Gluteenittomat ja vegaaniset kasvisbataattipihvit + avokadodippi
Viime postauksessahan kerroin, kuinka uskon vetovoiman lakiin. No arvatkaas, meidän tiimiin on tullut uusi puolalainen tyttö. Vegaani. Tykkää leipoa. Vegaanisia kakkuja. Näin päästiin siis taas mun lempiaiheeseeni. Hän on jo kaksi kertaa tuonut meille maistiaisiksi mestariteoksiaan ja jatkoa seuraa… Todella onnistunut rekrytointi, jos minulta kysytään.
Kakun lisäksi (hän muuten kysyi, joko olen maistanut Fukafen banaanikookoskakkua. Ai että olenko? En muusta olekaan puhunut viime aikoina) sain häneltä pari hyvää linkkiä puolalaisiin vegaaniblogeihin.
Mä uskon luonnolliseen oppimiseen. Paras tapa oppia kieltä on mielestäni elää kielellä, ei ulkoaopetellen päntätä. Puolalaisten ruokablogien lukeminen onkin mielestäni loistava tapa oppia puolaa, koska oppiminen tapahtuu itsestään. Mun vahvimmat puolan osa-alueeni tällä hetkellä ovatkin ruoka- ja joogasanasto. Oppiminen on tapahtunut aivan huomaamatta, ilman mitään suurempaa vaivannäköä. Koomista sinänsä, etten pysty käymään edes yksinkertaisiakaan keskusteluja, mutta tiedän, mikä on puolaksi esim. ruis, hirssi, ohra, cashewpähkinä tai vaikkapa pellavansiemen 😀 Lisäksi käskystä osaan puolaksi hengittää sisään ja ulos ja kurottaa kohti taivasta.
Tällä uudella työkaverillani oli kerran todella hyvännäköisiä kasvispihvejä lounaaksi, ja toki mun oli pakko saada heti resepti. Viikonloppuna kokeilin tätä Puolan ikioman Chocochilin eli maan suosituimman vegaanibloggaajan reseptiä. Ja hyviähän kasvispihveistä tuli, todella jännänmakuisia, mutta ehdottomasti hyviä! Uskomatonta, miten hyvin kaneli ja chili sopivat yhteen! Yllättävä yhdistelmä, mutta toimii erinomaisesti! Ainakin omasta mielestäni.
Puolankielinen alkuperäinen resepti löytyy täältä. Muuntelin sitä jonkun verran. Tämä resepti on melkoinen mausteiden ja tuoksujen karnevaali: Yhtä aikaa sekä makeaa että tulista, sekoitus Lähi-Itää ja Meksikoa. Tuoksuu sekä kesälle että talvelle. Joten, jos olet revittelytuulella, niin nämä pihvit ovat juuri sinua varten!
Mausteiset bataatti-kasvispihvit
(n. 11 kpl)
- 1 keskikokoinen bataatti
- 1,5 muumimukia* keitettyä hirssiä (voi käyttää myös quinoaa)
- n. 4-5 rkl paahdettuja seesaminsiemeniä
- n. 4-5 rkl tahinia
- 1 pieni punasipuli pieniksi kuutioiksi pilkottuna
- 2 rkl hienoksi pilkottua tuoretta minttua
- 2 rkl hienoksi pilkottua tuoretta korianteria (en ole onnistunut löytämään vielä tuoretta korianteria täältä, joten käytin 2 tl jauhettua korianteria)
- 1 tl juustokuminaa
- ¼ tl cayennepippuria (tai chiliä)
- ¼ tl kanelia
- ½ tl suolaa
- mustapippuria oman maun mukaan
- Valmista bataatti joko uunissa tai keittämällä. Jäähdytä ja soseuta se tehosekoittimessa. Itse paahdoin uunissa folioon käärittynä. (Tässä vaiheessa kannattaa valmistaa myös hirssi tai quinoa, jossei löydy valmiiksi keitettynä.
- Sekoita kaikki ainekset isossa kulhossa.
- Muotoile käsin keskikokosia pihvejä ja asettele ne leivinpaperin päälle.
- Paahda 200 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Käännä pihvit ja laita uuniin vielä noin 8-10 minuutiksi.
* Minua on aina ärsyttänyt ulkomaisissa resepteissä, kun puhutaan kupeista tai muista ihmeellisistä mitoista, mutta nyt olen havainnut muumikupin loistavaksi mitaksi, ja sellainenhan löytyy varmaan kaikista suomalaisista talouksista :)
Alkuperäisessä versiossa käytettiin myös amaranttijauhoja. En ole koskaan kuullutkaan sellaisista, mutta pienen googlettelun jälkeen, en ihmettelisi, jos niistä tulisi seuraava iso juttu. Sen verran ravinteikkaasta, ja kaiken lisäksi gluteenittomasta, kasvista on kyse. Päätin kuitenkin kokeilla reseptiä täysin ilman mitään jauhoja, koska bataattisose sitoi ainekset muutenkin hyvin yhteen.
Pihvit sopisivat hyvin tarjottavaksi esimerkiksi hummuksen kanssa, mutta tällä kertaa käytin dippinä tätä Forks over Knivesin nopeaa ja helppoa reseptiä. Ainoa ero oli, ettei minulla edelleenkään ollut tuoretta korianteria. Korianteri on mun ehdoton suosikkimauste, mutta en ole onnistunut löytämään sitä Puolassa mistään :( Tässä vielä resepti suomeksi.
Avokadodippi
- 1 avokado
- 1 rkl tahinia
- 1 rkl oliiviöljyä
- ½ limen mehu
- tuoretta korianteria (laitoin n. 1 tl jauhettua korianteria)
Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja sekoita kunnes valmista. Ja sitten nauti!
Varoitus! Mintunmaku pihveissä sekä lime dipissä saattavat yhdessä aiheuttaa herkimmille Mojito-himoja!