Kiehtova Uusi-Seelanti – katso nämä!

Suomalaisissa ja uusiseelantilaisissa on paljon samaa. Asumme pallon vastakkaisilla puolilla, mutta huumorimme on yhtä mustaa ja suhtaudumme elämään muutenkin yhtä synkästi. Tämä on toki vain omakohtainen kokemukseni, mutta tunnen hengenheimolaisuutta kaukaisia ystäviämme kohtaan.

Uuden-Seelannin reissuumme on enää pari kuukautta aikaa, ja nyt on hyvä aika alkaa fiilistelemään tuota maagista maata tutustumalla sen kulttuuriin itselleni ominaisella tavalla – sarjoilla ja leffoilla. Uusi-Seelanti ei ole popkulttuurin luvattu maa, mutta helmiäkin löytyy. Uuden-Seelannin elokuvatuotannosta tulee varmasti ensimmäisenä mieleen Lord of The Rings -trilogia, mutta ei mennä nyt siihen.

Kokosin yhteen kolme uusiseelantilaista tuotantoa, joista kannattaa aloittaa. Jos Uusi-Seelanti kiinnostaa, niin katso ainakin nämä!Kuvahaun tulos haulle top of the lakeKuva: Yle Areena

Top of the Lake

Kuvankauniisiin uusiseelantilaisiin vuoristomaisemiin sijoittuva, ja mestariohjaaja Jane Campionin ohjaama Top of the Lake on kaksi kautta sisältävä jännityssarja. Tarina alkaa dramaattisesti 12-vuotiaan tytön yrityksellä päättää päivänsä kylmään järviveteen. Selviää, että tyttö on raskaana, eikä suostu kertomaan lapsen isää.

Sitten tyttö katoaa, ja tapausta tutkimaan tulee nuori rikostutkija(The Handmaid`s Tale-sarjastakin tuttu Elisabeth Moss). Moss esittää rikostutkija Robin Griffiniä, jolla on omassakin elämässään luurankoja kaapissa kummittelemassa. Sarjan sävy on synkkä, ja raadollinen. Silti se on katsottava, sillä tarina ja puitteet ovat niin vaikuttavat.

Sarjan molemmat kaudet on nähty Ylellä, ja tällä hetkellä ne voi katsoa ainakin HBO Nordicilta. Uusiseelantilainen Jane Campion on ohjannut myös Oscar-palkitun Piano -elokuvan. Onko nämä jo sulle tuttuja?

Kuvahaun tulos haulle hunt for the wilderpeopleKuava: Time

Hunt for the Wilderpeople

Taika Waititin ohjaama draamakomedia vie meidät syvälle jylhiin uusiseelantilaisiin metsiin. Omapäinen poika päättää karata, ja hänen setänsä lähtee etsimään uppiniskaista teiniä. Alkaa hulvattoman hauska ja väärinkäsityksillä varustettu pakomatka, jossa hahmojen kemia pääsee loistamaan. Sam Neillin esittämä äkäinen Hec ja Julian Dennisonin näyttelemä Ricky luovat tarinasta sekä koskettavan että hulvattoman. Leffan naseva sanailu ja vauhdikkaasti etenevä juoni tekevät leffasta mukaansatempaavan.

Hunt for the Wilderpeople on nähtävissä ainakin Elisa Viihteessä. Mahdollisesti myös muualla.

Kuvahaun tulos haulle breaker upperersKuva: Variety

The Breaker Uppers

Omaperäisellä ohjaajajalla Taika Waititillä on näppinsä pelissä myös ronskilla huumorilla varustetussa komediassa nimeltä The Breaker Uppers. Tämä kahden naisen kirjoittama, ohjaama ja tähdittämä komedia vie katsojan niin överille matkalle, että poskia alkaa punastuttaa. Madeleine Sami ja Jackie van Beek esittävät kahta rakkauteen pettynyttä naista, jotka ovat päättäneet perustaa yrityksen, joka auttaa ihmisiä eroamaan – kunhan vain rahasta sovitaan. He eivät kaihda epäilyttäviäkään keinoja viedä viesti henkilökohtaisesti perille jätettävlle osapuolelle, oli se sitten poliisin asussa tai esittäen asiakkaan ”uutta tyttöystävää”. Heillä on vain yksi sääntö – älä sekaannu asiakkaaseen.

Kun toinen leffan päähenkilöistä ihastuu nuoreen asiakkaaseen, menevät asiat ymmärrettävästi solmuun. The Breaker Uppers on sillä rajalla, vetääkö se liian yli, vai onko se vain hulvattoman hauska. Kannattaa siis katsoa omalla vastuulla. Leffa on nähtävissä Netflixissä.

Onko uusiseelantilainen elokuva- tai sarjatuotanto sulle tuttua? Mitä suosittelisit? Itse ainakin haluaisin vielä nähdä kovasti hehkutetun rikossarjan The Brokenwood Mysteries, joka on näytetty Ylellä kummallisella nimellä Murhia ja kantrimusiikkia. Nimen vuoksi en tätä tullut katsoneeksi silloin, kun se oli Areenassa. Sittemmin asiaan perehdyttyäni harmittelen, etten sitä katsonut.  Mistähän sen voisi vielä katsoa?

Leppoisaa lauantaita!

Kommentit (2)
  1. The Breaker Uppers kuulostaa sen verran viihdyttävältä tapaukselta, että pitääpä muistaa se seuraavan kerran, kun selaa Netflixistä jotakin kevyttä katseltavaa. Kiitos vinkistä! 🙂

    https://astuharhaan.wordpress.com/

    1. Se oli kyllä hillitön! Välillä jopa vähän liiaksikin 😀 Leffa- ja sarjavinkit on aina tervetulleita!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *