Compote

Kun muutan pois tästä kämpästä, eniten tulee ikävä mun kämppiksiä. Usein väsyneenä ja stressaantuneena kotiin tullessa haluaa vain mennä omaan nurkkaan murjottamaan, mutta päätyykin keittiöön juttelemaan niitä näitä. Ja niitä näitä jutellessa mieli piristyy ja samalla oppii paljon kaikenlaista uutta ja hyödyllistä. Muun muassa sen, että saksalainen ja ranskalainen Nutella ovat koostumukseltaan aivan erilaisia, että kurpitsankuoria voi syödä, ja että elämä on aivan liian lyhyt siihen, että joisi huonoa kahvia.

Kunnon pommi mun tietämykselleni oli kuitenkin se, kun eräänä päivänä keittiössä hääräämässä ollut ranskalainen kämppikseni kertoi valmistavansa kompotia. Kompot on varmasti kaikille Itä-Euroopassa matkustanneille tuttu juoma. Se on hieman paksumpaa kuin tavallinen mehu, ja nautitaan joko kokonaisten tai paloiteltujen hedelmien ja marjojen kanssa. Itä-Euroopan maissa kompotista ollaan todella ylpeitä ja kaikki pitävät sitä omana juttunaan. Luulin siis tietäväni, mikä kompot on, vaan kuinka väärässä olinkaan!

Ranskalaisen compoten rinnalla minun tuntemani kompot on vitsi vaan. Toisaalta ei ole edes reilua verrata näitä kahta keskenään, koska ne ovat jo niin kaukana toisistaan, ettei voida edes puhua samasta ruokalajista. Koska hullaannuin täysin ranskalaiseen compoteen, en voi olla jakamatta tätä täydellistä syysherkkua! Tässä siis tulee blogini ensimmäinen, vaan ei suinkaan viimeinen resepti!

compote.jpg

Compote

(kulhollinen)

  • 4-5 isoa omenaa
  • 1 hyvin kypsynyt banaani
  • 2-3 tl kanelia
  • n. 1,5dl vettä
  1. Kuori ja paloittele omenat ja banaani. Palasten koolla ei ole suurta merkitystä, mutta luonnollisestikin pienistä paloista tulee nopeammin valmista.

  2. Kaada hedelmäpalat kattilaan ja lisää vesi ja kaneli.

  3. Keitä aluksi isolla teholla, ja pienennä, kun omenat alkavat pehmemään. Lisää hieman vettä, jos tuntuu, että omenat tarttuvat pohjaan.

  4. Keitä kunnes kaikki hedelmät ovat pehmenneet. Kaikkien palasten ei tarvitse soseutua, vaan joukkoon saa jäädä myös pieniä hedelmäpaloja.

Myönnetään, tätä voi kutsua myös ihan vaan tavalliseksi omenasoseeksi, mutta kuka haluaa syödä omenasosetta, kun voisi syödä ranskalaista compotea? Ranskalaisen kulttuurin hienous taitaakin piillä juuri siinä, että tavalliset ja arkipäiväiset asiat saadaan kuulostamaan ja näyttämään hienostuneilta ja eleganteilta.

Compote on täydellinen syysherkku, jonka tuoksu saattaa alkaa herättelemään jo joulufiiliksiä! Maistuu omenapiirakalta ilman kaikkia epäterveellisiä turhuuksia. Nauti kylmänä tai lämpimänä, mutta kuumana se voi menettää ”saveurinsä”. Toimii erinomaisesti myös paahtoleivän päällä. Mun uusi lemppari taas on sekoittaa compote aamupuuroon.compote2.jpg

Saimme juuri eilen vuokraisännältämme laatikollisen omenoita, eikä ole mitään ongelmaa keksiä, mitä niistä tekisi.

koti ruoka-ja-juoma
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.