MLL:n lastenhoitoapu - tukiverkottoman pelastus!

Minnean muruja

Mistä apua lastenhoitoon, jos tukiverkko on heikko? Jos isovanhemmat ja sisarukset asuvat kaikki kaukana, eikä kavereita kehtaa vaivata?

Voin ilokseni kertoa, että olen löytänyt ratkaisun! Kuten ehkä edellisestä postauksesta huomasitte, pääsimme lauantaina miehen kanssa treffeille ihan kahdestaan! Jihuu! Kahden tunnin aikaiset illallistreffit Panzassa olivat hyvin tervetulleet. Tämän pienen parisuhdeajan mahdollisti MLL:n lastenhoitoapu! MLL tarjoaa tilapäistä lastenhoitoapua tilanteissa, kun vanhempi esimerkiksi sairastaa, on työmatkalla, haluaa hengähtää tai vaalia parisuhdetta.

Olen aikaisemminkin kirjoittanut siitä harmista, minkä olen vasta lapsen syntymän myötä kokenut, kun omat vanhemmat, miehen äiti sekä meidän molempien sisarukset, ja oikeastaan kaikki sukulaiset, asuvat niin kaukana. Itsenäisenä nuorena ihmisenä välimatkaa ei kokenut ongelmaksi, mutta nyt kun on tuo pieni, niin surettaa, ettei hän pääse viettämään aikaa läheistensä kanssa samalla tavalla päivittäin kuin mitä minä ja mies saimme lapsena viettää, kun suku oli lähellä.

Pienestä lääkärireissusta, pankkiasian hoitamisesta, omasta harrastuksesta, tai parisuhteen vaalimisesta tulee vaikeaa ja vaatii enemmän järjestelyä, kun lasta ei voikaan vain heittää mummolaan tai tädille tunniksi pariksi. Myönnän, että olen tuntenut kateutta heitä kohtaan, jotka kertovat innokkaiden lastenhoitajien tungoksesta, kun on molemman puolen isovanhemmat ja sisarukset lähellä, ja kaikki niin mielellään haluavat päästä viettämään laatuaikaa lapsen kanssa. Ja se on ihan luonnollista ja jokapäiväistä elämää!

Ja kyllähän meillä on kavereita ja tuttuja, joita voisi pyytää lasta hoitamaan silloin tällöin, mutta en vain kehtaa vaivata! Tiedän, etteivät useimmat heistä varmasti pane pahakseen, jos apua pyytää, mutta itsestä tuntuu, että täytyy olla joku tosi akuutti hätätilanne, että kehtaisi pyytää. Ja parisuhdeaikahan ei sellainen ole :)

Mietin pitkään Mannerheimin lastensuojeluliiton lastenhoitoavun tilaamista. Senkin kohdalla mietin, että kehtaanko. Että ajattelevatko ne siellä, että nuo on lapsen hankkineet, hoitaisi sen nyt sitten itse, eikä humputtelisi ravintolassa. Mutta sitten terästäydyin, ja päätin, että meidän tukiverkon tilanne on sellainen, ettei sitä oikein ole, ja on meilläkin oikeus, ellei jopa velvollisuus ottaa aikaa keskenämme. Miksi siitä tuntee huonoa omaatuntoa?

Ja niin minä kirjauduin MLL:n sivuille, luin ohjeet viiteen kertaan (ja kerran vielä ennen hoitajan saapumista) ja tilasin hoitajan! Jes! Hyvä minä! Sain jo samana päivänä tiedon henkilöstä, joka olisi vapaa toivomallamme ajalla, ja hänen yhteistietonsa. Soitin vanhemmalle naishenkilölle, ja juttelimme hetken. Hän vaikutti iloiselta ja oikein mukavalta. Hän saapui meille sovittuna aikana, ja tutustuimme toisiimme ensin ajan kanssa ennenkuin lähdimme miehen kanssa treffeille. Ja tiedättekö mitä? Kaikki meni paremmin kuin hyvin! Poika oli innoissaan uudesta leikittäjästä, ja oli tohkeissaan esitellyt legojaan, rakennellut majaa, ja kertonut, että lensi iskän kanssa lentokoneella Lontooseen (äitiä ei mainittu :D ). 

Jos siis mietit, että kehtaatko ja uskallatko tilata hoitajan MLL:n kautta, niin voi suositella lämpimästi! Hoitajat ovat koulutettu tehtävään, ja osaavat toimia lasten kanssa. Minut tämä palvelu teki hyvin iloiseksi! Kokeilemme varmasti uudelleenkin!

Näin se toimii:

- Rekisteröidy käyttäjäksi MLL:n sivuilla ja lue ohjeet

- Tee sitova varaus ajalle, jolloin sinulla on tarvetta lastenhoitoavulle

- Saat hoitajan tiedot puhelimeesi, ja soita hänelle vahvistaaksesi hoitoajan

- Tulosta MLL:n sivulta palkkatositteen, jonka sitten yhdessä hoitajan kanssa täytette. Molemmille jää siis mustaa valkoisella hoitotapahtumasta.

- Varaa käteistä juuri oikea summa, esim. kahden tunnin hoitoapu maksaa 16,40 euroa. Kannattaa myös kysyä, tuleeko hoitaja kaukaa eli tarviiko maksaa matkakustannuksia

- Lapselle kannattaa jutella ennen hoitajan tuloa asiasta, ja hoitajan saapuessa on hyvä varata aikaa tutustumiseen ja hoito-ohjeiden läpikäymiseen.

