Satokauden herkkuja – helppo rahka-omenapiirakka
Nyt on varmasti monen omenapuun omistajan piha täynnä omenoita, sillä satokausi on parhaimmillaan. Meillä ei ole omenapuuta, mutta pojan päiväkotikaverin perheestä niitä löytyy, ja niimpä mekin olemme saaneet muutaman pussillisen itse kasvatettuja omppuja tänä syksynä. Viime viikkoina on siis tullut leivottua normaalia enemmän. Tällä kertaa päätin toteuttaa pitkäaikaisen haaveeni omenapiirakasta, jossa olisi mukana rahkaa.
Halusin ohjeen, joka olisi yksinkertainen, ja johon minulta löytyisi tarpeet jo kotoa valmiiksi. Googletellessani reseptejä, törmäsin Kotikokin ohjeeseen, joka tuntui sopivan simppeliltä. Ihan kaikkia ohjeen tarvikkeita minulla ei ollut, joten sovelisin sitä hieman. Olin ostanut aikaisemmin kaupasta sitruunalla maustettua rahkaa, sillä ajattelin, että se sopisi kivasti omenan kanssa.
Helppo omenapiirakka sitruunarahkalla
100 g | voita | |
1 | muna | |
1 dl | sokeria | |
3 dl | vehnäjauhoja | |
1 tl | leivinjauhetta | |
Täyte: | ||
1 prk | sitruunarahkaa (tai maustamatonta) | |
½ dl | maitoa tai kermaa | |
1 | muna | |
½ dl | sokeria | |
2 tl | vaniljasokeria | |
3-4 | omenaa | |
kanelia |
Tee näin:
-Vatkaa voi ja sokeri. Sekoita leivinjauhe jauhoihin, ja lisää taikinaan jauhot sekä muna.
-Painele taikina vuokaan.
-Sekoita täytteen ainekset keskenään ja kaada pohjan päälle.
-Lado viipaloidut omenat täytteen päälle, ja ripottele kanelia maun mukaan päälle.
-Paista 175 asteessa n. 45min-1h.
Piirakka onnistui mainiosti vähemmällä rahkalla kuin mitä alkuperäisessä reseptissä oli. Toki, jos haluaa rahkasta paksumman kerroksen, voi yhden purkin sijasta laittaa kaksi. Meidän makuraati tykkäsi tästä piirakasta, vaikka pojan mielestä vakiopiirakkamme on parempaa. Olen hänen kanssaan samaa mieltä, sillä pehmeä ja kuohkea pohja on minustakin herkullisempi :) Puhumattakaan rapeasta murupäällisestä. Oli kuitenkin kiva kokeilla jotain uutta tällä kertaa.
Pienenä miinuksena matalasta paistolämmöstä johtuen omenat jäivät omaan makuuni hieman liian rapsakoiksi. Tykkään enemmän täysin pehmenneistä omenoista, jotka sulavat suuhun.
Tarjoilin piirakan pakastimesta löytyneen Valion Fabriikki lemon curd jäätelön* kanssa. Sitruunainen rahka piirakassa ja sitruunan maku jäätelössä sopivat herkullisesti yhteen. Ja vaikka piirakka maistuu sellaisenaankin, sen kaveriksi sopii hyvin myös vanilijakastike.
Mitä teillä tehdään omenoista? Löytyykö pihalta omenapuita?
Herkullista keskiviikkoa! Kuka muistaa, mikä päivä huomenna on? Iiik!
*Valion jäätelö saatu blogin kautta