Laittaako vai ei?

kierukka.jpg

Kierukka vai ei? Huoh…Luulin välttäväni tämän päätöksen tekemisetä, mutta gynekologini istuu rauhallisena tuolissaan ja pyytää minua miettimään. 

On kulunut puoli vuotta siitä, kun istuin edellisen kerran gynekologiani vastapäätä. Kuukausia sitten istuin tuskaantuneena ja kovin vuotavana ja pyysin apua. Joskus todella on niin, että kun pyytää apua, niin sitä saa. Keltarauhashormonit, paljon pelätyt ja parjatut. Ihana gynekolgini istui tyynenä ja kuunteli. Kävi rauhassa kanssani lävitse ajatukseni ja vastaili asiantuntevasti. Katsoi silmiin ja tuumasi, että tässä ei ole mitään hätää ja tämä kaikki on täysin normaalia. Keski-ikä ja ensioireet vaihdevuosista. Olin jopa hieman innoissani, sillä olin siirtymässä siihen porukkaan, jotka tietävästi voivat jakaa kokemuksiaan epäsännöllisistä menkoista ja miettiä, joko kohta ollaan kuumissa aalloissa. Samaan aikaan mielessä kaihersi kuivan alapään mahdollisuus, seksuaalisen halun väheneminen ja mahdolliset mielialan vaihtelut, mökötys, raivo, alakulo, ihon rupsahtaminen….Voi hitto, kaikenlaista. 

Eilen lauantaina gynekologini kysyi ensimmäiseksi, -Kuinka voin. – Hyvin kiitos, vastasin. Kävimme lävitse kuukautiskiertoni puolen vuoden ajalta ja totesimme hormonien tehneen tehtävänsä. Ajattelin hänen vain kirjoittavan uuden reseptin, mutta olin varautunut myös ehdotukseen hormonikierukasta. Siihen en ollut varautunut, että hän tässä tilanteessa halusi tarkistaa kohtuni limakalvon paksuuden, sillä olihan edellisestä tutkimuksesta vain kulunut kuukausia. Mietin, että onhan minulla puhtaat alushousut jalassa. Oli, ja onneksi olin tunnollisesti myös suorittanut alapesun, joten olin valmis riisuuntumaan. 

Kohtuni limakalvo oli jo paksuuntunut, joten kierukan asettaminen ei onnistuisi nyt. Huokaisin helpotuksesta, sillä en ole vielä vakuuttunut sen asentamisesta sisääni. Olen onnekas, että gynekologini on kokenut ja rauhallinen nainen, joka selvästi havaitsi epäröintini. Hän otti esiin esimerkkikohdun, jonka seinämillä oli kaikenlaista sinne kuulumatonta. Hän selitti, että tokikaan minun kohtuni ei siltä näytä, lukuun ottamatta muutamaa myomaa, joiden tiesinkin asustavan kohdunkaulani seinämällä. Seuraavaksi hän otti esiin kierukan ja asettimen ja havainnollisti kuinka asettaminen tapahtuisi. Sain kokeilla kierukan muovisia osia sekä lankoja, jotka jäisivät kohdunkaulani suun ulkopuolella. Sain vetkuttaa asetinta ja pyöritellä kierukkaa. Samaan aikaan gynekologini kertoo kierukan hyvistä ja huonoista puolista. Kertomuksessa vilahtelevat sanat rintasyöåä, tiputtelu, kivut, vuotamattomuus, sopiva ikä ja sopiva aika. Gynekologini sanoo, että istu rauhassa, meillä ei ole kiire ja kerronko vielä uudelleen. Voisin lähes halata häntä, sillä tunsin olevani turvassa. 

Käymme lävitse vaihtoehtoja. Voin jatkaa hormonien syklittäistä syöntiä ja syödä ohella lääkkeitä, jotka vaimentavat runsaiden kuukautisteni vuotomäärää. Voin antaa asettaa kierukan ja mahdollisesti ajan kuluessa päästä tilaan, jossa vuodot lakkaavat kokonaan. Mahdollisesti, mutta todennäköisesti ja sitten saatan olla poikkeus. 

Keskustelemme seksistä ja kierukan mahdollisesta vaikutuksesta siihen. Joissain asennoissa on mahdollista, että kierukka tuntuu, jopa sattuu. Asennon vaihtaminen on apukeinona. Piuhat, jotka ovat kohdun suun ulkopuolella, saattavat olla miehelleni tunnettavissa. 

Lauantaisena aamuna mietin naiseuttani, pohdin kuukautisiani ja epäröin vierasesineen toimivuutta kohdussani. Gynekologini kertoi omasta epäröinnistään aikanaan ja muistuttaa, että saan tehdä juuri niin kuin haluan. Minulla on oikeus päättää ja hän toimii sen mukaan. 

Koska kierukan asettamisesta saattaa aiheutua kipuja ja kohdun vastustamista sen asettamiseen, niin halusin määrittää ajankohdan mahdolliselle asettamiselle lomani alkuun. Tiputtelua saattaa esiintyä pitkäänkin ja jäin miettimään, että tahdonko viettää lomani side housuissa, onhan edessä kesä. Monenlaista mietittävää. Kunnes tulen johonkin tulokseen, niin syön hormoneja ja vuodan säännöllisesti ja runsaasti. 

Erityisen onnellinen olen gynekologini arvokkaasta ja asiallisesta kohtaamisesta. Lämmin tunnelma kahden naisen välillä, joista toinen on kokenut ja joka havaitsi minun epävarmuuteni. Hän käytti kaiken ajan vain minulle luoden ilmapiirin, että mihinkään ei ole kiire. 

Onko sinulla kokemuksia, joista voisi minulle olla hyötyä tässä mietintävaiheessa?

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *