10 ohjetta hyvään elämään

Lehdet tulvivat ohjeita hyvään elämään. Joskus ohjeita antaa asiantuntija ja joskus 102- vuotias. Ohjeet ovat usein itsestään selvyyksiä, ja mietin, että miksi hitossa niitä sitten luetaan. Muistutukseksi ja ahaa-elämykseksi? Kenties, mutta mietin sitäkin, että miksi emme luota itseemme ja miksi tarvitsemme vahvistusta, jonka joku toimittaja kasaa, jälleen kerran, meidän luettavaksi. Niinpä minäkin tein 10 ohjetta hyvään elämään ja usko tai älä, niin tuskin löydät niistä mitään uutta. 

1. Ole oma itsesi. Ensin tosin on tutustuttava itseensä ja valitettavasti siihen tarvitaan myös rehellisyyttä. Kukaan muu ei kerro sinulle millainen olet, siis rehellisesti. Vain sinä tiedät pimeät puolesi ja sen missä huijaat. Edes oma kumppanisi tuskin on täysin rehellinen jokaisesta luonteenpiirteestäsi. Istu siis peilin ääreen….Kun olet istunut ja lähes kyynelehtinyt, niin sitten voit hieman pehmentää ja ottaa käyttöön pienet valkoiset valheet. Kummallista kuinka paljon valheita tarvitaan, että kykenee oleman loukkaamatta ihmissuhteissa, jopa suhteessa itseen.

2. Syö. Syö terveellisesti tai ole syömättä, mutta jotain täytyy syödä pysyäkseen hengissä. Älä huijaa syömisesi määrän suhteen, sillä jokainen joka katsoo fyysistä kokoasi, tajuaa totuuden. Taskuista löytyvät karkkipaperit kertovat myös omaa totuuttaan. Syö siten, että sinulla on hyvä olla. Liian ankara ruokavalio ei välttämättä takaa pitkää ja hyvää elämää. Syö kuten haluat ja kyllä sinä tiedät, koska pulla on liikaa ja milloin se vain yksinkertaisesti on tarpeellinen. Kannattaa ehkä hieman miettiä mitä syö, mutta sen sinä varmaan jo teetkin. 

3. Juo. Juo mielellään maitoa, vettä, piimää, vihreää teetä, kahvia, limpparia, olutta ja nykytietämyksen mukaan terveellistä punaviiniä. Jos et juo mitään noista, niin saattaa käydä huonosti. Jonkun juoman jälkeen ei kannata heti pestä hampaita, hammaslääkärin ohjeistaa siten, liittyy jotenkin happoihin. Alkoholin kanssa…no niin, onhan viina viisasten juoma. Älä selittele juomisesi määrää, kuitenkin huijaat ja lopulta ketään ei oikeasti kiinnosta. Vesi vanhin voitehista ja se on varmaan riittävän tieteellisesti todistettu. Veden juomiseenkin voi kuolla, mutta oletan ettet juo sitä 10 litraa päivässä. 

4. Nuku. Nuku riittävästi ja riittävän mukavassa ympäristössä. Mikä on riittävästi, niin vain sinä sen tiedät, joten lakkaa tuijottamasta taulukoita, joissa verrataan sinun ikääsi ja unesi määrän suhdetta siihen. Univelkoja ei saa yhdessä yössä takaisin, joten vältä hankkimasta sitä. Jos nukut paremmin yksin tai erillisen peiton alla, niin uskalla tehdä niin. Nuku ja ota vastaan unien tuomat sanomat ja tuntemukset ne ovat vain sinulle. Jos et nuku, tulet lopulta kiukkuiseksi, hieman pöpiksi ja tuskallisen vaikeaksi ihmiseksi olla kanssakäymisissä. Jos et nuku, siihen on varmasti joku syy ja toivon, että syy selviää ja se on ohitse menevää. 

5. Rakasta ja lemmi. Rakasta edes jotakin ja aloita mieluiten itsestäsi. Jos pystyt, niin anna jonkun rakastaa sinua, sillä sinulla ei ole oikeutta estää toisen rakkautta ja vähätellä ettet muka ole rakkauden arvoinen. Rakkaus on elämän suurimpia lahjoja, joten sitä kannattaa arvostaa ja tavoitella. Vaalia sitä pitää ja muistaa, että se on ainutlaatuinen juttu. Rakkauteen kuuluu usein lempiminen ja se onkin moninainen juttu. Siihen löytyy yhtä monta ohjetta, kuin on ihmistäkin. Sen sanoisin, että muista turvaseksi, älä pakota itseäsi tai ketään muuta sellaiseen mikä tuntuu pahalta. Lempiä voi itsekseen tai kimpassa, joten tapoja löytyy. Jos ei huvita, niin lemmi sitten kun huvittaa. 

6. Ole ihmisten kanssa. Ihmiset ovat joskus välttämätön paha, usein voimavara ja joka tapauksessa ilman toista ihmistä on vaikea olla ja elää. Jossain elämänvaiheessa tarvitaan ihmistä kuitenkin, joten älä turhaan haaveile erakon elämästä. Puhu ihmisten kanssa, mutta muista myös kuunnella. Opettele kohteliaisuudet ja riittävä rehellisyys. Tässäkin kohdassa pätee se, että jotain kannattaa joskus jättää sanomatta, ihan jokaista ajatellen. Ihmiset ovat suurimmaksi osaksi ihania ja hyvää tarkoittavia. On tärkeä oppia tuntemaan erilaisia ihmistyyppejä ja tiedostaa minkälaiset ovat sinulle sopivia. Vältä pahoja ihmisiä, sillä totta vieköön, heitäkin on. 

7. Laiskottele ja ole jouten. Älä herran tähden luule, että vain ahkeroimalla saa hyvän elämän. Opettele, oman etusi vuoksi, olemaan jouten. Katsele taivaalle ja mieti minkä kuvion pilvet muodostavat. Älä tee mitään ja kummallisesti luovuus puskee esiin. Työt eivät tekemällä lopu ja maailmakin on riittävän valmis. Laiskottele ja torku. Lataa akkuja, jotta jaksat touhuta sitten, kun joutilaisuteen ei ole mahdollisuutta. Anna itsellesi lupa olla tekemättä ja huomaat olevasi ihan hyvä ihminen, vaikka ei suoritakaan mitään. Ja luulen, että jokainen laiskottelee tai ainakin haaveilee siitä, mutta eivät ehkä kehtaa sitä ääneen sanoa. 

8. Pyri hyvään. Pyri hyvään itsesi kohdalla. Hyvä olo ja hyvän tekeminen tuottavat autuaita asioita. Oman hyvän olon kasvaessa huomaa, että se on helppo laittaa jakoon. Uskon lapsellisesti siihen, että hyvä kasvaa hyvyydellä ja se tavoittaa useita ihmisiä. En tiedä täytyykö pahoille olla hyvä, mutta ehkä heidät voi vain ohittaa ja olla huomaamatta. Paha yrittää syödä hyvää, joten hyvää on suojeltava. Hyvää on enemmän kuin ehkä joskus tajuaa, sille on vain annettava ääni ja tehtävä se monin tavoin näkyväksi. 

9. Vaivaa aivojasi. Kun et ole jouten tai tekemässä hyvää, niin vaivaa aivojasi. Opettele jotain uutta ja ole utelias. Tee sanaristikoita, lue, opiskele, katso dokumentteja ja kuuntele jota kuta, joka osaa sellaista, mitä sinä et ikinä uskoisi osaavasi. Älä luule jo tietäväsi kaikkea tarpeellsita, sillä jämähtäminen on vaarallista. Vaivaamalla aivoja pysyt vireessä ja ehkä ehkäiset tai hidastat muistisairauksia. Aivoja voi vaivata myös huumorilla, naurulla, pilailulla ja hauskuudella. Se vasta tekeekin hyvää, kun on nauranut pierulle ja perustelee sen terveystekona. 

10. Älä usko kaikkin ohjeisiin, vaan luo omasi. Luulen sinun tietävän oman elämäsi hyvät ohjeet. Lue muidenkin ohjeita, mutta ota niistä käyttöön ne, jotka sinulle sopivat. Älä kadehdi muiden hyvältä kuulostavia ohjeita, sillä ne eivät ehkä sovikaan sinulle. Toisaalta voit ottaa vinkistä vaarin ja sisällyttää hyvän ohjeen osaksi elämääsi. Muiden antamat ohjeet ovat vain suuntaviivoja ja joskus toimittajan laatimia edellisen vuoden kevään numerosta, hieman tähän päivään muokattuna. 

Olisi kiva kuulla sinun 10 elämänohjetta!

 

suhteet oma-elama ajattelin-tanaan
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *