Mangoguacamole

Lempitapani prokrastinoida on selailla erilaisia reseptejä netissä. Eräänä keväisenä päivänä törmäsin yhteen reseptiin, josta innostuin heti. Se on ollut siitä asti mielessäni, ja olen vain odottanut hetkeä, jolloin kaikki tarvittava löytyisi kaupasta, että voisin vihdoin kokeilla sitä. No, viime viikolla se päivä sitten tuli!

11903594_10153667079397668_888956428_n_2.jpg

Päänvaivaa aiheuttivat tässä reseptissä siis mango, avokado ja korianteri. Korianteri on näistä pahin. Olen metsästänyt sitä vaikka mistä. Työkaveritkin tiesivät mun etsinnästä, ja aina välillä kuulin huhuja, missä sitä on nähty tai kuultu löytyvän, mutta minulla ei millään näyttänyt olevan tuuria sen kanssa. Halusin kuitenkin ehdottomasti laittaa reseptiin tuoretta korianteria, koska juurikin tuore korianteri on mielestäni se tekijä, joka erottaa hyvän ja täydellisen guacamolen toisistaan.

Pakastemangoihin en ole vielä täällä Puolassa törmännyt, joten oli vain odotettava kypsien mangojen saapumista kauppoihin. Loppukeväästä ja nyt kesällä niitä onkin ollut saatavilla aika hyvin, eikä hintakaan ole ollut paha.

Puhutaanko sitten hieman avokadoista? Hyvän kypsän avokadon löytäminen tuntuu olevan yhtä vaikeaa kuin hyvien ihmisten löytäminen elämään. Sitä luulee, että on jo paljon kokemusta, osaa erottaa jyvät akanoista, on tiettyjä tunnusmerkkejä, jotka auttavat etsinnässä, mutta silti loppujen lopuksi koskaan ei voi olla varma, mitä kuoren alta löytyy. Mutta kun kuori on avattu, niin mitä sitten voi enää tehdä? Toisaalta, kuten ihmistenkin kanssa, kun se täydellinen yksilö sitten löytyy, niin se on koko sen vaivan ja epävarmuuden sietämisen arvoista.

Kaupasta ei kypsää avokadoa löydy melkein koskaan, joten yleensä joudun kypsyttelemään niitä pari päivää omassa avokadohautomossani – suljetussa muovipussissa banaanien kanssa.

Kun nämä kolme komponenttia ovat kasassa, niin sen jälkeen kaikki muu onkin helppoa kuin lastenleikki. (Paitsi että täytyy muistaa olla hieromatta silmiä sen jälkeen kun on käsitellyt chiliä. En koskaan opi!) Kaikki ainekset vain pilkotaan ja sekoitetaan yhteen. Makea guacamole saattaa kuulostaa epäilyttävältä, mutta tämä yhdistelmä todellakin toimii! Ajattelin myös kokeilla samaa vaihtamalla mango nektariiniin tai persikkaan. Vielä ei kuitenkaan ole energiaa aloittaa uutta korianteri- ja avokado  metsästystä.

Tykkäsin reseptistä todella paljon. Mun pitäisi selvästikin asua jossain aivan etelässä. Oikeastaanhan pari vuotta sitten suunnittelin erittäin tosissani Meksikoon lähtöä. Halusin mennä sinne CIMO-harjoitteluun ja preppasin kovasti espanjaa vuoden. Meksiko muuttui kuitenkin Puolaksi ja enää siitä unelmasta on jäljellä vain blogini espanjankielinen nimi. Toisaalta Ania en Polonia kuulostaa paljon paremmalta kuin Ana en México, eikö vain? 

mangoguacamole

Tämä resepti riittää kahdelle tai yhdelle nälkäiselle (avokadohautomo ei valitettavasti kypsentänyt kuin yhden hyvän avokadon, ja tämän odotuksen aikana korianteri alkoi jo nuutumaan, joten oli toimittava!). Suosittelisin tuplaamaan tai jopa triplaamaan reseptin, jos on enemmän syöjiä. Mangoguacamolea voi syödä kuten tavallistakin guacamolea lisukkeena tai tacojen ja tortillojen kaverina. Itse nautin guacamoleni maissipuuron kanssa.

Mangoguacamole

  • 1/3 tai puolikas mango
  • 1 avokado
  • ½ limen mehu
  • 1 rkl tuoretta korianteria pilkottuna
  • 1 rkl  punasipulia pieneksi pilkottuna
  • ½ valkosipulin kynsi
  • Pieni pala chilipaprikaa
  • Suolaa ja mustapippuria
  1. Murskaa avokado haarukalla. Pieniä sattumia saa jäädä.
  2. Lisää limen mehu ja loput pilkotut ainekset. Mangoa ei välttämättä tarvitse pilkkoa aivan pieneksi. 
  3. Lisää suolaa ja pippuria oman maun mukaan.

Nettiselailun aikana lukaisin monia muitakin guacamolereseptejä. Opin, ettei aitoon, perinteiseen meksikolaiseen guacamoleen oikeaoppisesti kuuluisi laittaa tomaattia. Prokrastinaationkin aikana oppii paljon hyödyllisiä juttuja.

koti ruoka-ja-juoma