Tofukas eli vegaaninen munakas

Minulla oli töissä lainassa työkaverilta Puolan suosituimman vegaanibloggaajan kirjoittama kirja. Aina välillä, kun oli vapaa hetki, selailin kirjaa. Viimeisenä päivänä töissä aloin paniikissa napsimaan kuvia kaikista yksinkertaisimmista mielenkiintoisimmista resepteistä. Kirja on muuten aivan mahtavasti toteutettu  ja on visuaalisesti todella kaunis. Ostan sen varmaan heti, kun on joku pysyvämpi koti.

Vaikka olen kuinka yrittänyt pitää ruokainnostuksen kurissa, olen aina epäonnistunut. Joka viikonloppu tein päätöksen, että enää en saa inspiroitua mistään reseptistä, että kaikki vapaa-aika ja keskittyminen vain graduun, mutta töissä, jos vaan oli yhtään vapaa hetki tai lounastin yksin, niin olin heti googlailemassa eri reseptejä. Niin, eikä se kirja työpöydällä yhtään auttanut asiaa.

Lopputulos Puolassa vietetyn vuoden jälkeen: gradu edistynyt vähemmän kuin odotin, kiloja vyötärölle kertynyt enemmän kuin pelkäsin.

Kirjasta löytyi helpon tofukkaan, eli vegaanisen munakkaan, resepti, jota päätin kokeilla, kun olin tulossa salilta, ja iski ihan kamala tofuhimo. Puolaksi muuten tofurnikas kulkee nimellä tofucznica (lue: tofuchnitsa) – muunnos jajecznicasta eli munakkaasta.

tofukas eli vegaaninen munakas

Muokkasin reseptiä taas sen mukaan, mitä omasta keittiöstä löytyi.

Tofukas

  • 180 g maustamatonta tofua (täällä tofupussit ovat yleensä 180g kokoisia, en muista miten Suomessa)
  • 2 tl ravintohiivahiutaleita
  • 1/3 tl himalajansuolaa
  • 1/8 tl juustokuminaa (alkuperäisessä reseptissä kurkuma)
  • 0,75 dl vettä
  • Mustapippuria
  • Öljyä
  • (Ruohosipulia)
  1. Valuta tofu ja murenna se sormilla pienemmiksi paloiksi
  2. Kuumenna öljy paistinpannulla ja lisää tofu. Pyörittele muutama minuutti.
  3. Lisää suola, ravintohiivahiutaleet ja mustapippuri. Sekoita hyvin ja lisää vesi.
  4. Anna veden imeytyä tofuun välillä sekoittaen
  5. Ripottele päälle ruohosipulia tai tarjoile esim. leivän tai tomaatin kanssa.

Resepti oli helppo ja nopea ja tofukkaasta tuli superhyvää, mainiota nopeaa ruokaa varsinkin kuntoilun jälkeen. 

Koti Ruoka ja juoma

Loppuja, alkuja ja välitiloja

Viime keskiviikkona oli viimeinen työpäiväni. Olin ilmoittanut jo hyvissä ajoin heinäkuussa esimiehelleni, etten aio jatkaa sopimustani. Loppuaika olikin ollut aikamoista odottelua. Vasta viimeisenä päivänä tyhjentäessäni kaappeja, tiedostoja, sähköposteja ja painellessani rastista viimeisiä ikkunoita, aloin ymmärtämään, mitä tapahtuu. Mitä enemmän työpöytää alkoi näkymään ruudussa ikkunoiden alta, sitä todellisemmaksi muuttui ymmärrys siitä, että jokin turvallinen loppuu ja epävarmuus tulevasta alkaa.

12067405_10153805960687668_1731955877_n.jpg

Vaikka odotin jo aika kauan työn loppumista, niin aina se loppu tuntuu kuitenkin haikealta. Työ ohjaa niin paljon sitä, mistä puhuu, mitä ajattelee ja mitä stressaa, ja yllättäen niin iso osa päivittäistä elämää on aivan yllättäen historiaa. Yritys jatkaa elämäänsä, muutoksia tapahtuu päivittäin, enkä minä enää kuulu siihen maailmaan. Outoa ja pelottavaa, mutta ennen kaikkea helpottavaa.

Onneksi minulla oli viime viikolla ystävä käymässä, joten liiallisen pohdiskelun sijaan katseet olivat jo tulevassa, seuraavien kuukausien suunnittelussa ja haaveissa. Lähinnä haaveissa.

12067241_10153805962292668_464050471_n.jpg

Mieli on – epävarmuudesta huolimatta – korkealla. Aion olla vielä lokakuun täällä Gdanskissa ja yritän omistaa aikani ja kaiken keskittymiseni gradulle. Oikeastaan olen jo odotellut innolla sitä, että voin erakoitua kuukaudeksi omaan pieneen kämppääni, sulkeutua ympäröivältä maailmalta ja elää tämän yhden kuukauden omassa gradukuplassani.

Olen miettinut addiktoitua johonkin TV-sarjaan, jotta minulla olisi jotain elämää gradun lisäksi ja jotain, millä palkitsen itseni päivittäisen graduaherruksen jälkeen. Annos päivittäistä draamaa, jota voin huolettomasti seurata sivusta. Ennen työ tarjosi tarpeeksi viihdettä ja suuria tunteita, nyt ne on saatava muualta. Tämä idea on kuitenkin vasta harkinnassa, ehkä voisin käyttää vapaa-ajan johonkin muuhunkin. Ehkä vain meditoin.

En enää edes ymmärrä, miksi ahdistuin niin paljon syksystä. Täällä syksy on oikeastaan todella ihana vuodenaika. Minusta on tullut jopa syksyfani. Muistin, että täällä on kaunista kauan ja aurinkoisia päiviä on paljon. Vielä vime sunnuntaina oli 20 astetta ja kävin lenkillä pelkässä t-paidassa. Muistin myös, että syksyllä on kurpitsoja ja sieniä, ja halpoja omenoita. Ja nyt, kun toimistoajat eivät enää velvoita minua pysymään sisällä, voin mennä lenkille vaikka keskellä päivää.

12067367_10153805963682668_676367613_n.jpg

Yritän pitää ajatukset gradussa, ja olla ahdistumatta siitä, ettei minulla ole mitään tuloja, eikä Suomessa, eikä missään muuallakaan, ole odottamassa mitään työtä. Työttömänä on kuitenkin parempi olla vielä vähän aikaa täällä. Minulla oli vuokrasopimusta jäljellä vielä lokakuun loppuun ja sitten tietenkin täällä on muutenkin halvempi elää. Enkä rehellisesti sanottuna halua lähteä ihan vielä.

Yllättäen, kun loppu lähestyy, rakastankin kaikkea tässä maassa. Siskoni sanoi, että minuun on iskenyt High school-effect, kun nyt lopun häämöttäessä muistan ja näen vain kaikki hyvät asiat.  

12071727_10153805956247668_1396465943_n.jpg

Kohta taas joudun käymään tavaroitani läpi, antamaan pois, luopumaan, pakkaamaan kaiken pariin matkalaukkuun ja hyvästelemään Gdanskin. Rankinta on jättää hyvästit tälle minun ihanalle pikkuruiselle, rakkaalle kämpälleni. Kodilleni. Ja tietenkin merelle.  

12068033_10153805962242668_1764071303_n.jpg

Vaikka olen täysin varma, että päätös lähdöstä on oikea, olen iloinen, että voin elää vielä vähän aikaa puolalaista arkea, ennen kuin lähden takaisin Suomeen. Gradukuukauteni antaa minulle tietynlaisen rauhallisen olon – vaikka työ on loppunut, elämäni täällä Gdanskissa jatkuu vielä jonkun aikaa. Ja sitten pian on taas lähdettävä uusiin alkuihin, mutta sitä ennen voin elää vielä hetken turvallisessa, kuukauden pituisessa, välitilassa, kun vanha on jo osittain loppunut, mutta uusi ei vielä alkanut.   

Suhteet Oma elämä Mieli