Helppo ja terveellinen vegaaninen juustokakku
Ei leipomista, ei lisättyä sokeria, ei tofua, ei soijatuotteita! Vain kuusi raaka-ainetta, ja silti superherkullista!
Olen vihdoin antautunut kakkuhimolleni, ja päättänyt opetella tekemään vegaanisen juustokakun. Viimeaikaisen kokkailuinnostukseni aikana olen oppinut erään asian: harvoin onnistuu ekalla yrityksellä. Uuteen unelmaani tulla vegaanisten kakkujen mestaritekijäksi olenkin lähtenyt Dream big – start small -asenteella. Universumi nähtävästi tykkäsi nöyrästä lähestymistavastani, sillä kakusta tuli täydellinen!
Tarkoituksena oli oppia tekemään aivan yksinkertainen vegaaninen juustokakku. Selailin monta eri reseptiä, ja nappasin kaikista ne helpoimmat kohdat, ja muokkailin vähän niitäkin. Koska aloitin pienesti, kakkuvuokana toimi Salaattibaarin astia. Kaveri nauroi mulle, että miten mulle tuli edes mieleen raahata Puolaan asti jotain niin turhaa, mutta tämä astia on osoittautunut korvaamattomaksi keittiötavaraksi. Enkä suoraan sanottuna voi ymmärtää, miten niin kestävä astia voidaan nähdä kertakäyttötavarana. Vuorasin astian leivinpaperilla, mistä tulikin kakkuun hauskat aaltomaiset reunat.
Parasta tässä kakussa on se, ettei se sisällä melkein lainkaan prosessoituja raaka-aineita. Saksanpähkinät tulivat työkaverin puusta (en aikaisemmin edes tiennyt, että saksanpähkinät kasvavat näin pohjoisessa!), ja itse täyte on tehty puoliksi hirssistä ja puoliksi cashew-pähkinöistä. Plunssaa oli, että tämä oli myös todella helppo tehdä. Ainoa vaikea vaihe oli odottaa kakun jähmettymistä.
Nyt kun peruskakun ohje on hallussa, seuraavaksi voikin alkaa kikkailemaan eri mauilla, soseilla ja kuorrutuksilla. Luvassa siis lisää kakkuilua.
Vegaaninen juustokakku
(pieni, 17 cm)
Pohja
- 1 dl saksanpähkinöitä (yön yli liotettuja)
- 6 kpl taateleita
Täyte
- 1 dl hirssiä (raakaa)
- 1 dl cashew-pähkinöitä (yön yli liotettuja)
- ½ sitruunan mehu
- 4 rkl vaahterasiirappia (tai agave-siirappia)
- Laita taatelit tehosekottimeen. (Myös taateleita kannattaa liottaa jonkun aikaa ennen aloittamista. Pilkoin niitä myös pienemmiksi ennen tehosekottimeen laittoa.)
- Huuhtele ja siivilöi saksanpähkinät (voi käyttää myös muita pähkinöitä). Lisää tehosekottimeen ja sekoita rouhemaiseksi taikinamassaksi.
- Painele taikina vuoan pohjalle ja laita jääkaappiin odottamaan seuraavan vaiheen valmistumista.
- Keitä hirssi. (Veden suhde hirssiin on 4:1. Ennen keittämistä huuhtele hirssi lävikössä kiehuvalla vedellä. Heitä hirssi vähänsuolattuun kiehuvaan veteen, sekoita, ja anna kiehua pienellä lämmöllä kannen alla noin 15-20 minuuttia välillä sekoittaen, hirssi on valmis kun koostumus muistuttaa hieman perunamuusia)
- Hirssin valmistuessa, sekoita loput aineet tehosekottimessa sileäksi seokseksi. Lisää hirssi vielä lämpimänä sekaan. Sekoita kunnes täyte on sileä. Tarkista maku. Lisää tarvittaessa sitruunanmehua tai siirappia
- Lisää seos pohjan päälle. Kun seos on jäähtynyt, laita se se pakastimeen jähmettymään noin pariksi tunniksi, ja siirrä sen jälkeen vielä pariksi tunniksi jääkaappiin.
Huom! Älä unohda kakkua pakastimeen pitkäksi aikaa. Noin neljän tunnin jälkeen kakkuun alkaa jo muodostumaan jäähileitä. Jäätyminen puolestaan pilaa täysin kakun koostumuksen.