Placki ziemniaczane eli puolalaiset perunaletut

Minulla ja uudella työkaverillani on jotain muutakin yhteistä kuin ruokavalio ja työpaikka: Molempien pitäisi kirjoittaa gradua. Aivan, pitäisi. Sen sijaan hän leipoo kakkuja, ja minäkin saan jatkuvasti ruokainspiraatioita, jotka eivät jätä minua rauhaan. Selaan vaan koko ajan erilaisia reseptejä ja saan kamalia pakkomielteitä, jotka vainoavat minua niin kauan kunnes annan periksi.

En tiedä, milloin viimeksi olisin ollut yhtä innostunut ruoanlaitosta. Todennäköisesti silloin kuin aloin vegaaniksi ja tutustuin niin moneen uuteen ruoka-aineeseen. Tällä hetkellä ruoanlaittoinnostuksen suurimpia syyllisiä ovat varmaankin uusi ympäristö ja ruoan hinta kaupoissa. Nyt jos koskaan kannattaa kokeilla kaikkea, mikä ennen tuntui liian kalliilta.

Viime maanantaina päätin kokeilla ensimmäistä kertaa tehdä itse mantelimaitoa. Sen lisäksi, että siitä tuli taivaallisen hyvää, siitä tuli myös todella hauska ja lämmin tunne. Ihan kuin olisin ollut maalaistalon emäntä, jonka päivän tärkein tehtävä on tuoda maitoa kotiin. Tiesin kyllä, miten mantelimaitoa tehdään, mutta kun tein sen ihan itse, se tuntui enemmänkin jonkinlaisen taikatempun aikaansaannokselta. Miten on mahdollista, että kupillisesta manteleita tulee pullollinen maitoa? Kuinka jokin niin yksinkertainen voi olla niin hyvää, ja miten MINÄ pystyin valmistamaan sen ihan itse? Okei, myönnetään, tehosekoitin teki isoimman työn, mutta silti! Ja miksi ihmeessä en ole tehnyt mantelimaitoa aikaisemmin?   

img_2879.jpg

Mantelimaidon tuoman maalaistunteen myötä alkoi tehdä mieli jotain hyvin perinteistä. Puolalaiset perunaletut eli placki ziemniaczane olivat jo kauan olleet mun ”to cook”-listalla, ja nyt oli niille juuri sopiva hetki. Rakastuin puolalaisiin perunalettuihin jo ensimmäisellä Puolan visiitillä melkein kymmenen vuotta sitten. Placki ziemniaczaneihin laitetaan yleensä kananmunaa ja joskus myös lisätään maitoa, mutta onneksi letut maistuvat aivan yhtä herkullisilta myös vegaanisina.

Ostan hyvin harvoin perunoita, vielä harvemmin paistan mitään. Joten kun aloin valmistamaan lettujani, ruoantuoksu palautti muistoja lapsuudesta. Vei minut takaisin yksinkertaiseen aikaan. Yksinkertaiseen aikaan myös gastronomisessa mielessä. Se oli aikaa, jolloin ei tiedetty mitään bataateista, avokadoista tai limestä. En edes puhu sushista tai tofusta. Mausteita olivat valkosipulin, suolan ja pippurin lisäksi vain persilja ja tilli. Muistot ovat ihania, mutta erityisesti ihania siksi, että ne ovat muistoja. Oikeasti, mitä olisi elämä ilman avokadoa?

img_2877.jpg

Eritoten paistetun perunan tuoksu toi mieleeni isosiskoni. Paistetut perunat suolakurkkujen kera ovat hänen lempiruokansa, johon hän ei koskaan näytä kyllästyvän. En tiedä, rakastiko hän paistettuja perunoita lapsena vain siksi, että tiesi saavansa suolakurkkuja niiden kanssa. Hän saattoi syödä ja syö edelleen uskomattomia määriä suolakurkkuja ja yleensä syöminen loppuu vasta siihen, kun kurkkuja ei vaan yksinkertaisesti enää ole. Joskus tähän vaaditaan useampi purkki.

Puolalaiset perunaletut muistuttavat hieman röstiperunoita ja ovat hyvin suosittuja myös muun muassa Valko-Venäjällä ja Ukrainassa, jossa ne kulkevat nimellä ”draniki” ja ”deruny”. Puolassa perunalettuja nautitaan usein smetanan, lihan tai sienikastikkeen kanssa tai makeana versiona esim. sokerin tai omenasoseen kera.

Placki ziemniaczane eli puolalaiset perunaletut

(n.11 lättyä)

  • n. 5 keskikokoista perunaa
  • 1 sipuli
  • 2-3 rkl jauhoja (käytin kaurajauhoja)
  • öljyä paistamiseen
  • suolaa ja pippuria
  1. Raasta perunat ja sipuli karkeaksi raasteeksi.
  2. Sekoita raasteeseen jauhot ja mausteet
  3. Kuumenna paistinpannu ja lisää öljy. Laita reilu ruokalusikallinen raastetta paistinpannulle ja muotoile ohueksi pihviksi lusikalla. Kun reunat alkavat saamaan väriä, käännä ja paista toiselta puolelta.

img_2878.jpg

Koti Ruoka ja juoma

Gluteenittomat ja vegaaniset kasvisbataattipihvit + avokadodippi

Viime postauksessahan kerroin, kuinka uskon vetovoiman lakiin. No arvatkaas, meidän tiimiin on tullut uusi puolalainen tyttö. Vegaani. Tykkää leipoa. Vegaanisia kakkuja. Näin päästiin siis taas mun lempiaiheeseeni. Hän on jo kaksi kertaa tuonut meille maistiaisiksi mestariteoksiaan ja jatkoa seuraa… Todella onnistunut rekrytointi, jos minulta kysytään.

Kakun lisäksi (hän muuten kysyi, joko olen maistanut Fukafen banaanikookoskakkua. Ai että olenko? En muusta olekaan puhunut viime aikoina) sain häneltä pari hyvää linkkiä puolalaisiin vegaaniblogeihin.

Mä uskon luonnolliseen oppimiseen. Paras tapa oppia kieltä on mielestäni elää kielellä, ei ulkoaopetellen päntätä. Puolalaisten ruokablogien lukeminen onkin mielestäni loistava tapa oppia puolaa, koska oppiminen tapahtuu itsestään. Mun vahvimmat puolan osa-alueeni tällä hetkellä ovatkin ruoka- ja joogasanasto. Oppiminen on tapahtunut aivan huomaamatta, ilman mitään suurempaa vaivannäköä. Koomista sinänsä, etten pysty käymään edes yksinkertaisiakaan keskusteluja, mutta tiedän, mikä on puolaksi esim. ruis, hirssi, ohra, cashewpähkinä tai vaikkapa pellavansiemen 😀 Lisäksi käskystä osaan puolaksi hengittää sisään ja ulos ja kurottaa kohti taivasta.

Tällä uudella työkaverillani oli kerran todella hyvännäköisiä kasvispihvejä lounaaksi, ja toki mun oli pakko saada heti resepti. Viikonloppuna kokeilin tätä Puolan ikioman Chocochilin eli maan suosituimman vegaanibloggaajan reseptiä. Ja hyviähän kasvispihveistä tuli, todella jännänmakuisia, mutta ehdottomasti hyviä! Uskomatonta, miten hyvin kaneli ja chili sopivat yhteen! Yllättävä yhdistelmä, mutta toimii erinomaisesti! Ainakin omasta mielestäni.

Puolankielinen alkuperäinen resepti löytyy täältä. Muuntelin sitä jonkun verran. Tämä resepti on melkoinen mausteiden ja tuoksujen karnevaali: Yhtä aikaa sekä makeaa että tulista, sekoitus Lähi-Itää ja Meksikoa. Tuoksuu sekä kesälle että talvelle. Joten, jos olet revittelytuulella, niin nämä pihvit ovat juuri sinua varten!

Mausteiset bataatti-kasvispihvit 

(n. 11 kpl)

  • 1 keskikokoinen bataatti
  • 1,5 muumimukia* keitettyä hirssiä (voi käyttää myös quinoaa)
  • n. 4-5 rkl paahdettuja seesaminsiemeniä
  • n. 4-5 rkl tahinia
  • 1 pieni punasipuli pieniksi kuutioiksi pilkottuna
  • 2 rkl hienoksi pilkottua tuoretta minttua
  • 2 rkl hienoksi pilkottua tuoretta korianteria (en ole onnistunut löytämään vielä tuoretta korianteria täältä, joten käytin 2 tl jauhettua korianteria)
  • 1 tl juustokuminaa
  • ¼ tl cayennepippuria (tai chiliä)
  • ¼ tl kanelia
  • ½ tl suolaa
  • mustapippuria oman maun mukaan
  1. Valmista bataatti joko uunissa tai keittämällä. Jäähdytä ja soseuta se tehosekoittimessa. Itse paahdoin uunissa folioon käärittynä. (Tässä vaiheessa kannattaa valmistaa myös hirssi tai quinoa, jossei löydy valmiiksi keitettynä.
  2. Sekoita kaikki ainekset isossa kulhossa.
  3. Muotoile käsin keskikokosia pihvejä ja asettele ne leivinpaperin päälle.
  4. Paahda 200 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Käännä pihvit ja laita uuniin vielä noin 8-10 minuutiksi.

* Minua on aina ärsyttänyt ulkomaisissa resepteissä, kun puhutaan kupeista tai muista ihmeellisistä mitoista, mutta nyt olen havainnut muumikupin loistavaksi mitaksi, ja sellainenhan löytyy varmaan kaikista suomalaisista talouksista 🙂

Alkuperäisessä versiossa käytettiin myös amaranttijauhoja. En ole koskaan kuullutkaan sellaisista, mutta pienen googlettelun jälkeen, en ihmettelisi, jos niistä tulisi seuraava iso juttu. Sen verran ravinteikkaasta, ja kaiken lisäksi gluteenittomasta, kasvista on kyse. Päätin kuitenkin kokeilla reseptiä täysin ilman mitään jauhoja, koska bataattisose sitoi ainekset muutenkin hyvin yhteen. 

Pihvit sopisivat hyvin tarjottavaksi esimerkiksi hummuksen kanssa, mutta tällä kertaa käytin dippinä tätä Forks over Knivesin nopeaa ja helppoa reseptiä. Ainoa ero oli, ettei minulla edelleenkään ollut tuoretta korianteria. Korianteri on mun ehdoton suosikkimauste, mutta en ole onnistunut löytämään sitä Puolassa mistään 🙁 Tässä vielä resepti suomeksi. 

Avokadodippi

  • 1 avokado
  • 1 rkl tahinia
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • ½ limen mehu
  • tuoretta korianteria (laitoin n. 1 tl jauhettua korianteria)

Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja sekoita kunnes valmista. Ja sitten nauti!

img_2868.jpg

Varoitus! Mintunmaku pihveissä sekä lime dipissä saattavat yhdessä aiheuttaa herkimmille Mojito-himoja!  

Koti Ruoka ja juoma