Parhaat kasvit vihertumpelolle

Nørrebro Summers

Uskokaa: olin ennen just se tyyppi joka ei pystynyt pitämään yhtäkään viherkasvia hengissä kuukautta kauempaa, tapoin tasapuolisesti kaiken kaktuksesta jukkapalmuun. Ja kattokaa mua nyt! Kirjoitan blogia, jossa on jopa oma tagi kasveille (jonka alle ei nähtävästi oo tullut enää lisäyksiä viime vuoden heinäkuun jälkeen, jolloin ostin sen kirotun oliivipuun... oliivipuut on saatanasta, siitä myöhemmin lisää).

Tällä hetkellä meidän kodista löytyy summittaisen arvioni mukaan noin 15-20 viherkasvia, joista vain yksi on kuollut (en vielä oo jaksanut heivata sitä) ja yksi kuolemassa (toivon ihmettä). Muut voivat hyvin! Eli jos musta on siihen, sustakin on.

Täältä tulee mun kokemuksen mukaan huonekasveista helppohoitoisimmat ja parhaat, eli ne joita en oo ensinnäkään onnistunut tappamaan mutta jotka myös näyttävät aina kauniilta. Ja lopussa bonuksena pari varoituksen sanaa (I'm looking at you, oliivipuu).

 

 

Peikonlehti

Se nyt vaan on kiistatta tämän hetken muodikkaimpia kasveja, ja vieläpä todella haastava saada hengiltä. Lisäksi se kasvaa ihanaa vauhtia ja on todella egoa hivelevää seurata sen meininkiä - ai minäkö sain tuon aikaan, taidan olla äärimmäisen lahjakas tässä ja muutenkin kaunis, fiksu ja keskiarvoa kyvykkäämpi vähän kaikessa.

Katsokaa vaikka, tällainen vauvarääpäle se oli saapuessaan meille alle kaksi vuotta sitten. Ja sitten MINÄ kasvatin siitä suuren.

Pssst. Peikonlehti on sikäli suureellisuuteen taipuvainen tyyppi, että mitä isomman ruukun sille annat sitä valtavammaksi se kasvaa. Ellet siis halua koko asuntosi täyttyvän peikonlehdellä (toisaalta sekin kuulostaa ihan kivalta), niin anna sen kituuttaa melko ahtaassa ruukussa.

 

 

Menninkäisenlehti

Peikonlehden pienempi, roikkuvaisempi, reikälehtinen serkku. Niinikään hyvin hankala saada hengiltä, ja vaikka tuo näyttäisi siltä että on just kuolemassa, virkistää kastelu ja suihkuttelu sen hetkessä entiseen loistoonsa.

Roikkuvista kasveista tää on perusmurattia parempi vaihtoehto, koska muratit on sellaisia heiveröisiä paskiasia että ne menee ja kuolee aika helposti.

 

 

Kilpipiilea Kilpimuori

Alan jo toistamaan itseäni, mutta ei kuole sitten millään. Lisäksi kilpipiilea kilpimuori on tosi chic ja söpö.

(Edit: tekee mieli perua mitä kirjoitin kilpipiilean chiceydestä, kun paljastui että kasvin nimi onkin nössähtävä kilpimuori.)

 

 

Palmuvehka

Palmuvehka se vasta varsinkaan ei kuole KOSKAAN! Peikolehden tavoin tääkin kasvi on ollut meillä ihan sieltä Nørrebron alkuajoista saakka. Jos palmiksella on tosi paha angsti päällä, muuttaa se signaaliksi pari pienempää oksaa keltaiseksi ja saa sitten lepäillä ilman kastelua pari viikkoa, eikä muuten ota nokkiinsa mistään.

Ja mikä parasta, se pukkaa kevät- ja kesäkaudella tiheään tahtiin uutta oksaa ja hieroo äitinsä egoa peikonlehden tavoin (ks. osio taidan olla äärimmäisen lahjakas tässä ja muutenkin kaunis, fiksu ja keskiarvoa kyvykkäämpi vähän kaikessa). Esimerkiksi täältä voi käydä katsomassa millainen mini tuo oli kaksi vuotta sitten.

 

 

Herttalyhty

Näyttää sellaiselta kasviressukalta, joka ei kestä mitään ja kuolee viikossa, mutta älä anna heiveröisen ulkomuodon hämätä. Herttalyhty on roikkunut meidän olohuoneen pimeimmässä nurkassa noin puolitoista vuotta ja just luin sen nimeä googlaillessani, että kyseinen kasvi nauttii auringosta - eikä tuo oo ollut hämäryydestäkään moksiskaan.

Toisaalta luin myös, että sen pitäisi kukkia jopa vuoden ympäri, köhöm, eikä meidän oo koskaan kukkinut. Taidanpa siirtää sen toiselle paikalle.

Herttis on mielestäni maailman kauneimpia ja eleganteimpia kasveja, rakastan pöyhiä sen pitkiä oksia solmuun aina silloin kun ne kasvaessaan alkaa laahata maata.

 

 

Rahapuu

Sekään ei kuole millään, suosikkiominaisuuteni kasvissa. Lisäksi tämä pieni reppana mahtui mun kirppislöytökippoon.

 

Ja sitten ne varoituksen sanat

Älä koskaan mene ostamaan oliviipuuta, vielä kukaan ihmiskunnan historiassa ei ole onnistunut pitämään sellaista hengissä kotioloissa. Jos joku muuta väittää, se valehtelee.

Vähän sama koskee kentiapalmuja. Niihin ei voi luottaa.

Vältä myös sellaisia suurilehtisiä, helposti nuupahtavia kasveja, joista näkee jo pitkälle että se alkaa heti diivailemaan jos esimerkiksi viikoksi pikkuisen unohtaa kastella mitään. 

Laiskan kotipuutarhurin kasveinhoitovinkit löytyvät täältä.

---

Muistathan seurailla joko FacebookinBloglovinin tai Instagramin kautta

Kommentit

Vierailija (Ei varmistettu)

Olen vähän eri mieltä palmuvehkan ja rahapuun helppoudesta. Rahapuiden kanssa elo on hemmetinmoista arpomista, joskut yksilöt kiukuttelee ja kupsahtaa vaikka niitä koittaa hoitaa tarkasti ohjeiden mukaisesti. Ja mitä palmuvehkoihin tulee, niin ne ovat herkästi mätäneviä.

Omat helppohoitoiset suosikit ovat:
Aloe Vera (Tykkää valosta ja vedestä)
Kultaköynnös (Viihtyy puolivarjossa, eikä kuole ihan heti jos unohdat kastella. Kasvutahti on melko nopea ja helppo ottaa pistokkaita.)
Rönsylilja (Sama kuin yllä)

marjapilami
Nørrebro Summers

Hmmm okei, en sitten oo varma pitäiskö pistää mun palmuvehkan & rahapuun menestys hyvän tuurin piikkiin, vai suunnattoman lahjakkuuteni. Taidan valita sen lahjakkuuden!

Ja hei kiitos lisävinkeistä, täytyypä pistää nuo luettelemasi kasvit kevään ostoslistalle :)

smagardi
astu harhaan

Miulla on nyt ollu peikonlehti vuoden ja siis toi kasvuvauhti on jotain niin päätähuimaavaa, ettei meinaa pysyä perässä. Taitaa olla, etten siirrä sitä enää isompaan ruukkuun tai ei mahduka kohta enää samaan aikaan olohuoneeseen. :D

Avokado on myös hieman diivamaisia elkeitä omaava ja roikottaa/pudottaa lehtensä kyllä saman tien, jos kokee arvoaan loukatun. Vaihdoin eilen omani isompaan ruukkuun ja tässä vielä odottelen, että onko hän nyt kuinka loukkaantunut tästä vai hyväksyikö toimenpiteen tällä kertaa ilman draamaa...

marjapilami
Nørrebro Summers

Elä pelottele, just eilen pistettiin avokadon kivet itämään! En kestä että me ollaan vapaaehtoisesti kasvattamassa lisää diivailevia kasveja... :D

kirsika (Ei varmistettu)

Tuo ei ole kilpipiilea, vaan kilpimuori raindrop. Piilealla on täysin pyöreät lehdet, tuossa pisaramainen.

marjapilami
Nørrebro Summers

Damn, pelkäsinkin että jonkun näistä nimi menee vikaan! Google ei meinaa kilpimuoria edes tunnistaa, luulenpa että aika monessa paikassa sekoitetaan piileaan. 

Korjaan postaukseen, kiitos vinkkauksesta :) 

Palmuvehka pysyy itselläkin hengissä. Peikonlehti on tulossa kunhan äiti on saanut juurrutettu mulle oksat.

marjapilami
Nørrebro Summers

Säkin kuulostat tosi lahjakkaalta! Ja ooh, mun pitää seuraavaksi perehtyä tuohon kasvien jakamiseen. Yay, free plants!

Lumos

Kasvit on kyllä ihania! Siis tosiaankin ne, jotka osaa pysyä vapaaehtoisesti hengissä. Tosin mun kentiapalmuni ei ymmärrä, että sen pitäisi kasvaa mieluummin pituutta eikä tehdä uusia lehtiä ja näyttää pensaalta. Mutta ehkä se tajuaa sen, kun ruukusta loppuu tila kesken.

marjapilami
Nørrebro Summers

Mun kentiapalmu tajus vaan yhden asian: DIEEEEEEE!!!!! Hyvä että sulla on hommat vähän paremmin hallussa  ;o)

pieta
Ruista Ranteessa

Mulla on jo 12vuotta vanha palmuvehka, ja opin kasveista jotain vasta noin kolme vuotta sitten, eli jep todella vaikea saada hengiltä. Sen sijaan rahapuut oon poikkeuksetta tappanut. Ja kultaköynnöstä ja anopinkieliä voin suositella, ovat tosi helppoja.

marjapilami
Nørrebro Summers

Ooh siistiä! Ja ihana saada uusiakin vinkkejä, kiitos - aion todellakin hyödyntää näitä kunhan kasvikaupoille kerkiän <3

maikku67
Vihreitä unelmia

Oliivipuusta täysin samaa mieltä, olen kokeillut talvettaa huoneenlämmössä ja viileässä, mutta ei kelpaa pohjoisen pimeä talvi sille, mutta pirun vaikea vastustettava on, melkein jo näen sen uudessa kasvihuoneessani...

marjapilami
Nørrebro Summers

Joo oliivipuut on ihania! Ehkä, siis hyvin epävarma ehkä, se menestyisi siellä kasvihuoneessa. Tuu sit kertomaan miten kävi, jos kokeilet ;o) 

Pepe (Ei varmistettu)

No mutta, minulla kuoli palmuvehka vaikka kaikki vakuutteli ettei se kuole millään. Ja rahapuu. Mutta oliivipuu on pysynyt talven yli hengissä ilman mitään hoitoa lasitetulla parvekkeella?!?!

marjapilami
Nørrebro Summers

Äh voi ei! Sun palmuvehkalle ja rahapuulle kävi just niin kuin tuossa vähän ylempänä olevassa kommentissa varoiteltiin :D

Ja hmmm - kenties oliivipuut onkin niin masokistisia etteivät pärjää sisätiloissa hellässä hoidossa, vaan viihtyvät tuulessa, tuiskussa ja hyljeksittynä. Makes sense, nooooot.

Anni Jää (Ei varmistettu)

Mua naurattaa tuo piilea näissä listoissa "näitä kasveja et saa kuolemaan". Mulla kuoli parissa kuukaudessa, enkä tiedä miksi. :-D Ei tykänny kuivasta, mut ei siitäkään et sitä kasteli. Ihme tapaus. :-P

marjapilami
Nørrebro Summers

Haha, ou nou. Jos yhtään lohduttaa, niin kaktuksiakaan "ei saa kuolemaan". Arvaa miksei kaktusta oo tässä listassa? KOSKA MÄ AINA TAPAN NE!!!?!! Kuka ei saa kaktuksia pysymään hengissä?! :D

pieta
Ruista Ranteessa

Mäkin tapan aina kaktukset! :'D Tukahdutan ne huolenpidolla tai jotain varmaan...

Idaemilii
Köyhä shoppailija

Aivan tosi mahtavia vinkkejä! Itse olen niin huono pitämään kasveista huolta. Pakko lähteä ostamaan tuo kilpimuori. Olen jo pitkään katsellut sellasta ja onneksi nyt sain tietää että en ehkä heti tapa sitä :D Samoin palmuvehka on niin nätti! Eikun kasvi ostoksille :)

marjapilami
Nørrebro Summers

Todellakin, kasvikaupoille kevään kunniaksi :) Ja jos ne kuolee, voit aina turvautua mun kasvilogiikkaan: kunhan se kestää hengissä pidempään kuin kukkakimppu, voiton puolella ollaan!

saarah
visual diary

Ihania kasveja!!!!

Mä tapoin Suomessa KAIKKI huonekasvit, ihan kaikki! Nyt mulla taas kukoistaa kaikki: rahapuut varsinkin ja jopa kadulta löydetty puun oksa, jonka tökkäsin vaan multaan :D Lannoitatko/lisäravitsetko sun kasveja koskaan? Ostin itse just viime viikolla ekan kerran lisäravinnetta (sellaista vihreää nestettä) ja jopa yks hulautus sitä kasveille näytti toimivan hyvin :)

marjapilami
Nørrebro Summers

Ihanaa! 

Ja ei, en oo koskaan, never ever lannoittanut kasveja. Jotenkin se tuntuu niin hifistelyltä etten tiedä miten asiaan suhtautua :D Mutta tollainen nestemäinen ravinne kuulostaa helpommin lähestyttävältä, ehkä mäkin testaan tässä kesän aikana...

Kommentoi