En enää halua kertoa, missä reissaan

Kuten varmaan meistä monella, mulla on nykyään tosi ristiriitaiset tunteet (lento)matkustamista kohtaan. Se ei oo muuttunut miksikään, että reissaaminen ja lomailu ylipäätään on mun mielestä parasta maailmassa – eikä valitettavasti sekään, että veri vetää kaukomaille, takuuvarman hyvän sään ja eksoottisten maisemien pariin. Loman viettäminen himassa, kotimaassa mökkeillessä, junareissussa… ei samalla tavalla natsaa. Toisaalta lentomatkailun aiheuttamissa päästöissä on kyse isommista ongelmista kuin siitä, että mikä mulle henkilökohtaisesti sattuu natsaamaan tai ei.

Omaa hiilijalanjälkeä voi pienentää lentämisen vähentämisen lisäksi monella muulla tavalla, mutta lentäminen on pikamuodin lisäksi ollut viime aikoina eniten tapetilla (ja hyvä niin, koska vielä muutama vuosi sitten ei juolahtanut pieneen mieleenkään välttää lentämistä). Nykyään tuntuu, että meihin kaikkiin on pesiytynyt häpeän siemen yltiömäistä reissaamista kohtaan ja se on jo askel oikeaan suuntaan. Häpeä ja ylipäätään tiedostaminen toivottavasti kääntyvät myös konkreettisiksi teoiksi.

Vaikka nykyään pysähdynkin miettimään valintojani vähän pidemmäksi aikaa, en voi kieltää sitä tosiasiaa, että lennän muutaman kerran vuodessa Suomeen ystäviä ja perhettä moikkaamaan, että just olin työmatkalla Italiassa ja että parin viikon päästä oon lähdössä lentäen lomalle. Shame, shame, shame.

Oon jo blogin alkuaikoina tehnyt päätöksen, etten suht harvinaisten ”asukuvieni” yhteyteen lähtökohtaisesti koskaan kirjoita tuotteiden ostopaikkaa. Jos joku varta vasten sitä vaivautuu kysymään ja on kiinnostunut tietystä jutusta, vastaan toki mielelläni, mutten halua tarjoilla tietoa kultatarjottimella kaikille ja rohkaista heräteostoksiin. Ei siinä, että meikäläisen kuvat niin pirun inspiroivia olisi että jengi vyöryisi heti hysteriapäissään ostamaan kaiken mitä mulla on päällä, mutta päätös jotenkin rauhoittaa mun omaatuntoa. Olen itse päättänyt ostaa päälläni olevat kuteet, mutten ainakaan aktiivisesti kannusta muita tekemään samoin.

Nyt oon päättänyt tehdä matkustamisen suhteen saman linjavedon. Aion jatkossakin jakaa elämääni somessa rennosti ja totuudenmukaisesti, mutta vältän itseni merkkaamista sijainteihin ja sitä kautta omien valintojeni promoamista muille (ellei kyseessä oo vaikkapa lähimatkailu, jota pitäisi promota enemmänkin). Tuun fiilistelemään hetkiä, ruokaa, maisemia ja elämää entiseen tapaansa, mutten lietso hinkua seurata perässä tai tarjoa kätevää väylää klikkailla samaa settiä ostoskoriin. En siis enää tahdo kertoa, missä reissaan.

En tiedä onko päätöksessä mitään sen suurempaa järkeä, mutta kolkutteleepa omatunto jatkossa yhden pykälän verran vähemmän. Halusin kertoa tän teille, koska toukokuisen Italian reissun aikaan sain muutaman kyselyn siitä, että missä ihmeessä mä sniikkailen. Somen kautta oli pääteltävissä, että taidan olla jossain päin Italiaa, muttei sen tarkempaa sijaintia – ja tässä on lyhykäisyydessään syy sille. Joku saattaa toki yhä intoutua jakamani sisällön kautta suunnittelemaan Italian matkaa, mutta joutuu penkomaan tietonsa itse ja saa aikaa harkita liikkeitään. Jos oisin tagannyt itseni mun ihanaan asuntoon, en ois pelkästään kantanut vastuuta omasta matkastani vaan myös myynyt sitä sadoille muille ihmisille. Ja se ei mielestäni oikein vetele.

Mitä mieltä ootte tällaisesta linjavedosta?

Postauksen kuvat pääsiäisen kotimaan matkalta <3 Sellaisia lisää!

Facebook | Bloglovin | Instagram

puheenaiheet ajattelin-tanaan vastuullisuus matkat
Kommentit (6)
 1. vilhelmiina
  17.6.2019, 18:51

  Tää on muuten hyvä idea! Erikseen kysyvät, jos kysyvät. Eipä ole tullut itsellä mieleen, tai siinä suhteessa aina käy mielessä että siksi oon merkannut itseni paikkoihin, jotta voin ”promota” sitä paikkaa muille matkailijoille. Tavallaan piilomarkkinoida.. en kyllä tiedä onko siinä mitään järkeä. Tai tietenkin on, joku voi matkata sinne tiettyyn kohteeseen ihan vain siksi että on nähnyt mulle siitä kohteesta kivan kuvan tai palautteen hehkutuksineen. En tiedä taas mitä selitän, mut selitänpä vaan 😀 Mutta eipä sitä tarvitse merkata kuviin kohteita tai vaatemerkkejä, jos ei niin halua tehdä. Mä taidan vaan tästä lähdin merkata tuleviin kuviin sen maan, missä kuva on otettu, ei sitä kaupunkia tai sen tarkempaa sijaintia. Kylläpäs tää sun postaus alkoi puhuttamaan itseä! Kiitos puss :*

  1. Joo näitä on kiinnostava puntaroida 😀 Mäkin mietin, että maan vois ehkä merkata kun se kuitenkin vielä epämääräinen eikä kerro niin paljoa.

 2. Omasta mielestäni tässä lentosheimauksessa on menty vähän liian pitkälle. Nyt ne, jotka lentää tyyliin kerran vuodessa on ihan paniikissa, että apua maapallo kuolee just nyt MUN takia. Ja esim platinalevelin työmatkareissaajat jatkaa suhaamistaan entiseen tahtiin, ilman tunnontuskia. Jos joku muuan Marja postaa blogiin, että hei onpa ihanaa täällä Italiassa, niin so what. Mä ainakin luen näitä juttuja just sen takia, että (ne on kivasti kirjoitettu ja) Marja puuhaa jotain muuta kuin mitä oma elämäni tällä hetkellä on. En saletisti seurais tätä blogia, jos kyseessä olis pelkkä matkablogi. Mutta reissujutut silloin tällöin onkin ihan eri asia ja ne on sopinu blogin tyyliin just hyvin.

  Inhoan lentämistä yli kaiken (koska matkapahoinvointi). Valitettavasti elämä osoitti mulle puolison ulkomailta ja nyt asun Keski-Euroopassa, mikä taas tarkoittaa ”pakollisia” lentomatkoja Suomeen aina välillä. Huono olo ei tule henkisesti, vaikka fyysisesti oksettaakin:D

  1. Kiitos kivasta kommentista! 🙂 Oon periaatteessa samaa mieltä, ja ylipäätään kaikenlainen sheimaus on itsessään shame shame shame! Jos nää asiat mietityttää, onkin hyvä pohtia mitä ITSE voisi tehdä toisin ja kenties vaikuttaa teoillaan positiivisella tavalla muihin – sen sijaan että osoittelee sormella. Which is what I’m trying to do here 😀 Mielestäni on hienoa että näistä puhutaan ja jengi alkaa havahtua myös yksilötason vastuuseen.

   Reissujuttuja siis luvassa silloin tällöin myös jatkossa, mutta vaan vähän epämääräisemmillä koordinaiteilla 🙂

   T. Toinen joka myös vihaaaaa lentämistä (koska lentopelko)

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *