Syy väsymykselle löytyi – alhainen ferritiini!

Kaupallinen yhteistyö: Puhti

Minua on väsyttänyt varmaankin viimeiset neljä vuotta. Olen aamuisin kuolemanväsynyt ja haluton. En itseasiassa edes muista, koska en olisi ollut väsynyt ja alakuloinen. Olen ajatellut, että se johtuu kiireisestä ja kuormittavasta arjesta. Väsyttää, ärsyttää ja olo on koko ajan aika kurja. Viime aikoina on puhuttu paljon ferritiinistä eli veren varastoraudasta, ja siitä, minkälaisia oireita raudanpuute aiheuttaa. Pääsin yhteistyön merkeissä tekemään Puhti-terveystarkastuksen, jossa yhdestä minulta otetusta verikokeesta sain tietää 31 eri mittaria siitä, miten elimistöni voi. Erityisen kiinnostunut olin tietenkin ferritiinistä, sillä lukemani perusteella ajattelin, että ehkä raudanpuutos voisi olla ainakin osasyynä kurjaan olooni. Tietenkin minua kiinnosti myös verensokeri sekä kolestroli. Ylipainoisena ja keski-ikää lähestyvänä hieman jännitin näiden puolesta. Tiedostan riskini diabetekseen sekä verisuonitauteihin. Onneksi niin verensokeri, kolestroli, kilpirauhasarvot kuin maksa ja munuaisetkin olivat kunnossa. Hieman jopa yllätyin, miten hyviä tulokseni olivat.

Hyvä hemoglobiini ei aina tarkoita hyviä rauta-arvoja

Minulla on aina ollut hyvä hemoglobiini. Vain raskauden viimeisellä kolmanneksella se romahti. Ensin luulin, että se väsymys ja heikotus kuuluu raskauden loppuvaiheeseen. Että kävely kotoa töihin alkaa olla liian raskas suoritus. Että huimaus ja hengästyminen kuuluvat asiaan. Neuvolassa kuitenkin selvisi, että hemoglobiini oli laskenut aika matalalle, ja sainkin elämäni ensimmäisen rautakuurin. Lyhyellä rautakuurilla hemoglobiinini nousi takaisin hyvälle tasolle, ja enkä ajatellut asiaa enää sen enempää.

Olen ollut siinä uskossa, että jos hemoglobiini on hyvä, ovat rauta-arvot kunnossa. Viime aikojen keskustelusta olen kuitenkin oppinut, että vaikka hemoglobiini ja ferritiini usein kulkevat käsi kädessä, ei hyvä hemoglobiini ole aina merkki hyvistä ferritiiniarvoista. Minulle tehdyn terveystarkastuksen mukaan, hemoglobiinini oli 137, mutta ferritiini olikin vain 10,6. Jos ferritiini on alle 30, voidaan katsoa henkilön kärsivän raudanpuutteesta.

”Ferritiini on elimistön pääasiallinen raudan varastoija. Siksi se on hyvä elimistön rautavarastojen mittari, ja sen pieni pitoisuus on merkki raudanpuutteesta.”

”Raudanpuutteen yleisimmät oireet ovat poikkeava väsymys, päänsärky, aivosumu, hajamielisyys ja keskittymiskyvyn puute, hengenahdistus, lihas- ja nivelkivut, hiustenlähtö ja painon nousu.”

Puhti

Rautakuuri

Ei siis ihme, että väsyttää! Puhdin sivuilta lukemani rautapuutoksen oireet vastaavat hyvin omia oireitani. Olen jo niin pitkään ollut veto pois, että siihen on alkanut tottua. Tämä Puhdin terveystarkastus olisi pitänyt tehdä jo aikaisemmin! Olen uupuneen oloni vuoksi käynyt työterveydessä viime vuosina useammankin kerran. Minulta on mitattu mm. kilpirauhasen toiminta, ja ompa epäilty myös masennusta. Ferritiiniä minulta ei ole kuitenkaan koskaan mitattu. En ymmärrä, miksi lääkärit ovat niin haluttomia mittaamaan ferritiiniä!

Vein testitulokseni työterveyslääkärille nähtäville, ja sain ohjeen syödä sekä rautakuurin että d-vitamiinia. Ferritiinin lisäksi myös d-vitamiinitasoni olivat viitearvojen alapuolella. Ehkäpä rautakuuri, d-vitamiinit sekä lisääntyvä valo parantaa oloani. Näin ainakin toivon. Toki ihminen on monimuotoinen kokonaisuus, ja kaikki vaikuttavat kaikkeen, mutta olisin enemmän kuin onnellinen, jos se tietty sumu pääni ympäriltä väistyisi, kun rauta-arvot saadaan kuntoon. Olisi ihana herätä aamulla virkeänä! Syön rautaa kolme kuutautta, jonka jälkeen menen uudestaan mittauttamaan ferritiinin. Ferritiinin nostaminen saattaa vaatia pidemmäkin rautakuurin. Tärkeää on myös selvittää, mistä raudanpuute johtuu.

Minulla raudanpuute saattaa johtua raskaudenaikaisesta heikosta hemloglobiinista, synnytyksestä, runsaista kuukautisista sekä siitä, etten juurikaan syö punaista lihaa. Vaikka raskaudenaikainen lyhyt rautakuuri sai hemoglobiinin nousemaan, ei se varmaankaan ehtinyt nostaa rautavarastoja tarpeeksi korkealle.

Nyt olen syönyt kolme päivää lisärautaa, ja samoin kuin raskausaikanakin, rauta aiheuttaa etovaa oloa ja mahakipua. Viime rautakuurilla nämä oireet menivät ohi kahdessa viikossa, joten uskon, että kun hetken aikaa kärvistelen, olo helpottaa. Jo tieto siitä, että voimattomalle ololle on olemassa syy, helpottaa jo paljon!

Olen todella tyytyväinen Puhdin palveluihin ja helppouteen! Yhdellä verikokeella sain tietää valtavasti tärkeitä asioita elimistöni tilasta. Monen asian kohdalla sain huokaista helpotuksesta, ja epämääräinen voimaton oloni sai selityksen. Verikokeen tulokset tulivat alle kahdessa päivässä, ja niissä oli selvästi kerrottu, mitä mikäkin tarkoittaa. Tuloksissa kerrottiin myös, mikäli oli syytä ottaa lääkäriin yhteyttä.

Nyt mietin saman testin varaamista miehelleni. Raudanpuutos on yleisempää naisilla, mutta sitä voi esiintyä myös miehillä. Puhdin terveystarkastus on niin helppo, että saatan saada jopa mieheni siihen suostuteltua 🙂 Puhdin terveystarkastuksen hinta on 92 euroa, ja jos sellaiselle koet tarvetta, niin tarkastuksen pääset varaaman kätevästi Puhdin sivuilta. Myös pelkän ferritiinin mittaus onnistuu. Sen hinta on vain 21,95 euroa.

Puhtia uuteen viikkoon! Tällä viikolla ilahduttaa yksi ylimääräinen vapaapäivä vapun kunniaksi!

*terveystarkastus saatu

*sisältää mainoslinkkejä

hyvinvointi terveys hyva-olo
Kommentit (7)
 1. Hyvä että syy selvisi! Onneksi rautavarastojen puutteesta on nykyään alettu puhua enemmän. Mulla on aina ollut aika alhainen hemoglobiini, ja nyt raskauden ajankin olen joutunut syömään lisärautaa. Ensimmäisellä neuvolakäynnillä mainitsin että haluaisin mittauttaa kehon rautavarastot mutta kuulemma se ei kuulu perus verikokeisiin edes raskaana olevilla.. :/ Täytyy kyllä ehdottomasti käydä mittauttamassa ferritiiniarvot joskus!

  1. Sehän siinä onkin niin kummallista, etteivät lääkärit yleensä suostu mittaamaan ferritiiniä. Pitäisikin ehkä kysyä ensi kerralla, mistä vastahakoisuus johtuu..

   Pelkkä ferritiini on onneksi helppo läytä mittaamassa Puhdin kautta 🙂

   Iloa ja hyviä vointeja loppuraskauteen <3

 2. Mä olen välillä miettinyt, että pitäisiköhän mun tarkastuttaa omat arvoni. Etenkin tuo ferritiini. Aikoinaan keskenmenon takia mun hb tipahti lähelle 90. Jos olisi mennyt sen alle, olisin saanut verta, mutta kun jäin just siihen rajoille, ni sain vaan rautakuurin. No kuopusta odottaessa rauta oli koko aika sitten suht alhainen, kun ei se ollut ehtinyt puolessa vuodessa palautua normaaliksi. Mussutin siis rautaa raskaanakin. Nykyään syön monivitamiinia jossa myös rautaa, muttei mulla ole hajuakaan mun rauta-arvoista. Tarttis kyllä selvittää.

  https://naissanelioissa.wordpress.com/2019/04/27/joskus-jaan-kotiin/

  1. Veikkaan, että raskaudet ja synnytykset ovat hyvinkin voineet laskea myös ferritiiniarvoja, vaikka hemoglobonin olisitkin saanut kuntoon. Jos oireet täsmäävät, niin kannattaa testata!

   1. No selkeitä oireita ei ole samallalailla kun sulla, mutta olisi se kiva silti tietää missä huitelevat, niin ferritiini kuin ihan hb:kin. 😀

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *