Vegaaninen salmorejo – maailman helpoin ja nopein alkukeitto

Espanjassa vaihdossa ollessani söin muutaman kerran ihanaa, pehmeää, kylmänä nautittavaa keittoa, jonka nimi ei millään jäänyt mieleeni. Muistin vaan, että sana muistuttaa jotenkin lohta. Jossain vaiheessa jo Suomessa ollessani halusin valmistaa sitä, mutta miten löytää resepti, kun ei muista ruuan nimeä? Laitoin espanjalaiselle kaverilleni viestiä, että mikäs on se hirveän herkullinen espanjalainen keitto, joka muistuttaa gazpachoa, mutta on ”más suave” ja vielä gazpachoakin maukkaampaa? Kaverini onneksi arvasi heti, että kyseessähän on tietenkin Salmorejo, ja sainpa häneltä nimen lisäksi hänen äitinsä reseptin – ihan aidon espanjalaisäidin receta caseran!

vegaaninen salmorejo

Aina keväällä iskee tähän keittoon himo ja valmistankin sitä aika paljon juuri keväällä ja kesällä. Jotenkin aina keväisin, vuodenajan vaihtuessa, saan jatkuvasti flashbackejä menneisyydestä, usein erityisesti muistot Madridista välkehtivät silmieni edessä. Ja sitten muistan salmorejon, ja sen tuoksu puolestaan palauttaa vielä elävämmin mieleeni ne elämäni huolettomat aurinkoiset espanjalaispäivät. Siitä rakastankin hajuaistia – vaikka silmät näkevät todellisuuden, korvat kuulevat vieraan kielen, niin tuoksut ja hajut vievät silmänräpäyksessä tuttuihin ja turvallisiin paikkoihin sekä ihaniin hetkiin, jotka säilyvät muistissa ikuisesti.

Olen muunnellut ystäväni äidin reseptiä aina yhä pikkusen helpommaksi ja terveellisemmäksi. Esimerkiksi puoli lasia oliiviöljyä on muuttunut minun keittiössäni kahdeksi ruokalusikalliseksi. Tuoreiden tomaattien käytöstä on puolestaan usein turha edes haaveilla näillä leveyspiireillä – parempi turvautua purkkitomaatteihin. Yhden erittäin tärkeän vinkin olen kuitenkin säilyttänyt. Yleensä salmorejon pehmeys saadaan käyttämällä keitossa päivän vanhaa leipää, ystäväni äiti puolestaan korvaa osan leivästä omenalla. Minä olen jättänyt leivän kokonaan pois. Omenan kirpeys tuo keittoon jännän maun ja samalla se on leipää terveellisempi vaihtoehto.

Salmorejo 

(kahdelle)

  • 1 tölkki kokonaisia tomaatteja
  • 1 pieni paprika
  • 1 pieni tai keskikokoinen omena
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1,5 – 2 rkl balsamicoa   
  • Suolaa ja mustapippuria
  • (valkosipulia)
  1. Sekoita tomaatit, paprika ja omena tehosekoittimessa.
  2. Lisää balsamico ja oliiviöljy. Pyöräytä vielä muutaman kerran ja tarkista maku. Lisää suolaa ja pippuria oman maun mukaan.
  3. Laita jääkaappiin hetkeksi kylmenemään tai lisää muutama jääpala keittoon.

Perinteisesti Salmorejon maku on aika valkosipulista, mutta itse olen tykästynyt enemmän valkosipulittomaan versioon. Jos haluaa hifistellä, voi päälle ripotella vielä paahdettuja mantelilastuja. Mutta siinä tapauksessa sitä ei enää voisi kutsua maailman helpoimmaksi ja nopeimmaksi keitoksi 🙂

koti ruoka-ja-juoma