Hammaslääkäripelosta

Minnean muruja

Pelkään hammaslääkäreitä. En osaa sanoa, johtuuko pelkoni siitä, että pelkäisin kipua vai onko ahdistus enemmän henkistä laatua. Todennäköisesti molempia. Olen nyt onnellisena porskutellut hävettävän monta vuotta käymättä hammaslääkärillä, koska pakottavaa tarvetta ei ole ollut. Paitsi, että nyt on.

Takimmaisessa alahampaassa on reikä, jota on enenevissä määrin särkenyt nyt noin viikon verran. Väistämätöntä voi enää estää. Huomenna on soitettava vaikea puhelu. On varattava aika hammaslääkärille. Toivottavasti saan ajan suht nopeasti, sillä melkein yhtä kauheaa kuin itse hammaslääkärikäynti, on odotella kauhulla lähenevää piinapenkkiä. Viime yö meni pyöriessä sängyssä painajaisia katsellen.

Olen siitä onnellisessa asemassa, että hampaani ovat aina olleet hyvät, eikä pieni laiminlyöminen ole kostautunut reikinä tai muina ongelmina. Ainoa ongelmani on ollut runsas hammaskivi, jonka poisto on suoraa kidutusta. Miten noin 45 minuuttia hammaslääkäärin tuolissa voivat tuntua niin pitkiltä, kun hammashygienisti raastaa ikeniäni verille kammottavalla koukulla. Se on sietämätöntä. On minulla joskus ollut joku pieni reikäkin, joka on paikattu, mutta siitä on varmasti yli parikymmentä vuotta. Silti muistan sen hermoihin saakka viiltävän kivun, minkä pora aiheuttaa puudutuksesta huolimatta. Jo pelkkä hammaslääkärin haju ja poran ääni saavat jalat veteliksi, hampaat vihlomaan ja mielen pakokauhun valtaan.

Nyt täytyy kuitenkin olla rohkea, ja varata aika. Mielessäni kehittelen kauhuskenaarioita, joissa hammaslääkäri kertoo, että hammaskalustoni vaatii monen kerran ja monen tunnin operaatioita. Ja sen jälkeen toruu minua, kuin pientä lasta, siitä etten ole harjannut hampaitani tarpeeksi hyvin tai käyttänyt riittävästi hammaslankaa. Läksytys saa minut tuntemaan itseni huonoksi ihmiseksi, ja kidutuksen oikeutetuksi. 

Aikaisemmin olen ollut hyvinkin tunnollinen hampaiden hoidossa, mutta koliikkivauvan ja oman uupumuksen myötä homma lähti vähän väärille raiteille. Vauvavuonna olin niin väsynyt, että saattoi mennä parikin päivää etten ehtinyt tai jaksanut pestä hampaita. Sittemmin olen ryhdistäytynyt, mutta aikaisempi huolellinen huolto on jäänyt yhteen päivittäiseen pesuun illalla. (Älkää kertoko kenellellään!) Nyt tämä laiminlyönti sitten kostautui :/

En siis ymmärrä, miksi juuri hammaslääkäri on niin ahdistava paikka. En yleisesti ottean pelkää lääkäreitä, neuloja tai muita tutkimuksia. Eiväthän ne mukavia ole, mutta ne eivät aiheuta kylmää hikeä tai pakokauhua. Paitsi magneettikuvaus. Se on erittäin ahdistavaa. Kipu muualla kehossa ei pelota. Ja luulisi, että kun on synnytyksestäkin selvinnyt, että hammaslääkäri olisi ihan piece of cake. Mutta kun ei ole. Melkein sanoisin, että menisin uudelleen synnyttämään kuin hammaslääkäriin. 

Pelkäätkö sinä hammaslääkäriä? Löytyykö vinkkejä, miten selättää pelko, ja hoitaa hammaslääkärireissu kunnialla?

Pitäkää mulle peukkuja! Jaiks!

Kommentit

Marjo (Ei varmistettu) http://styleheaven-marjorie.blogspot.fi/

Pelkään hammaslääkäriä ja se johtuu lapsuuden kokemuksista aivan hirveän kouluhammaslääkärin käsittelyssä. Se nainen vihasi lapsia ja valitettavasti tämän sai myös tuntea istuessaan hammaslääkärin tuoliin. Ikävää kun tuollainen lapsuuden trauma vaikuttaa vielä aikuisenakin.

Itse olen osittain päässyt hammaslääkäripelosta sillä irti, että otan aina kaikki mahdolliset puudutukset. Olen myös löytänyt todella mukavan hammaslääkärin, jonka olemus jo rauhoittaa minua kun menen istumaan hammaslääkärin tuoliin. Lapsuuden kokemukset eivät puske enää pinnalle kun hammaslääkäri puhuu rauhoittavasti ja välilltä silittää poskesta.

Myös magneettikuvausta inhoan. Olen joutunut siihen kolmasti elämäni aikana. Minulla ei ole ahtaanpaikankammoa mutta itse laite on vain niin inhottava. Viimeisellä kerralla otin sitten rauhoittavia ennen tutkimusta ja kaikki meni hyvin kun oli "hälläväliäfiilis". Periaatteessa en olisi halunnut rauhoittavia ottaa mutta mutta vaihtoehtoa ei ollut.

Tsemppiä sulle!

Minnea
Minnean muruja

Kiitos kommentistasi! Minulla ei lapsuudessa ole kovin pahoja tai traumaattisia kokemuksia hammaslääkäristä, mutta jostain tämä pelko on itselleni tullut. Minä myös otan kaikki mahdolliset puudutukset, mutta kipu tuntuu silti viiltävältä ja lähes sietämättömältä. Ehkä tuo rauhoittava olisi paikallaan. Kiitos tsempeistä!

NelliL (Ei varmistettu) http://villananna.blogspot.fi/

Itse en ole päässyt pelosta mihinkään. Saan rauhoittavan aina kun menen edes tarkistukseen. En avaa suutani muutoin.

Minnea
Minnean muruja

Täytyypä tutustua tuohon rauhoittavaan, jos se auttaisi tilannetta.

Noora Korpikuusessa (Ei varmistettu) http://korpikuusessa.blogspot.fi/

I feel you! Ja voimia! <3

Mun hammaslääkärikammo juontaa nuoruuden ahdistuksista ja suoraan sanottuna vittumaisista lääkäreistä. Pelkoani vähäteltiin ja minulle oltiin vihaisia kun syöksyin penkistä ylös oksentamaan ahdistuksen mennessä äärimmilleen.

Nykyään pelko ei oo helpottanut, mutta kun aloin käymään yksityisellä, joka on erikoistunut pelkopotilaisiin, niin on ollut helpompaa mennä. Kysytään voidaanko jatkaa, miten voit, selitetään mitä tehdään. Tulee olo että musta välitetään, enkä ole vain joku instrumentti heidän duunissaan you know. Joo, kipeeksi siitä saa itsensä maksaa toki, mutta se on pientä siihen verrattuna että tuntuu siltä että toiset yrittää helpottaa sitä ahdistusta. Ehkä sun kannattaa miettii oisko sitte yksityiselle meno sun juttu?

Sitten toinen asia on yksinkertaisesti lääkitys. Isoja operaatioita varten mut on esilääkitty lievällä rauhoittavalla. Se sopii minulle, en tiedä sopiiko sinulle. Lisäksi esim ennen puudutuspiikkiä mulle laitetaan sellaista puuduttavaa geeliä siihen pistopaikan kohdalle, se pehmentää sitä puudutuspiikin nipistystä. Tämmösii pienii asioita. Puudutusta voi aina pyytää. Ja sitä voi pyytää lisää.

Toivottavasti sä saat soitettua sinne pian. Tiedän miten vaikeaa on soittaa!
Tsemppii sulle kovasti! <3

Minnea
Minnean muruja

Kiitos tsemppaavasta kommentista! Olen tässä katsellut pelkopotilaisiin suuntautuneita hammaslääkäreitä, ja kysellyt kavereilta suosituksia. Toivon, että oikeanlaisella lääkärillä olisi rauhoittava vaikutus! Ja kaikki puudutukset kehiin! Tuntuu olevan melko yleistä tämä hammaslääkäripelko. 

Torey
Näissä neliöissä

Ja hei! Mulla oli puudutettu viimeksi julkisella puolella joskus ylä-asteella? Vuosia vuosia sitten kuitenkin ja muistin että se sattui! MUTTA nyt yksityisellä ei mitään! Siis se on vissiin laittotyylistäkin kiinni. Koska en samanlaista piikinsurvasua tuntenut nyt yhtään!

Minnea
Minnean muruja

Minä en muista, että puudutuspiikki oli sattunut, vähän vain nipisti. Se pora sen sijaan saa kylmät väreet aikaan jo pelkästä ajatuksesta!

Teresa s (Ei varmistettu) https://stailiby.com

Pelkään! Niinkun muutama muukin kommentoi, niin omat pelot johtuvat lapsuuden kokemuksista hammaslääkärillä. Mäkin kävin viimeviikolla hammaslääkärissä, edellisestä kerrasta oli aikaa jo 3 vuotta. oksensin koko raskauden ja nyt kun tyttö on 1,5 vuotta niin vasta sain aikaseksi mennä. Pelkäsin myös että mun hampaat on kauheassa kunnossa, mutta ei ollutkaan! Oksentaminen oli kuulemma kuluttanut vähän pintaa, mutta ei muuta. Tsemppiä! :) kun on sielä käynyt taas pelon voittamassa niin on kyllä hyvä fiilis!

Minnea
Minnean muruja

Voi vitsi, miten kiva kuulla, että hampaat olivat kunnossa! Se on niin voittajafiilis, kun hammaslääkärissä saa puhtaat paperit.

Minä myös pelkään, että vauvavuoden surkea hammashuolto on kostautunut, ja hampaat ovat huonossa kunnossa :/ Jaiks! Saa nähdä, miten minulle käy!

Torey
Näissä neliöissä

Tsemppiä! Mä olin just pari viikkoa sitten hammaslääkärissä. Edellisestä kerrasta olo vierähtänyt 3 vuotta ja oli pakko mennä. Yksi pieni reikä löytyi. En muista koska viimeksi olisi paikattu! Vuosia on hoettu vain alkavista rei'istä tai pysähtyneistä joille ei nykyään enää mitään tehdä. Lääkäri päätti paikata reiän heti ja se olikin kivuton ja nopea operaatio. Hän puudutti, koska paniikkihäiriölleni ei ole hyväksi alkaa pelätä hammaslääkäriä kivun takia.
Inhoan hampaiden kuvausta. Se kuvauspalanen joka suuhun tulee tuntuu inhottavalta. Onneksi se on nopeasti ohi. Puudutus olikin se ikävin osuus kun takahampaan reiän takia puudutettiin alue joka kattoi oikean posken, ison osan alahuulta ja vähän nieluakin. Siitä alkoi tulla ahdistus kun tuntui ettei saa nieltyä. MUTTA SELVISIN! Hammaskiveä ei ollut. Ja itseasiassa sitä on ollutkin minulla vaan raskausaikana, jolloin sylki kuulemma muuttuu.

Mulla oli yläasteella raudat ja sen takia piti ravata hammaslääkärissä. Eli en enää niinkään pelkää hammaslääkäriä. Mutta paniikkihäiriöni takia suljettu tila ja kun siinä tuolissa olet muiden armoilla, niin tekee tilanteen minulle vaikeaksi. Mutta vuoden päästä vasta sitten uuteen tarkastukseen!

Ainoa mikä mietityttää on viisurit. Ylhäällä toinen on läpi ja sen kanssa ei ole ongelmia. Mutta toinen ei ole tullut kunnolla läpi ja uhkailivat, että se pitää ehkä myöhemmin leikata. KÄÄK. Sitä en kyllä ilman hyvää esilääkitystä tule suorittamaan. :'D

Minnea
Minnean muruja

Jes, selvisit! Se on kyllä voittajafiilis! Mulla on myös yksi viisuri ylhäällä, toivottavasti sitä ei tarvitse poistaa :/ Ja tiedän mitä tarkoitat, kun suuhun on tungettu kaikenlaisia välineitä, se ahdistaa!

mia malmi (Ei varmistettu) http://www.indiedays.com/blog/cincinbymiamalmi

Tää on kyllä yleistä. Itselläni on paljonkin pelkoja, mutta hammaslääkäri ei ole yksi niistä. Ainoa, jota vähän jännitän on puudutuspiikki. Eikä viisaudenhampaan poistokaan mikään piknik ollut...eli tarkemmin ajateltuna ei mitään kivaa hommaa, mutta tarpeellista. Tsemppiä kaikille!

Minnea
Minnean muruja

Puudutuspiikki ei minua pelota, mutta melkein kaikki muu kyllä :/ Kiitos tsempeistä! Ei kivaa, mutta sitäkin tarpeellisempaa!

Kirsikka W.

Mua ei hammaslääkärikäynnit varsinaisesti pelota, mutta en niistä kyllä tykkääkään. Omat hampaat on todella helposti reikiintyvää sorttia, joten lähes joka kerta jotain joutuu porailemaan. Syyksi epäilen helposti kuivahtavaa suuta, isoja (ja helposti pöpöytyviä) nielurisoja, ja ahtaita hammasvälejä. Mulla reiät ei myöskään satu lainkaan, joten ne tulevat aina lähestulkoon yllätyksenä. Ekat reiät löytyivät jo mun maitohampaistani, ja ne huomasin vasta kun purkka jäi kiinni reikään (apua!).

Minnea
Minnean muruja

Helposti reikkintyvät hampaat ei toki ole hyvä juttu, mutta se on, ettet pelkää hammaslääkäriä tai paikkaamista! Omat hampaani eivät (luojan kiitos) reikiinny helposti, mutta joku raja niilläkin toki on :D Ja se raja on tullut vastaan nyt, yhyy!

Yhtä sirkusta!

Hammaslääkärikäynnit on kamalia..ilmeisesti olen jonkin asteinen masokisti :D, koska käyn siellä 2 kertaa vuodessa. Tosin ihan sen takia vain, että ei hammaskiven poisto kestäisi niin kauan. Lyhyempi kidutus on jees :). Pesen hampaat varmaan 4-5 kertaa päivässä ja joka ilta puhdistan kaikki hampaanvälit...ja taas sama syy-> lyhyempi kidutus...Joo onnea ja korkeaa kipukynnystä mukaan sulle!

Minnea
Minnean muruja

Ehkä tuo, että käy tarpeeksi usein, auttaa siihen pelkoonkin. Ei pääse kynnys kasvamaan liian korkeaksi (eikä hampaat huonoksi). Ihailtavaa hampaiden hoitoa! En voi muuta kuin nostaa hattua sulle :) Kiitti tsempeistä!

Tiikerikatti
Väriterapiaa

Tuota pelkopotilaisiin erikoistunutta hammaslääkäriä kannattaa ehdottomasti etsiä. Minä itse en suoranaisesti pelkää hammaslääkäriä, mutta jos tulee tilanne että joudun ennestään tuntemattomalle lääkärille, on se tietysti hieman epämiellyttävää.

Myös terveyskeskuksessa voi olla hyviä ja lempeitä lääkäreitä. Aikoinaan olin sellaisen potilas täällä kotipaikkakunnalla. Sitten toimipaikkoihin tehtiin täällä muutoksia enkä enää päässytkään hänen potilaakseen, kunnes kuulin että hänellä on yksityisvastaanotto iltaisin joinakin päivinä. Valitettavasti hän on nyt lopettanut tuon yksityispuolen ja koska hän on johtava hammaslääkäri täällä, ei ota enää uusia potilaita (muita töitä kuten opiskelijoiden ja uusien hammaslääkärien ohjausta on liikaa). Hän on maailman ihanin hammaslääkäri ja todella suosittu täällä.

Nyt kun sitten varasin aikoja tänne, hoitaja sijoitti minulle toiselle lääkärille, joka kuulemma on hieman samantyppinen, rauhallinen. Ja asia piti paikkansa, vanha paikattu hammas korjattiin kun se paikka oli auennut. Inhoan poraamista, se on ehkä ainoa asia hammaslääkärissä jota hieman pelkään. Paikkaaminen tehtiin puudutuksessa. Onneksi minullekaan ei juuri reikiä tule, hammaskiveä kylläkin. Sitä poisti suuhygienisti.

Ensi maanantaina on sitten viimeisen viisaudenhampaan poisto vuorossa. Tsemppiä meille molemmille. :)

Minnea
Minnean muruja

Tuttu js hyväksi todettu lääkäri auttaa kyllä varmasti asiaa! Sellainen olisi mahtava! Mukava kuulla, että uusikin hammaslääkäri oli hyvä!

Poraaminen on mullekin se pahin juttu. Jotenkin puudutuksesta huolimattakin hermoja viiltää se kimeä ääni ja poranterä hampaassa.

Tsemppiä meille molemmille!

crazycatmom

Täällä myös hammaslääkäriä välttelevä ihminen. Mulla sama juttu, ettei hampaat onneksi reikiinny helposti, mutta hammaskiveä tulee runsaasti. Siksi suuhygienistillä käyminen pelottaa vielä enemmän. Sitä tunnin kestävää kidutusta on vaikea kestää. En oikein itsekään osaa määritellä, mikä siinä hammaslääkärikäynnissä eniten pelottaa. Selviän siitä kyllä aivan hyvin, kun vain selviän sinne huoneeseen asti.

Minnea
Minnean muruja

Ah, ihminen, joka ymmärtää hammaskivenpoiston hirveyden! Se vaan on niin kidutusta! Suurin kynnys minullakin on mennä hammaslääkäriin, mutta en voi sanoa, että suoriutuisin piinapenkissä yhtä kunnialla. Monesti olen joutunut kyyneleitä kuivaamaan ja pyytämään hammaslääkäriä lopettamaan :/

Torey
Näissä neliöissä

Mut sekin on ahdistavaa kun suu on täynnä  vempaimia, tai sit aivan puuduksissa ja ne juttelee. Et saa puhuttua kunnolla ja koita siinä sit sanoa et kiitti nyt riitti. Mä koitin vaan kestää ja mietin et sitä nopeammin pääsen pois. Tarkastuksesta selviää. Mut mitä kauemmin siinä on niin sen kamalammaksi muuttuu!

Mari _Shopaholic (Ei varmistettu) http://diaryofatrueshopaholic.blogspot.com

Mä olen pienestä pitäen joutunut käymään hammaslääkärissä niin usein, että pelkoa ei oikein ole pystynyt muodostumaan. Ei se mitään hauskaa ikinä ole, mutta siedettävää. Tosin mulla ei ole koskaan ollut reikiä, joten jos sellaisia tulisi ja jouduttaisiin paikkauspuuhiin voisi vähän pelottaakin.

Minnea
Minnean muruja

Uskon, että jos käy usein, niin paikka ei tunnu niin pelottavalta! Mahtava juttu, että olet selvinnyt ilman reikiä!

AnniB (Ei varmistettu)

Moikka! Täällä teidän kiduttajaksenne ristimä suuhygienisti huutelee!:D hammaskivenpoistoa varten on aikalailla kaikkialla saatavana puudutusgeeliä, jota levitellään kauttaaltaan ikeniin, jolloin toimenpide tuntuu helpommalta. Lisäksi on toki mahdollista esim. puuduttaa ihan kunnolla, ja jakaa toimenpide tarvittaessa kahteen käyntiin, jolloin suuta ei tarvitse pitää niin kauaa auki, ja on enemmän aikaa pitää taukoja.

Hammaskiven määrään voi myös itse suuresti vaikuttaa hyvällö kotihoidolla, jolloin ikenet ovat terveemmät, eikä toimenpide satu läheskään yhtä paljon (tulehtunut kudos on aina kipeä). Tähän kotihoitoon panostamalla ainakin minun asiakkaani ovat saaneet hammaskiven määrää vähennettyä runsaasti, ja potilaat ovat itse myös tyytyväisiä:) sähköhammasharja on ihan loistava kapine hammaskiven vähentämiseen! Kannattaa kysäistä omalta hygienistiltä myös erilaisista välienpuhdistusvälineistä, sillä iät kaiket toitotettu hammaslanka ei ehkä olekaan juuri sinun suuhusi parhaiten sopiva väline:)

Kivutonta hammaslääkärikäyntiä ja tsemppiä! :) nykyään pelot osataan onneksi yleensä huomioida varsinkin nuorten tekijöiden keskuudessa hyvin minun kokemukseni mukaan <3

Minnea
Minnean muruja

Kiitos hyvästä kommentista! Tuo puuduttava geeli kuulostaa tosi hyvältä! Ehkä se tekee hommasta hieman siedettävämpää.

Tiedän, että hammaskivestä on syyttäminen lähinnä itseä. Ylitin pelkoni, ja yksi hammaslääkärikäynti on nyt takana. Hammaslääkäri oli tosi hyvä, eukä ollenkaan syyllistävä! Paikkasi tarkastukseksi tarkoitetulla käynnillä ensimmäisen reiän.

Vielä pitäisi tosiaan käydä suuhygienistillä ja toisella paikkauskierroksella. Huh!

AnniB (Ei varmistettu)

Hei mahtavaa, että oot saanut kierroksen käyntiin!:) toivottavasti löytyi samalla hammaslääkäri, joka ymmärtää, ja jonkavoi harkita pidempääkin hoitosuhdetta! Tsemppiä vielä!

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.