Saako syödä mitä haluaa?

Henri Alen tviittasi toissapäivänä, että mitäpä jos pitäisimmekin sellaisen kuukauden, jolloin jokainen saa syödä mitä huvittaa. Siitähän nousi myrsky. Jännä, miten tulkitsemme tviitin eri tavoin.

tviitti.jpg

Minä luin sen niin, että voisi olla tervettä löysätä vähän ja vapautua rajoituksista, joihin syödessä ja ruokaa laittaessa törmää. Ilman ulkopuolista syyllisyyttä ja painetta siitä, että ruoka ei ole riittävän trendikästä, kaunista, terveellistä, oikeaoppista. Toki luin tviitin niin, että jokainen saisi syödä mitä haluaa.

Sen sijaan nettikansa tulkitsi tviitin niin, että Henri Alen kannusti mässäilemään lihalla.

Lihaton lokakuu -kampanja taisi alkaa kolme vuotta (?) sitten. Toki siihen osallistuu vain pieni osa lihaa syövistä ihmisistä, mutta näin hävikkiviikon jälkeen mietin, että yhtäkkiset liikkeet suurilta massoilta eivät ole kovin ympäristöystävällisiä. Toki tempaukseen osallistuu niin vähän ihmisiä, että ei ilmeisesti ole juurikaan näkynyt kauppojen myynnissä ja lihateollisuudessa (mitä lehtijuttuja aiheesta selasin), mutta joissain erityisissä kohteissa, kuten yliopistoruokaloissa tempaus saattaa näkyä. Toki nyt siihen on osattu varautuakin, mutta kuinkahan paljon meni liharuokaa hukkaan, kun tuhat ihmistä yhtäkkiä jätti lihan hetkeksi pois, mutta palasivat siihen kohta uudestaan? Muotivillitykset toisinpäin eivät ole niin haitallisia; mitään ei mene hukkaan, vaikka kauppa myy ei-oota (nyhtökauraa tai avokadoja).

Toki kuukauden mittainen lihaton kokeilu voi tehdä yksilölle hyvää ja saada siirtymään joko kokonaan lihattomaan ruokavalioon tai ainakin vähentää muuten lihan syöntiä, ja sehän on hienoa erityisesti ympäristön kannalta.

En usko oikein sellaiseen ajatukseen, että ihminen haluaa syödä lihaa (ja lihansyönti laillista ja lihaa on saatavilla nykyiseen, edulliseen hintaan), mutta ei jostain syystä sitä sittenkään söisi. Harvalla toimii pitkällä tähtäimellä. Kyllä muutoksen pitää lähteä niin päin, että ihminen ei jostain syystä halua syödä lihaa. Olkoot ne syyt sitten filosofisia, eläinten hyvinvointiin, eettisyyteen, talouteen, omaan terveyteen taia ympäristöön liittyviä.

Ei ole huono homma ollenkaan tässä elämässä pysähtyä välillä miettimään, mitä ihan oikeasti haluaa. Vaikkapa mitä ihan oikeasti haluaa syödä.

 

***

Muita aihetta sivuavia kirjoituksia:

Kasvisruoka-avautuminen

Mun ravitsemussuosituksia!

***

Seuraa blogiani Bloglovinin avulla

 

Kommentit (6)
 1. Lainaus Wikipediasta: ”Docventuresin Tuomas Milonoff ja Riku Rantala saivat Eläinsuojeluliitto Animalialta Pro Animalia -palkinnon Lihaton lokakuu -kampanjan aloittamisesta. Animalia kiittää Milonoffia ja Rantalaa siitä, että he ovat herättäneet keskustelua eläinten tehotuotannosta. Animalian mukaan Lihaton lokakuu -kampanja on saanut monet miettimään suhdettaan eläintuotantoon sekä tutustumaan kasvisperäisiin ruokavaihtoehtoihin.”

  Lyhyesti: Kampanjalla on haluttu kiinnittää huomio ihmisen suhteeseen eläintuotantoon sekä kasvisperäisiin ruokavaihtoehtoihin. Miksi kukaan haluaisi hyökätä tällaista kampanjaa vastaan ja kyseenalaistaa sen kokonaan? Mikä tekee mainitsemastasi hävikkiviikosta millään tavoin oikeutetumman tai paremman? Hävikkiin päätyy Suomessa nimenomaan eniten vihanneksia ja juureksia, ei lihaa. Huomio pitäisi siis kiinnittää juuri kasviksiin.

  Ongelma ei ollenkaan ole siinä, etteivät ihmiset tietäisi, mitä syödä, vaan tottumuksissa ja laiskuudessa. Taustalla vaikuttavat teollisuus sekä mainitsemasi kaltaiset ravintoloitsijat, jotka tästä hyötyvät, eikä kukaan muu.

  1. En tiedä, onko kukaan varsinaisesti halunnut hyökätä Lihaton lokakuuta vastaan, en minä ainakaan. Mutta viittaan Henri Alenin tviittiin, ja jossain piireissä tuntuisi nyt tärkeämmältä sellainen kampanja, että relattaisi vähän ruoan suhteen. Ruoasta on tullut valtava stressin aiheuttaja ja nyt kytätään niin omaa kuin naapurin lautasta.

   Mutta kuten sanottua tietyissä piireissä. Suurin osa suomalaisista ei edes tiedä lihattoman lokakuun olemassa olosta. En ole kysynyt, mutta epäilen, että mummoni tai vanhempani eivät ole siitä kuulleetkaan. Viime vuonna siihen näytti facebookin mukaan osallistuneen yhdenksäntuhatta ihmistä. Jos lihaton lokakuu kuitenkin olisi ilmiö, johon yhtäkkiä puoli Suomea lähtisikin mukaan, niin hävikit kaupoissa olisivat valtavia. Joku näkee sen vain lihateollisuuden tappiona, minä näen sen turhana ympäristön tuhlaamisena: lihan tuottamiseen käytetään paljon resursseja ja mikä sen turhempaa kuin turhaan haaskatut resurssit.

   Voisin verrata lihatonta lokakuuta laihdutuskuuriin, jonka jälkeen jatketaan vanhaan malliin. Pieni osa ”onnistuu” muuttamaan ruokavaliotaan (ja toki monille lihaton lokakuu on ollut ponnahduslauta vegaaniruokavalion noudattamiseen, he ovat todennäköisesti asiaa jo miettineet etukäteenkin).

   Jonkun ongelma on siinä tottumuksessa ja laiskuudessa, mutta moni ei edes tiedä. Ei ole koskaan ajatellutkaan. Joku ei aidosti näe mitään ongelmaa eläinten syömisessä. Osa välttää prosessoituja ruokia viimeiseen asti, osa syö vain kotimaista lähiruokaa. Osalla ongelma on siinä, että tarjolla on vain pahanmakuista tai liian ravintoköyhää kasvisruokaa. Osan mielestä lihateollisuus ei ole yhtään sen pahempi kuin joku muukaan teollisuus.

 2. Minuakin ärsyttää tällaiset tempaukset. Siis hyvä joo, jos muuttaa elämäntapojaan parempaan suuntaan. Mutta joku neljä viikkoa ei auta mitään, jos homma jatkuu sen jälkeen entisellään. Oma ratkaisuni on ostaa lihani alennuksesta. Lähikaupastani saa monesti -30% hinnalla milloin sikanautaa, milloin kanaa, toisinaan jopa lohta. En toki voi mainostaa olevani vegaani, mitä en olekaan. Mutta omalla pienellä tavallani vähennän ruokahävikkiä maailmasta.

  1. Vaikka kotitaloudet tuottavat hävikistä suurimman osan, niin kauppojenkin hävikkiä voi kuluttajakin miettiä. Itse keräilen niitä sinkkubanaaneja mukaani, jotka kuulemma jää laariin pyörimään. Ihan pieni juttu, mutta jotain yritystä.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *