Oman ajan tärkeydestä ja itsensä kuuntelemisesta

*Kaupallinen yhteistyö Hidasta Elämää

Lapsiperheen ruuhkavuodet. Siinäpä käsite, josta ei ainakaan ensimmäisenä tule mieleen oma hyvinvointi. Lapsiperheen ruuhavuodet ovat kaukana omasta seesteisestä opiskelijaelämästä, jossa omaa aikaa oli yllin kyllin, ja itsensä kuunteleminen oli arkipäivää. Tunnen, että tunsin itseni ja unelmani aikaisemmin melko hyvin, ja tiesin, mitä tarvitsin milloinkin, jotta elämäni oli mielekästä. Omasta hyvinvoinnista huolehtimiseen oli aikaa ja energiaa. 

Nykyinen elämäni on melko toisenlaista. Arjen (liian) tiukkaan aikataulutettu rytmi, ja siitä seuraava kuormittuminen niin töissä, kotona  kuin harrastuksissa on tehokkaasti vähentänyt oman ajan minimiin, ja painanut oman hyvinvoinnin sinne to do -listan häntäpäähän. Jossain vaiheessa eksyin omalta polultani. Omaa hyvinvointia voi laiminlyödä aika pitkäänkin ilman sen suurempia kriisejä. Olen todella hyvä sinnittelijä. Paahdan menemään, vaikka väsyttää ja hälytyskellot piippaavat punaista. Viimeistään kuitenkin siinä vaiheessa, kun keho alkaa näyttämään huolestuttavia uupumisen merkkejä, muisti temppuilee ja aamuisin on on väsyneempi kuin illalla nukkumaan mennessä, on pakko hiljentää tahtia, ja alkaa kuuntelemaan itseään. 

Niin, että kuka minä oikein olinkaan tämän kaiken alla? Mitä olivat minun unelmani ja tavoitteeni elämässä? Mikä tekee elämästäni mielekästä?

vuoden paras päivä kirja.jpghow to get good vibes.jpgJo jonkin aikaa olen kaivannut muutosta elämääni. Olen viime viikkoina lukenut Katri Syvärisen kirjaa Vuoden paras päiväSyvärinen on henkisen hyvinvoinnin valmentaja, ja Hidasta Elämää-sivuston kirjoittaja. Vuoden paras päivä -kirja herättää miettimään omaa hyvinvointia, ja sitä, miten pienillä askeleilla pääsee lähemmäs sitä läsnäoloa ja henkistä kasvua, jota kiireeseen kadonnut kaipaa. Jo pienikin päivittäinen pysähtyminen auttaa parantamaan oloa. Kirja on myös tärkeä muistutus siitä, miten omaan hyvinvointiin saa ja tulee panostaa. Se ei ole itsekästä ja joutavaa, vaan se on tärkeää ja välttämätöntä.

Usein tunnemme huonoa omatuntoa omasta ajasta. Ainakin minä tunnen. Kun töissä olisi oltava tehokas ja skarppi. Kun kotona on niin paljon tehtävää, ja päivät juoksevat ohi huomaamatta. Ajankulun huomaa vasta kasvaneista silmäpusseista ja lisääntyneistä harmaista huiksista. Perhe kaipaa minua koko ajan. Joku kaipaa minua koko ajan. Läheisyys on rikkaus, mutta se on myös kuluttavaa. Arjesta palautuminen jää aivan liian vähälle. Ja se alkaa ikävästi näkyä minussa ahdistuksena ja uupumuksena.  t?a=1267980622&as=1149605599&t=1&tk=1&i=1

hyvinvointi.jpg

miten lisätä hyvinvointia.jpghelppo jooga.jpgSyvärinen kertoo kirjassaan konkreettisia tapoja, joilla oman hyvinvointinsa hukannut pääsee taas tutustumaan itseensä. Hän puhuu omista taikahetkistä, joista ammennetaan omaa hyvää oloa. Mielenkiintoiset jooga- ja meditaatioharjoitukset sekä intuitiivinen kirjoittaminen eivät vaadi ihmeellisiä varusteluja tai edes kotoa poistumista, vaan oma rauhallinen ja siisti tila riittää. 

”Yksittäisillä tekniikoilla voi vaikuttaa olotilaansa paljonkin, esimerkiksi helpottaa hetkellistä stressiä. Olennaista on kuitenkin ymmärtää, mikä vaikuttaa hyvinvointiin ja mikä tukee kasvua pitkällä tähtäimellä. Kokonaisuus on tärkeämpää kuin pikaratkaisut.”

”Kun uskallat harjoitusten avulla kohtada itsesi, jotain sinussa liikahtaa uuteen suuntaan. Rentoudut, vapaudut, olet enemmän sinä. Yksittäisistä taikahetkistä alkaa muotoutua rutiini, joka kantaa sinua myös harjoitusten ulkopuolella.”

katri syvärinen kirja.jpg

helppo meditaatio.jpg

miten saada omaa aikaa.jpg

Syvärisen tarina on inspiroiva. Hän kertoo, kuinka hän suoritti elämäänsä, ja kuinka lopulta ymmärsi, että ihminen on riittävä ilman tehokasta suorittamista ja jatkuvaa epämukavuusalueella tarpomista. ”Sinä riität” on lohdullinen ja lempeä ajatus, jonka omaksumisessa on vielä paljon tehtävää. Oman keskeneräisyyden hyväksyminen, ja henkisen kasvun prosessi on elämän mittainen polku. 

En vielä tiedä, mihin tämä polku minut johdattaa, mutta olen iloinen, että löysin tämän kirjan. Se tuli eteeni aikana, jolloin kaipasin ohjeita ja inspiraatiota elämänvaiheeseeni. Jotain joka antaisi keinot löytää taas se oma aika ja omat tavoitteet elämässä. Tarvitsin jonkun toisen sanomaan, että oma aika, palautuminen ja itsensä kuunteleminen on tärkeää. Että voin vaikuttaa elämäni kulkuun silmälaput silmillä suorittamisen sijaan. 

Voin lämpimästi suositella Vuoden paras päivä -kirjaa! Se antaa inspiraatiota niin uupuneelle kuin henkistä kasvua kaipaavalle. Kirja on helposti lähestyttävä. Sitä ei tarvitse lukea kronologisesti tai kokonaan, vaan sieltä voi ammentaa juuri sille hetkelle sopivia ajatuksia. Kirjan lempeistä harjoituksista ja hyvinvointia edistävistä resepteistä saa iloa ja voimaa. Vuoden paras päivä -kirjan voi tilata Hidasta elämää -puodista. Pienen maistiaisen kirjasta voit lukea tästä artikkelista.

Lempeää uutta viikkoa! Miten sinä pidät huolta omasta hyvinvoinnista? Kaipaatko enemmäin omaa aikaa?

 

* kirja saatu

suhteet oma-elama mieli
Kommentit (2)
 1. Nagendra Singh Shekhawat
  25.2.2019, 07:03

  Good Post Thanks Sir

 2. Katja_optimism
  25.2.2019, 06:58

  Nyt 6 vuotta kotona olleena ja samalla täysillä kevytyrittäjäjuttuja pyörittäneenä voin rehellisesti sanoa, että en kaipaa. Olen saanut hyvin omaa aikaa, minulle se on tunnin treenit, joita teen lähes päivittäin. Täysi nollaus itsekseen. Omaksi ajaksi koen myös, jos luurit korvilla saan yksin vaihtaa lakanoita yms. Sekin on hermolepoa siskosten tappelusta. Nyt kun ovat jo kohta 3 ja 6, ei ole enää ihan toivotonta päästä yksin vessaan yms.,mikä olinpari vuotta sitten ihan toivotonta. Ennen nukkumaanmenoa luen aina kirjaa tms. Sellaista möllötysaikaa ei pahemmin ole, mutta en juuri sitä kaipaakaan. Lasten kanssa voi maata katselemassa lasten leffan, jos haluaa hengähtää. 🙂

  Kivaa uutta viikkoa ja energiaa lomalle!

  Katja
  http://Www.optimismiajaenergiaa.fi

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *