Suolapähkinöiden ystävän sattumasämpylät
Tuoreet sämpylät, keittoruoat ja kuumat juomat alkavat maistua syksyn tullen vastuttamattoman herkullisilta.
Minun sämpylöissäni saa olla reilusti jyviä ja muita sattumia. Tällä kertaa kaapista löytyi aiemmin rocky roadiin käytettyjen suolapähkinöiden jämäpussi, auringonkukan- ja seesaminsiemeniä. Rusinat olisivat kruunanneet kokonaisuuden, mutten viitsinyt niiden vuoksi lähteä kauppaan. Lisäsin makeutta sitten tummalla siirapilla.
Syksyn sattumasämpylät
- 5 dl vettä
- 1 pss kuivahiivaa
- 0,5 tl suolaa
- n. 10 dl kolmen viljan sämpyläjauhoja
- n. 2,5 dl sattumia (suolapähkinöitä, seesamin- ja auringonkukansiemeniä)
- 2 rkl siirappia
- 2 rkl öljyä
Vesi lämmitetään hiivaa varten. Sekoita kuivahiiva desiin jauhoja ja sekoita se veteen. Lisää loput aineet. Suolapähkinöitä murskasin hiukan.
Kuohkeiden sämpylöiden aikaansaamiseksi on tärkeää kohottaa taikinaa ensin kulhossa 30 min ja vielä leivottuja sämpylöitä pellillä noin 20 min ennen paistamista.
Sämpylät voi voidella munalla ja ripotella pinnalle siemeniä ennen uuniin laittoa.
Tuoreiden sämpylöiden kanssa maistuu kuuma keitto ja lasi kylmää maitoa! (nimim. tänään on huvennut jo 6 sämpylää, kaksi lautasellista keittoa ja 3 lasia maitoa:D)
-innaS