Keväisiä kuulumisia

Täällä on kevät jo aika pitkällä. Ihanaa, kun kevät tarkoittaa tällä kertaa jotain aivan muuta kuin loskaa ja märkiä kenkiä. Kunnon luntahan täällä oli viimeksi joulukuussa, sen jälkeen vain räntää silloin tällöin, joka suli heti maahan pudottuaan. Päivän pituudessa Suomi on jo mennyt ohi, mutta pitkät ovat päivät täälläkin.

11139795_10153332526672668_1664019971_n.jpg

11180004_10153332526417668_157780724_n.jpg

Kevään tulo ei ole tuonut suuria mullistuksia elämääni. Ajatukset ovat pyörineet vahvasti hyvin arkisissa asioissa. Mun Nordea-pankki muuttui PolskiBankiksi, ja nyt on siirtymäkausi loppunut, joten pankista on koko ajan tullut jotain kirjeitä. Kaikki puolaksi. En vielä ole jaksanut reagoida asiaan mitenkään.

IMG_2993.JPG

Kohta on myös deadline veroilmoituksen palauttamiselle. Täällä työnantaja antaa jonkun lappusen, josta pitää itse laskea veroilmoitus, joka sitten pitää palauttaa verotoimistoon. Kaikilla puolalaisilla, joiden kanssa olen veroilmoituksesta puhunut, näyttää olevan perheessä yksi ihminen, joka hoitaa kaikkien veroilmoitukset. ”En minä tiedä, meillä miehen sisko täyttää”, ”En minä ole koskaan täyttänyt, meillä mummo hoitaa”. Onneksi tänään yksi työkaveri täytti minulle ilmoituksen. Ensimmäisen laskennan jälkeen lopputuloksena oli, että joutuisin maksamaan mätkyjä. Pyysin laskemaan uudestaan niin, että saisin veronpalautusta. Hän laski ja nyt näytti siltä siltä, että saisin yli 200 zlotya takaisin. Tämä tulos kelpasi minulle. Katsotaan, mitä verotoimistossa tykätään. 

IMG_2996.JPG

IMG_3023.JPG

Viime aikoina mun kotiavain on toiminut todella huonosti. Välillä on kestänyt monta minuttia ennen kuin olen saanut sen ulos. Olen alkanut pelkäämään, että jossain vaiheessa avain katkeaa tai lukko menee rikki. Varsinkin, kun mulla on todella huono tuuri ovenkahvojen, -nuppien yms. kanssa. Rikon kaiken mihin kosken. En kuitenkaan jaksa ilmoittaa vuokranantajalle asiasta vielä. Mähän olen joskus kuvaillut häntä ”hellyttävän raivostuttavaksi”. Musta tuntuu, että sen ”hellyttävän” voisi jättää pois. Me nähdään harvoin, kerran kuukaudessa, kun hän tulee hakemaan vuokran (so old-fashioned, I know), mut silloinkin me riidellään kuin vanha aviopari. Ja arvatkaa vaan, miten rasittavaa on riidellä google translaten avulla! 

IMG_3025.JPG

Enkä usko, että vuokranantajani edes tekisi asialle mitään. Hänellä on jännä taito saada itsensä näyttämään erittäin toimeliaalta ja ongelmiintarttuvalta ilman, että hän saa oikeasti mitään aikaiseksi. Heti muutettuani kämppään kerroin hänelle, ettei vaatekaapin liukuovi pysy paikallaan. Hän tutki ovea todella pitkään ja sanoi, että se korjataan. Seuraavan käynnin aikana hän otti kuvia ovesta ja kertoi lähettävänsä ne jonnekin, josta sitten tullaan korjaamaan. Kolmannella kerralla hän tutki lisää ja teki jotain merkintöjä kynällä oveen ja lattiaan. Neljännellä kerralla hän kysyi ”no, mites on ovi toiminut”. En tiedä, miten Puolassa, mutta muualla asiat eivät yleensä korjaannu valokuvaamalla ja merkintöjä tekemällä. Vastasin ”dobrze”(hyvin), koska sen osaan puolaksi parhaiten sanoa, ja tiedän, ettei asiaan tule muutosta kuitenkaan.

Sen verran muutosta kevät on tuonut mukanaan, että nyt työmatkat eivät kulje sen lyhyemmän reitin kautta, vaan sieltä, missä on kauneimmat puut. Välillä jopa aamulla olen pysähtynyt valokuvaamaan, sillä juuri aamuauringossa värit ovat erityisen upeat. 

IMG_2977.JPG

IMG_2980.JPG

IMG_2981.JPG

IMG_2982.JPG

 

Suhteet Oma elämä

Zapiekanka – puolalaisen katuruoan klassikko

Kuten hyvin monet innovaatiot, myös maukkaimmat ruoat ovat usein syntyneet niukkuuden ja pakon tuloksena. Puolan vierailulla ei voi olla törmäämättä zapiekankaan. Sitä myydään melkein jokaisessa katuruokapaikassa, ja se onkin ehdottomasti suosituin katuruoka Puolassa. Zapiekanka muistuttaa hieman pizzaa, mutta on paljon yksinkertaisempi koostuen tavallisesti vain muutamasta perusraaka-aineesta; patongista, sienistä, juustosta ja ketsupista. 

Zapiekanka syntyi 70-luvulla kommunismin aikaan, jolloin Puolassa oli puutetta rahasta ja ruoasta. Elintarvikkeet olivat säännösteltyjä, ja niitä sai ruokakupongeilla. Paremmat ajat ovat onneksi tulleet, mutta zapiekankan suosio ei ole hävinnyt. Päinvastoin siitä on viime aikoina tullut erittäin trendikäs katuruoka, jota saa eri täytteillä ja mausteilla. Suosittuna zapiekanka on pysynyt myös kotiruokana, johon turvaudutaan, kun on kiire tai muuten vaan tekee mieli jotain hyvää herkkua. 

Maistoin oikeaa zapiekankaa jokunen vuosi sitten edellisellä Puolan reissullani, jolloin en vielä ollut vegaani. Zapiekanka oli mielestni ok, mutta ei mitään sen kummempaa. Toisen kerran söin zapiekankaa kuukausi sitten, kun tulin takaisin lomaltani Tel Avivista. Silloin sain aivan uunituoretta zapiekankaa, ja sitä on tehnyt mieli siitä asti.

Olin saapunut Varsovaan yöllä ja bussini kohti Gdanskia lähti vasta aamulla. Minulla oli paljon aikaa kulutettavana ja vaikka vietin suurimman osan ajastani lentokentällä, niin päätin kuitenkin lähteä ajoissa kohti Varsovan keskustaa. Jäädyin jo puolen tunnin keskustassa oleskelun aikana. Oli sunnuntai-aamu. Hieman levotonta ympärillä. Oli bilettäjiä palaamassa kotiin yön viimeisillä busseilla, oli energiaa täynnä olevia kaveruksia matkalla kohti jatkoja, ja oli päihtyneitä vastaantulijoita, joista ei ymmärtänyt, oliko biletys venähtänyt liian pitkäksi vai loppunut aivan liian pian. Koditon mies tuli juttelemaan. En ymmärtänyt. ”Money for lunch”. Olin vaikuttunut – Varsovassa osataan pyytää rahaa englanniksi. Ei turhaan ole pääkaupunki. Kaivoin miehelle taskusta bussilipusta jääneet vaihtorahat. 

En tajua, miten kodittomat selviävät kylmässä. Itse olin lyhyen ajan jälkeen jo aivan jäässä, ja halusin äkkiä löytää jonkun paikan, joka olisi vielä auki. Ja onneksi löysinkin. Aivan keskustassa oli todella hämäränoloinen telttamainen paikka, juuri sellainen paikka, jonne en normaalitilanteessa ikinä menisi. Mutta onneksi menin. Sillä nähtävästi pakon tuoksena syntyvät, innovaatioiden ja hyvän ruoan lisäksi, myös hauskimmat kokemukset.

Astuin telttaan, ja sain heti paljon huomiota. Oli jotenkin sirkusmainen tunnelma. Ja tässä sirkuksessa tirehtöörinä toimi baarin takana oleva omistaja, joka veti koko show’ta. Baarinpitäjä olisi halunnut juoda kanssani vodkashotit, sillä olinhan Suomesta, vieressä olevat ranskalaiset miehet puhuivat minulle ranskaa, puolalainen känninen mies tuli iskemään, kirjoitti minulle runon. Telttaan astui kukkamyyjä. Baarinpitäjä osti minulle ruusun. Koko ajan tapahtui jotain. Tuntui kuin olisin astunut puolalaiseen versioon Los Serrano- tavernasta. Join teetä ja söin todella maukkaan zapiekankan ilman juustoa. Minulle taidettiin laittaa sieniä tuplasti normaalia enemmän. Lopuksi baarinpitäjä tilasi minulle taksin, koska kadulta taksin ottaminen voi kuulemma tulla kalliiksi. Koodini taksiin oli ”Finlandia”. Taksi toi minut perille pari minuuttia ennen lähtöä. Hyppäsin taksista ja juoksin täysiä ruusuineni bussiin. Oli hullunkurinen tunne, hetken mietin, tapahtuiko kaikki oikeasti vai olinko kuvitellut viimeisen tunnin, vähän niin kuin elokuvassa Midnight in Paris.  

Mutta matkamuisteloista takaisin zapiekankaan. Halusin kokeilla tehdä vegaanisen version tästä puolalaisen katu- ja kotiruoan kestosuosikista. Suurimpana innoittajana olivat vihdoin viimein löytämäni ravintohiivahiutaleet, jotka ovat varmaan tärkein raaka-aine vegaanisessa juustossa. Olen jo kauan aikaa halunnut yrittää tehdä vegaanista juustoa, mutta vasta nyt löysin ravintohiivahiutaleita kaupasta. Laitoin yhteen zapiekankaan vegaanista parmesaania, ja toiseen levitettävämpää sekoitusta. Kosteampi versio toimi tässä ehdottomasti paremmin.

11160230_10153320144387668_716772346_n.jpg

Minun zapiekankasta tuli todella hyvää, parempaa kuin oikea, MUTTA, se ei maistunut lainkaan alkuperäiseltä. Muutin sitä liikaa: leipäni oli liian terveellistä, ketsupin sijasta oli tomaattia, sienetkin olivat liian isokokoisia, ja juusto oli koostumukseltaan aivan vääränlaista zapiekankaan. Eli ainoa asia, minkä tein oikein oli se, että valmistin patongin uunissa. Toisaalta se onkin tärkein juttu, sillä zapiekankan nimi tulee sanasta zapiekac, eli paahtaa.

11157983_10153320143902668_1235082451_n.jpg

 

11157992_10153320144147668_2059342852_n.jpg

Eniveis, juustokokeilut jatkuvat.    

11123614_10153320143202668_1015177230_n.jpg

Koti Ruoka ja juoma Matkat