Kesäsesonki käynnistyy

Kesällä asiat menevät jotenkin paremmin. Pienen sillin resepti mainittiin the Eeva Kolun kirjoittamassa toimituksen palstan jutussa (ihanainen kiitos maininnasta!), säät hellivät ja ruoanlaittajan lempisesonki on täällä. Kaikki raaka-aineet ovat tuoreita, herkullisia ja edullisia.

imgp0398.jpg

Kaalia carbonarasti.

Ruokalehdet ovat olleet sillikeittössä verrattain vähäisellä käytöllä. Glorian ruoka ja viini 3/2013 kuikuili kuitenkin kaupan hyllyltä kutsuvasti kanteen upotetulla kaalicarbonaran reseptillä. Erilaiset pastaruoat ovat keittiössämme kuin uskonto. Esimerkiksi al dente ei ole käsite, vaan pakkomielle, eikä laitoskeittiön hyhmäpastaa syödä kuin äärimmäisessä hädässä, silloinkin erittäin pitkin hampain. Siksi kaalicarbonaran ajatus huvitti, eihän voi olla onnistunutta carbonaraa ilman pastaa. Vai voiko? Tämä kysymys johti lehden ostamiseen.

Vaikka lehden teemana oli kevät, tämä resepti maistuu niin pitkään, kun kaalit ovat pieniä ja meheviä. Kevyesti keitetty kaali yhdistettynä pekoniin, voihin, juustoon ja keltuaiseen kuitenkin yllätti, ennen kaikkea raikkaudellaan. Kevyttä kesäruokaa tämä ei missään tapauksessa ole, sen kertoo jo pekonin ja voin määrä, mutta aterian jälkeen olo on yllättävän kevyt. Karppaajatkin tykkäävät kaalista.

Resepti saa kaksi erityisplussaa:  lyhyt valmistusaika (alusta loppuun alle puoli tuntia) sekä pieni raaka-ainelistasta. Yksinkertaisessa, herkullisessa ruoassa on jotain viehättävää. Niin viehättävää, että kaalicarbonaraa on tehty jo kahdesti.

I give you:

Glorian kaalicarbonara

  • 1 kg kevätkaalia
  • suolaa
  • 180 grammaa pekonia
  • 50–100 grammaa voita
  • 100 grammaa pecorinoa tai parmesaania
  • 4 (luomu)kananmunankeltuaista
  • 1 dl lehtipersiljaa tai basilikaa
  • mustapippuria myllystä
  1. Irrota kevätkaalista lehdet ja leikkaa pikkurillin paksuisiksi suikaleiksi. Kiehauta iso kattilallinen vettä ja mausta se suolalla.
  2. Keitä kaalisuikaleita noin 1 minuutti. Nosta kaali kauhalla siivilään (meillä kyllä kaadettiin  ihan kattilasta suoraan vaan). Jäähdytä kaali laskemalla siivilään kylmää vettä, näin kaali säilyy vihreänä. Valuta kaali kuivaksi (me käytimme salaattilinkoa. Toimi.) (tässä kohdassa alkuperäistä reseptiä sanottiin myös, että säästä keitinvesi. Keitinveden käyttötarkoitus ei vain selvinnyt, mutta alkuperäistä reseptiä kunnioittaaksemme se täytyy luonnollsiesti mainita.)
  3. Leikkaa pekoni suikaleiksi. Ruskista pekoni rapeaksi suuressa kasarissa. Lisää voi ja anna sulaa. Lisää kaali ja pyörittele, kunnes kaali on lämmennyt.
  4. Annostele ruoka lautasille ja raasta juusto päälle. Revi yrtinlehtiä pinnalle ja rouhi pippuria päälle. Kruunaa annos raa’alla keltuaisella.

pekoni_tirisee.jpg

Pioneer Woman on mun idoli, mitä ruokakuviin tulee. Tässä yritystä samanlaiseen tirinätunnelmaan. Kylläpä sitä voita ja pekonia olikin.

Onko teillä muuten näkemystä parhaasta ruokalehdestä, siis jostain, joka kannattaisi tilata? On hakusessa.

koti ruoka-ja-juoma diy