Zapiekanka – toinen yritys

Viimeksi piti kirjoittaa toisesta zapiekankan valmistusyrityksestäni, mutta haaveiluksihan se meni. Nyt olen kuitenkin palannut maanpinnallle. Ja maanpinta tuntuu erittäin tukevalta.

Ensimmäinenhän kokeiluni ei mennyt ihan nappiin, vaan jäin kaipaamaan alkuperäisyyttä. No, en toisellakaan kerralla oikein malttanut olla sooloilematta, mutta tällä kertaa zapienkanka oli sentään oikean zapienkankan makuinen.

vegan zapiekanka

Zapiekanka (vegaaninen)

  • 1 patonki
  • herkkusieniä (paistan yleensä reilusti n. 400 g ja syön loput seuraavana päivänä, mutta 250 g pitäisi riittää ihan hyvin)
  • 1 sipuli
  • 1 tomaatti
  • 1 valkosipulikynsi
  • vegaanista juustoa
  • suolaa ja pippuria
  • ruohosipulia
  1. Raasta herkkusienet ja pilko sipuli.
  2. Kuullota sipuli paistinpannulla öljyssä ja lisää sienet. Paista kunnes sienet ovat pehmenneet ja niistä on poistunut neste. Lisää suola ja pippuri, ja paista lisää noin 10-15 min.
  3. Sienten paistuessa, soseuta sauvasekoittimella tomaatti ja pilkottu valkosipuli. Kastikkeen ei tarvitse olla täysin sosemaista, vaan sen voi jättää murskaksi.
  4. Halkaise patonki ja kaiverra hieman ylimääräistä sisältöä pois.
  5. Levitä tomaattikastiketta patongeille ja lisää herkkusipulisekoitus. Raasta päälle vegaanista juustoa. Paista n. 10-15 minuuttia 200 asteisessa uunissa
  6. Silppua valmiiden zapiekankojen päälle ruohosipulia.

Tässä on siis ohje peruszapiekankaan. Tässäkin erona oikeaan on se, että ketsupin sijasta laitoin tomaattimurskaa sekä käytin vaalean patongin sijasta täysjyväpatonkia, mutta minkäs terveysfriikki itselleen voi?

Myös vegaanisen juuston käyttö hieman vaivasi, joten tein lisäksi toisenkin, juustottoman version, ja se vasta hyvää oli! Lisäsin herkkusienten päälle silken tofua ja valmiin patongin päälle lisäsin vielä tahinikastiketta. Ehdottomasti parempi versio kuin se perinteinen!

Tahinikastike

  • 2rkl tahinia
  • 2 rkl soijajogurttia
  • 1 rkl sitruunanmehua
  • suolaa ja pippuria

Tahinikastike on nopea tehdä sillä aikaa, kun patongit on uunissa. Sekoita vain kaikki aineet yhteen ja se on siinä! 

Luulen, että tämän ohjeen myötä, voin nyt unohtaa zapienkan hetkeksi. Oikeasti, kuinka monta postausta voi kirjoittaa jostain patongista?

vegan zapiekanka

Torunissa oli muuten yhden vegaanisen ravintolan edessä tälläinen kyltti. Siellä zapiekankan voi tilata Subwayn tapaan valitsemalla itse lempitäytteensä 🙂 Hauska ajatus, mutta harmi, että oltiin liian täynnä, eikä voitu kokeilla.

Koti Ruoka ja juoma

Juustoisia unelmia (vegaanijuustoisia unelmia – jos tarkkoja ollaan)

Jokunen aika sitten yritin tehdä zapiekankaa. Lopputulos oli maukas, mutta kamalan kaukana alkuperäisversiosta. Asia jäi kaihertamaan mieltä. Vähän samanlaista, kun musiikissa: vaikka cover-versio olisi paljon parempi, niin tekee silti mieli kuunnella se alkuperäinen biisi. Oli siis yritettävä zapiekankaa uudestaan. 

Toisessa yrityksessäni päätin suosiolla käyttää valmista kaupan vegaanijuustoa. Yleensä yritän välttää prosessoidun ruoan ostamista, mutta koska omat juustovalmistustaitoni ovat vielä (!) olemattomat, niin menin siitä, mistä aita on matalin. Ja tämä synnyttikin aivan loistavan idean! Mietin, että oispa ihanaa, jos olisi olemassa sellaisia kivoja vegaanijuustojakauppoja, jossa voisi ostaa itsetehtyjä, terveellisiä, tuoreita, säilöntäaineettomia vegaanijuustoja. Täällä Puolassahan on edelleen paljon perinteisiä pieniä kauppoja, esim. leipomoita ja liha- ja juustokauppoja. Miksei voisi olla vegaanijuustokauppaa? Ja sitten hoksasin, että tässä se on nyt, elämäni tarkoitus! Unelma! Ihan ikioma vegaanijuustokauppa. Siellä minä häärisin tiskin takana, leikkaisin siivuja maistiaisiksi, vaihtaisin kuulumisia asiakkaiden kanssa, ja tietenkin kehittelisin päivät pitkät erilaisia uusia vegaanijuustolajeja… Täydellistä!

Minähän kerroin jo aikaisemmin elämäntavoitteestani selvittää banaanikookoskakun reseptin. No, olen laittanut tämän tavoitteen jäihin joksikin aikaa. En ole kehdannut enempää kirjoittaa tästä kakkupakkomielteestäni, mutta olen edelleen käynyt ahkerasti Fukafe:ssa. Itse asiassa sen työntekijä on jo kutsunut minut kaveriksi Facebookissa. Viime kerralla yritin erittäin keskittyneesti syödä yhtä kerrosta kerrallaan, olla sekoittamatta makuja, ja koittaa tunnistaa, mistä kerrokset koostuvat. Silloin tavoitteeni koki pienen takaiskun – löysin uuden kerroksen! En ollut huomannut sitä aikaisemmin. Realiteetit tulivat muutenkin vastaan: Olen elämäni aikana leiponut ehkä kaksi kertaa kakkua, vegaanista kakkua en kertaakaan. Oikeastaan, en pääse edes jyvälle siitä, onko kakkupohja raakaa vai leivottua. Joten jätin kakkuhaaveet hetkeksi sivuun, ja keskityn jatkossa siihen, mitä paremmin osaan.

Oli pakko heti googlettaa, onko joku muukin saanut yhtä nerokkaan idean vegaanijuustokaupasta. Ja tietenkin on. Tässä nykymaailmassa on niin vaikea olla omaperäinen ja keksiä mitään uutta! Eräs mies Kaliforniassa on perustanut juuri sellaisen paikan, josta ehdin haaveilla ne kokonaiset 3 minuuttia ennen kuin googlen hakukone näytti tulokset. Mutta ei hätää! Keksin, että voisinkin mennä hänen myymäläänsä oppitytöksi ennen oman myymälän perustamista. Siellä elilisin Kalifornian auringon alla oppia kerryttäen. Välillä tekisin reissuja Meksikoon, söisin tuoretta guacamolea, joisin margaritaa, höpöttelisin espanjaa ja tanssisin salsaa yön pikkutunneille saakka (unelmissani siis pystyn valvomaan yli klo 23, enkä sammu yhden drinkin jälkeen). Tiedättekö, elämäni vegaanijuustomyymälän oppityttönä alkoi kuulostamaan erittäin houkuttelevalta. Itse asiassa, en keksi mitään fiksumpaakaan, mitä tekisin kohta (toivottavasti) tulevana kaksoismaisterina 🙂

sunset in California

Haaveilu. Ei siinä tarvitsekaan olla mitään järkeä. Siksi se on niin ihanaa.

P.S. Lisää zapiekanka-asiaa myös seuraavassa postauksessa    

Suhteet Ruoka ja juoma Oma elämä Höpsöä