- Kotiin palatessa maksa hoitajalle palkka ja kiitä hyvästä työstä :) Jos hoitajan kanssa synkkasi hyvin yhteen, voit pyytää samaa hoitajaa myös ensi kerralla.

Onko joku muu käyttänyt MLL:n lastenhoitoapua? Minkälaisia kokemuksia teillä on?

Entä löytyykö muita huonon tukiverkon omaavia? Miten järjestätte tilapäisen lastenhoidon?

Aurinkoa ja iloa uuteen viikkoon!

Kommentit

Elina // Vauhtihirmun elämää (Ei varmistettu) http://elokuinen2015.blogspot.fi/

Monesti olen miettinyt, mutta aina se on jäänyt.. Ehkä uskallun vielä kun tarpeeksi lukee näitä hyvin kokemuksia ajan kuluessa :)

Minnea
Minnean muruja

Tiedän tunteen! Siksi näistä on hyvä puhua, että ihmiset rohkaistuisivat kokeilemaan :)

Niina Maria V.

Oi aivan loistava palvelu'!! :) parisuhteen tila vaikuttaa suoraan lapsen ja perheen yhteiseen hyvinvointiin eli mielestäni ei pidä kainostella tämän palvelun käyttämistä, jos omat tuliverkot puuttuvat! Itsellä ei vielä lapsia, mutta pidän mielessä tulevaisuuden varalle ;D! Ihanaa päivää<3

Minnea
Minnean muruja

Kiitos rohkaisevasta kommentista! Ja niinhän se on, että hyvinvoivat vanhemmat voivat paremmin huolehtia jälkikasvustaankin :) Ihanaa päivää myös sulle <3

Laura / Tässä kaupungissa tuulee aina (Ei varmistettu) http://tassakaupungissatuuleeaina.blogspot.fi

Meillä molempiin mummoloihin on noin tunnin matka, joten ihan ex tempore ei ikinä saada lastenhoitoapua. Matkaa enemmän vaikuttaa kuitenkin se, etteivät kummatkaan isovanhemmat osaa oikein spontaanisti tarjotakaan apua, ja lastenhoitajan "käskeminen" paikalle tuntuu itsestä vähän kiusalliselta. Kahdestaan syömässä tai ulkona käydään siis keskimäärin kerran-kaksi vuodessa, vaikka tekisihän se useamminkin hyvää... Nyt meillä nuorimmainen aloitti juuri päiväkodin (itkuisesti), joten ihan heti ei mitään ulkopuolista hoitajaa edes uskalla haaveilla. Mutta jospa vaikka sitten pikkujouluaikaan, kun arki on saatu pyörimään :).

Minnea
Minnean muruja

Ikävä kuulla, että päiväkodin aloittaminen aiheuttaa itkua, vaikka niinhän se yleensä menee aluksi.

Tuo välimatka isovanhempiin on kyllä harmillista :/ Meillä omat vanhempani ovat useamman tunnin ajomatkan päässä ja miehen äiti pallon toisella puolella :( Onneksi MLL:n lastenhoitoapu ei tuntunut liian kiusalliselta. Uskalletaan käyttää toistenkin. Ideaalihan olisi, jos olisi sellainen ystäväperhe tai ystäväperheitä, joiden kanssa voitaisiin vuorotella lastenhoidossa silloin tällöin.

Tiikerikatti
Väriterapiaa

Oikein hyvä, minäkin olen kuullut tuosta, mutta meillä ei ole ollut tarvetta ja nythän tytär on jo teini, joten ei tarvita kaitsijaa. Hienoa että kaikki meni hyvin ja oli kiva hoitaja. Varmasti helpompi pyytää toisenkin kerran vaikka tätä samaa hoitajaa. :)

Minnea
Minnean muruja

Kiitos kannustavasta kommentista! Nyt on tosiaan matalampi kynnys käyttää palvelua uudelleenkin :)

Minna M (Ei varmistettu) http://kiljustenblogi.blogspot.fi

Meillä on neljä lasta ja tukiverkot asuu kauempana. Näiden vuosien aikana MLL lastenhoitopalvelua on käytetty muutaman kerran. Hyvät kokemukset, mutta jotenkin se vain jäi. Parisuhdetta ja omaa jaksamistaan on syytä vaalia ja hyvän lastenhoitajan palkkaaminen silloin tällöin on joka sentin arvoista!
Meillä oli yhdessä vaiheessa säännöllinen vaihtari toiminta kaveriperheen kanssa. Kerran viikossa heidän lapset olivat meillä pari tuntia ja meidän lapset heillä pari tuntia. Vanhemmat saivat yhteistä aikaa, eikä rahaakaan tarvittu. Molemmissa perheissä oli silloin kaksi suurinpiirtein samanikäistä lasta.

Minnea
Minnean muruja

Tuohan on ihan ideaali tilanne, että on löytynyt sellainen ystäväperhe, jonka kanssa voi vuorotella lastenhoidossa! Aikuiset saavat hieman omaa aikaa, ja lapsetkin varmasti viihtyvät keskenään :) Mistähän tuollaisen ystäväperheen löytäisi?

Reetta_e

Tosi hyvä että tuollainen palvelu on olemassa! :)

Teresa S (Ei varmistettu) http://belleepoquewedding.blogspot.fi

Hienoa, että pääsitte kahdelleen viettää aikaa ja kiitos rohkaisusta. Pitäisi meidänkin uskaltaa. Monta kertaa on tehnyt mieli soittaa ja kysyä tuota.

http://belleepoquewedding.blogspot.fi

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.