne kuvat ajattelin kauhistuneena, että hui kauhistus, minähän näytän _yli kolmekymppiseltä_! Sinänsä aivan oikea huomio, sillä kuvat otettiin syksyllä 2014 ja olin puoli vuotta aiemmin täyttänyt kolme ja nolla. Siinä se jotenkin konkretisoitui ja on vaivannut enemmän tai vähemmän sen jälkeen, olen tosi hidas prosessoimaan asioita.

  Eniten muakin ärsyttää se ettei kroppa ole niin joustava kuin aiemmin: flunssat kestää kauemmin, kiputiloja tulee herkemmin ja liikunnan merkitys on lisääntynyt. Peruslaiskalle kuntoilijalle se on ollut ikävää huomata. Myöskin kilot tarttuvat tiukempaan eivätkä karise samaan tyyliin kuin aiemmin.

  Jostain joskus luin, että ikäkriisi tulee vaan ihmisille, jotka pelkäävät kuolemaa. Mutulla väittäisin, että suurin osa ihmisistä jollain tasolla pelkää kuolemista ja näinollen jossain kohtaa pohdiskelee omaa ikäänsä myöskin, toiset isommasti ja toiset vähän huomaamattomammin. Oma ikä on konkretisoitunut hyvin myös seuraamalla sivusta kun mun äiti ja isäpuoli vanhenevat.

  Eilen ikäasioita tulin miettineeksi kun jäin tollottamaan Youtubesta meikkitutoriaaleja. Siinä sellainen nuori nainen meikkasi itsensä ja toisessa videossa hieman varttuneemman ystävänsä. Mietin siinä katsellessani, että piruako tässä näitä vahtaan kun en itsestäni parikymppisen näköistä saa vaikka kuinka meikkaisin 😀 Ulkonäöllisesti voisin nimittäin haluta kääntää kelloa taaksepäin mutta muutoin en missään nimessä.

  1. Just tuo, että kroppa ei enää taivu samaan kuin aikaisemmin, ja kaikenlaiset vaivat vaan tuntuvat lisääntyvän!!! Kaiholla muistelen, kun 10 vuotta sitten ei paljon flunssia tai keuhkoputkentulehduksia näkynyt, ja nyt tuntuu, että on koko talven enemmän tai vähemmän flunssassa.

   Mutulla sanoisin, että ikäkriisi voi kyllä tulla myös niille, jotka eivät aktiivisesti pelkää kuolemaa. En minä ainakaan sitä murehdi. Enemmänkin juuri lisäänyviä harmaita hiuksia, kasvon vahvoja juonteita ja kropan kremppoja. Tiedän, että kehonhuoltoon ja omaan hyvinvointiin täytyy kiinnittää enemmän huomiota! Alamäki alkoi lapsen syntymästä, vaikeasta vauvavuodesta ja sen tuomasta uupumuksesta. Ehkä tästä vielä noustaan!

 2. Mari_Shopaholic
  18.3.2018, 08:15

  Mä en oikeastaan ole koskaan vielä kokenut ikäkriisiä, eihän siihen ole oikeastaan ollut syytäkään näin parikymppisenä. Nyt kuitenkin kun 30 kolkuttelee jo kovasti nurkan takana huomaan, että pientä kriisin poikasta alkaa tulla. Lähinnä murehdin, että mitäs sitten viiden tai kymmenen vuoden päästä. Mähän en hiuksia voi värjätä, koska päänahka ei sitä kestä ja suvun naiset on täysiä harmaapäitä olleet jo 35-40 vuotiaina, että mitäs sitten :D.

  1. Ei minullakaan ole aikaisemmin tätä ilmennyt, joten siitä saan kyllä olla onnellinen. Ehkäpä tämä tästä helpottaa, ja elämä jatkuu 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *