Hobbiton – leffafanin ykköskohde Uudessa-Seelannissa

In a hole in the ground there lived a hobbit. Not a nasty, dirty, wet hole, filled with the ends of worms and an oozy smell, nor yet a dry, bare, sandy hole with nothing in it to sit down on or to eat: it was a hobbit-hole, and that means comfort.
― J.R.R. Tolkien, The Hobbit, or There and Back Again

Uuden-Seelannin lomamme viimeisenä kokonaisena päivänä vierailimme jokaisen leffafanin unelmakohteessa, Hobbitonissa. Hobbiton on Tolkienin klassikkoteosten Taru Sormusten Herrasta ja Hobitti elokuvaversioiden taianomainen kuvauspaikka keskellä Uutta-Seelantia. Uuuden-Seelannin ylpeys, elokuvaohjaaja Sir Peter Jackson, löysi nämä kirjojen maisemiin sopivat kukkulat vuonna 1998, kun hän kiersi helikopterilla Uutta-Seelantia tarkka visio mielessään. Tarina kertoo, että hän oli ollut yllättynyt ja haltioissaan, kun Alexanderin maatilan vihreät kukkulat ja massiivinen mänty järven rannalla olivat kuin suoraa Konnusta.

En voi uskoa, että Taru Sormusten Herrasta -trilogiasta on jo kaksikymmentä vuotta! Miten vanhaksi sitä tunteekaan itsensä, kun on ollut ensimmäisten leffojen aikaan jo aikuinen. Kirjoja en ole lukenut, mutta kaikki leffat olen kyllä katsonut. Taru Sormusten Herrasta-trilogian useampaankin kertaan vuosien varrella. Hobbiton on leffafanaatikon unelma, ja nautin suuresti jokaisesta jännittävästä tiedonmurusesta, jonka oppaamme kertoi leffojen kuvaamisprosessista, lavasteiden rakentamisesta tai näyttelijöiden työskentelystä. Minusta elokuvien tekeminen  on äärettömän kiehtovaa. Unelmanani on aina ollut päästä mukaan johonkin elokuvaprojektiin. Kameran eteen minulla ei ole hinkua, mutta olisin mielelläni mukana jossain pienessä roolissa kulisseissa tai kameran takana. Ja se unelma tuskin koskaan toteutuu, mutta leffakulisseissa vierailu tuo elokuvan tekemisen melko lähelle. 

Hobbiton on elämys myös heille, jotka eivät ole kirjoja lukeneet tai leffoja katsoneet. Toki kierroksesta saa varmasti enemmän irti, jos tarinat ovat edes jollain tasolla tuttuja, mutta upeat vehreät maisemat, ja hauskannäköiset hobittikolot ovat viihdyttäviä jo itsessään. Kierros alkaa lyhyellä bussimatkalla, jossa opas kertoo tulevasta kierroksesta sekä Hobbitonin rakentamisesta. Bussissa näytetään lyhyt video, jossa pääsee aiheeseen sisälle.

Kierroksen kiinnostavuuteen vaikuttaa varmasti myös oppaan tarinankertojan taidot sekä kyky eläytyä tarinaan. Meille sattui loistava opas, jonka lennokkaat jutut naurattivat koko pientä porukkaamme. Kierros Hobbitonissa kestää noin kaksi tuntia, joista ensimmäiset puolitoista tuntia kierretään leffakulisseja jalan. Viimeinen puolituntinen vierähtää Green Dragon-pubissa nautiskelemassa Hobbitonin oman panimon tuotteita. Tarjolla on niin oluita kuin siideriä kuin alkoholitonta ginger beer-juomaa. Hobbiton on tällä hetkellä Uuden-Seelannin suosituin vierailukohde, ja se näkyy kävijämäärissä. Liput kannattaakin varata ennakkoon.

Jos jotain jäin kierrokselta kaipaamaan, niin näyttelijöitä hobitti-asuissa. Hobbitonissa on paljon henkilökuntaa puutarhureista kierrosoppaisiin, ja minusta olisi ollut mahtavaa, jos henkilökunta (tai edes osa siitä) kuljeskelisi Hobbitonissa varustautuneena isoihin korviin, liian isoihin polvihousuihin ja karvaisiin jalkoihin. En toki oleta, että jokainen henkilökunnan jäsen kävisi kuuden tunnin maskeerauksen joka aamu, kuten näyttelijät leffassa joutuivat tekemään, mutta pieni panostus toisi hurjasti lisää tunnelmaa leffakulisseihin. Kaiken kaikkiaan suosittelen Hobbiton -kierrosta lämmöllä. Varsinkin kauniina päivänä Hobbitonissa voisi viettää koko päivän. Kaikki se tarkkuus, jolla jokainen yksityiskohta on rakennettu, ja ylläpidetty on hämmästytävää. Puutarhat ovat kauniita, ja näyttää kuin jokainen kukka olisi aseteltu ajatuksella. Kierroksella todellakin tuntuu siltä kuin olisi hetken osa Kontua ja sen huoletonta hobittielämää. Kierroksen jälkeen on melkein pakko katsoa leffat uudelleen kaiken sen uuden tiedon valossa, mitä kierroksella oppi.

Kiinnostaisiko sinua vierailla Hobbitonissa? Entä kiinnostaako leffakulissit muuten?

Kivaa keskiviikkoa! Instan puolella on menossa ihana PRAMEA riipus arvonta!

kulttuuri museot-ja-nayttelyt suosittelen matkat
Kommentit (3)
  1. Hei, kävin 3 vuotta sitten tuolla ja on kyllä mieleenpainuva käynti, suosittelen myös. Niin upeat maisematkin!

  2. Melissa Laitakari
    11.12.2019, 18:48

    Aivan ihanan näköistä siellä. Minäkin haluun tuonne 😁
    https://villananna.vaikuttajamedia.fi

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *