Mä en tajuu!

Naiset puhuvat parisuhteista, naisista ja miehistä paljon, joskus väsymiseen asti. Me tiedämme millainen on ihannekumppani. Tämä aihealue on säännöllisesti osana arkisia keskusteluita. Onnekseni olen lienee kehittynyt, katsellut peiliin ja huomannut, että onnistuminen suhteissa on pitkälti omissa käsissä, kiinni omista valinnoista. Meillä on mahdollisuus tehdä valintoja, ihan itse ja meillä on mahdollisuus määritellä suhteemme sisältöä. Tyttöpuhelut ystäville eivät pelasta vääriä valintoja. Sen seitsemäs soitto ja sen sian haukkuminen ei muuta tilannetta.

 

Miksi siis nän?

 

Teininä ensi-ihastusten ollessa tosiasia, tekee melko takuuvaramasti kehnon valinnan. Ihana runopoika, jonka kosteat silmät muistuttavat erehdyttävästi koiran anovaa katsetta, saa jalat vetkukliksi. Ihanaa huokailua ja silmiin tuijottelua tähtitaivaan alla. Tulevaisuus on vain etäinen sarja tapahtumia  jossain kaukana, joten jatko-opinnot ja ammatin valintaa ei tarvitse pohtia. On siistiä asustella äidin nurkissa tai sitten kimppakämpässä ja haaveilla menestyksestä kirjallisella uralla tai musiikin saralla. Jos teet virheen ja otat eteerisen hahmon kotiisi asumaan, niin älä odota käytännöllistä ja osallistuvaa vuokranamaksajaa. Työkkärirahojen saantia varten pitäisi täyttää edes lappu, mutta kun se on niin maallista ja tukkii luovat virrat. Ihanasti sepustettu rakkausruno ei lämmitä eikä pidä nälkää loitolla. Todennäköisesti palautat pilvissä leijailevan yksilön takaisin äitinsä huomaan.

 

Paha-poika saa sisukset värisemään vähän silleen luvattomasti. Ajatuskyky valahtaa turhan alas, näin käy myös naisilla. Kierittelet hiuksia sormen ympärille ja huokailet ja ihastelet vahvoja käsivarsia ja jos niitä ei ole, niin sitten suulasta suuta. Suuta, joka on vain sinun, ainakin sillä hetkellä kun paikalle ei ole muita. Huokailet jälleen ja odotat soittoa, lienee linjoissa vikaa, koska luvattua puhelua ei vieläkään kuulu. Rakkautesi on niin voimakasta, että pahan pojan ei tarvitse rakastaa yhtä paljon, koska sinun rakkautesi riittää. Ärähtäen lausutut sanat voi parhaalla tahdolla tulkita keskusteluksi ja rivien välistä on ihan varmasti luettavissa rakkauden tunnustus. Yhteen muutettaessa sinulla on paljon omaa aikaa sisustaa, käydä töissä, hoitaa lapsia- jos niitä tulee, istua yksin, tuijottaa puhelinta- joka ei edelleenkään soi ja miettiä mikä meni pieleen.

 

Hikipinko, josta isona kasvaa työnarkomaani, on loistava valinta mikäli tykkää omasta ajasta. Kaikki ihailevat tuota sinnikästä työmuurahaista, joka tekee enemmän kuin ihmisen luulisi pystyvän. Juhliin ja yhteisiin tapahtumiin hän ei ehdi ja osaat yht´äkin monta erilaista selitystä, jonka hänen puolestaan annat. Työmatka, palaveri, kokous, suunnittelupäivät….lista on loputon. Yöllä hän rojahtaa viereesi ja nukahtaa. Ennen sitä hän antaa hajamielisesti suukon otsallesi ja kysyy tarvitsetko rahaa.

 

Karaoke-tähti. Kaiki istuvat lähiöbaarin takaseinän vieressä ja taputtavat ansaitusti rakkaasi vedolle. Tällä erää esitettävänä oli Lapin kesä ja se saa ihmiset liikuttumaan. Harmi vain, että kuuntelit saman biisin eilen ja toissapäivänäkin, mutta hyvin se vetää sen tänäänkin. Saat taputuksia olkapäällesi ja naapuripöydän lissut on kateudesta vihreitä. Heidän oma muru istuu, murjottaa ja tujottaa tuoppinsa pohjaa toivoen näkevänsä sieltä uuden loistavan tulevaisuuden. Onneksesi miehesi laulamisen lisäksi myös tanssii. Tanssiessa hän vetää sinut tiukasti kiinni vartaloonsa ja kuiskii laulun sanoja korvaasi. Oheistuotteena sekoitus alkoholin ja valkospiulin tuoksua, joka on sinulle jo kovin tuttu. Katsoessasi kelloon huomaat, että olisi pitänyt olla jo nukkumassa ajat sitten. Yksin menet nukkumaan, koska onhan karaoke-sankarin vielä vedettävä yksi biisi ja vielä yksi tuoppi.

 

Pahinta on, että vain teinit eivät tee noita valintoja. Aikuiset naiset, jotka ovat eronneet, kokeilleet uudestaan ja uudestaan, sortuvat edelleen samoihin valintoihin. Naisten välisissä keskusteluissa käydään lävitse ihannekumppannin ominaisuuksia, jotka eivät millään tavoin kohtaa koettuja seurustelukumppaneita. Mikä hitossa menee vikaan, kun haluaa muutosta miesvalintaan? Ja miksi se Arska ei muutu ja miksei Pena, joka on Arskan kaveri, olekaan erilainen? Runopojan kaveri Henrik, osoittautuu samanlaiseksi saamattomaksi taivaanrannanmaalariksi, kuin edellinenkin, jonka palautit äitinsä luo. Miksei tule muutosta, vaikka vaihdatkin miestä ja missähän se Matti on?

 

Matti on se, joka istui vieressäsi koulun takarivissä. Hymyili ja keskusteli kanssasi läksyistä ja jopa auttoi niissä. Koulun päätyttyä hän ohitti röökipaikan hymyillen, vilkutti sinulle ja sanoi, että nähdään huomenna. Tiedät, että hän menee kotiinsa, tekee läksynsä ja lähtee treeneihin ja hengaa muutaman ystävänsä kanssa kentän laidalla, kunnes lähtee syömään yhdessä perheensä kanssa. Bileissä hän käy, mutta ei juo, höpöttelee tulevaisuuden suunnitelmista, koulusta ja kertoo menevänsä katsomaan mummiaan seuraavana viikonloppuna. Vaatteet on ihan jees, muttei viimeistä huutoa. Silmät ovat kirkkaat ja uteliaat ja katsovat suoraan silmiisi, väistämättä ja harhailematta. Hiukset siististi ja tykkää äidistään. Aikuisena törmäät häneen kaupan käytävillä. Hän työntää ostoskärryjä ja niissä istuu pieni ipana ja Matti pörröttää lapsen hiuksia, ei huomaa ohi kulkevaa pimua ja lappaa hedelmiä kärryyn. Matti huomaa sinut, hymyilee ja kysyy kohteliaasti kuulumisiasi. Itse kertoo odottavansa lomaa ja perheen kanssa tehtävää reissua. Työt sujuvat mukavasti, mutta parasta on koti ja perhe. Matti meni naimisiin sen Liisan kanssa. Liisan kanssa, jolla sama suora katse, rehentelemätön olemus, hymy herkässä ja positiivinen ajatusmaailma.

 

Pysähdyt miettimään, että mikset valinnut Mattia. Matti on tavallinen, turvallinen, huolehtivainen, luotettava, kiinnostunut elämästä ja muista ihmisistä, maksaa veronsa ja laittaa muutaman kolikon hyväntekeväisyyteen. Matti menee töiden jälkeen apuvalmenatajaksi junnujen jalkapallotreeneihin. Hän muistaa vaimonsa syntymäpäivät ja lastensa henkilötunnukset. Matti kertoo ajatuksensa, kuuntelee ja osoittaa ja näyttää tunteensa. Muutenhan Matti olisikin täydellinen, mutta kun se on kunnollinen ja kiltti. Kiltti on kirosana ja tylsä valinta. Vai onko?

suhteet oma-elama rakkaus ajattelin-tanaan
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *