Kun kumppanisi ei ole sitä, mitä luulit

Mitä sinä tekisit, jos paljastuisi, että puolisosi olisi valehdellut sinulle koko yhteisen aikanne? Mitä, jos puolisosi ei olisikaan se henkilö, jonka olit luullut tuntevasi? Mitä sinä tekisit?

Ulla Feldscherin esikoisteos Rakas, tiesitkö että olen psykopaatti perustuu hänen omiin karmaiseviin kokemuksiinsa miehestä, johon hän rakastui, mutta joka osoittautuikin valehtelevaksi pettäjäksi. Kirjan hieman häiritsevästä otsikosta huolimatta tarina vaikutti kiinnostavalta, ja sellaiselta, jonka ehdottomasti haluaisin lukea. Ihmismieli ja se, miten käyttäydymme parisuhteessa on aina kiehtova aihe.

Tarinan nainen on kahden lapsen äiti, joka tapaa sokkotreffeillä hurmaavan miehen. Mies ei ole hänen tyyppiään, mutta huomaavainen käytös ja vetovoimainen karsima saavat naisen suostumaan toisille treffeille. Mies kohtelee naista kuin kuningatarta, ja valloittaa naisen täysin.

Yhteistä onnea kuitenkin varjostaa muutamat epäilyttävät piirteet miehessä sekä jokunen epäselvä asia miehen menneisyydessä, mutta nainen on niin rakastunut, että päättää katsoa niitä sormien läpi. Onhan mies niin omistautuva, ja osoittaa tunteensa avoimesti. Ehkä tässä on se turvallinen kumppani, jonka kanssa viettää loppuelämä. Aikaa kuluu, ja suhde syvenee. Parisuhde etenee aina avioliittoon saakka, kunnes viimein naiselle alkaa paljastua miehen todellinen luonne. Mutta onko silloin jo liian myöhäistä? Riittääkö rakkaus vaikeuksista ylipääsemiseen?

Sanotaan, että totuus on usein tarua ihmeellisempää, mutta joskus voi olla myös niin, että tositapahtumaan perustuva tarina voi jäädä draamankaarellisesti hieman vajaaksi. Oman tarinansa kertominen on varmasti haastavaa, ja Feldscherin kirjassa tuli paikoin sellainen tunne, että tarinasta puuttuu jotain. Kirja oli lyhyt (138 sivua), ja luin sen yhdeltä istumalta. Jäin kaipaamaan hieman enemmän.

Tarinan päähenkilön tunnemaailma oli kuvattu koskettavasti, mutta psykopaatiksikin kuvatun puolison kuvaus jätti toivomisen varaa. Minua olisi kiinnostanut juuri nimenomaan psykopaatin mielenmaisema. Tajuaako hän tehneensä väärin, ja jos tajuaa, minkälaisia tunteita se hänessä aiheuttaa. Miten tarina meni hänen ajatuksissaan. Oliko hän mielestänsä viaton vai hirviö? Kaikki pettäjät eivät varmasti ole psykopaatteja, joten mikä tekee ihmisestä psykopaatin?

Psykopaatin sisäinen maailma on täysi mysteeri, ja siksi niin kiehtova. Mitä hänen päässänsä liikkuu? Miten ihminen voi olla niin välinpitämätön ja julma? Pystyykö psykopaatti rakastamaan?

Ihminen on rakastuessaan sokea. Toisesta haluaa nähdä vain ne ihanat puolet, ja kääntää ne epämieluisemmat piirteet vaaleanpunaisten lasien läpi paremmaksi kuin mitä ne todellisuudessa ovat. Silti jokin kirjan päähenkilön toiminnassa jäi häiritsemään. Miksi hän jätti selkeät hälytysmerkit huomioimatta. Miten hän antoi tilanteen mennä niin pitkälle?

Kirja herätti paljon ajatuksia, ja siitä annan sille pisteet. Kirjan päähenkilö saa täydet sympatiani, ja kirjan kirjoittajaa kiitän rohkeudesta tuoda oma tarinansa esille kaikkien luettavaksi. On tärkeää, että pettämisestä ja parisuhteen haastaista puhutaan.

Mitä ajatuksia sinulla heräsi tästä kirjasta? Oletko omassa elämässäsi törmännyt psykopaattiin, tai pettäjään?

Kirja on saatavilla äänikirjana Bookbeatissä**.

Lue myös: Onko ok lähteä ihan hyvästä avioliitosta?

*kirjan arvostelukappale saatu kustantajalta

**mainoslinkki

kulttuuri parisuhde kirjat
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *