Oletko uudelleen ohjelmoinnin tarpeessa?


Väitän, että ihminenkin on vain kone. Kone, jolla voi päättää tehdä, mitä halua. Sellainen, jota voi uudelleen ohjelmoida, ladata ja päivittää. Jonka muisti voi täyttyä. Joka toimii välillä kuin robotti, kun jokin asia on sille opetettu.

Pelottava autopilotti

Tuleeko sulle koskaan hetkiä, joissa olet esimerkiksi siirtynyt paikasta a paikkaan b sitä liiemmin ajattelematta. Toteat vaan, että tässä ollaan, mutta matkasta et muista juuri mitään? Tätä tekstiä inspiroi yksi tällaisista hetkistä. Tajusin toimivani niin autopilotilla, etten ollut tehnyt ainuttakaan tietoista valintaa koko aamurutiinin aikana. Pelottavaa?

Toistolla  saamme aikaan ihmeellisiä asioita niin toiminnassa kun ajattelussakin.

Ei vielä. Mutta kun aloitin ruoanlaiton kotona ja laitoin veden kiehumaan sitä tiedostamatta, meinasi seurata jo vähän jännittävämpi tilanne. Tai ehkä samaistut tilanteeseen, jossa alat kotoa poistuttuasi pohtia, laitoitko valot pois tai kahvinkeittimen kiinni? Todennäköisesti, mutta et muista sitä. Autopilotista voi olla hyötyäkin, esimerkiksi lentokentän turvatarkastuksessa, jossa rutiini auttaa toimimaan nopeammin. Mutta välillä on hyvä pysähtyä pohtimaan automaattisia toimintojaan ja sitä, kaipaavatko ne päivitystä.

Väitän, että ihmistäkin voi uudelleenohjelmoida. Opettaa keholle uusia temppuja, luoda uusia rutiineja. Toistolla  saamme aikaan ihmeellisiä asioita niin toiminnassa kun ajattelussakin. Esimerkiksi oma terapiani tähtää ajattelumallien muutokseen. Siihen, etten keskenään samankaltaisissa tilanteissa aina automaattisesti ajattelisi ja toimisi samalla tavalla. Koska tilanteet harvoin ovat… no sama.

Akku lataukseen

Kuten monessa koneessa, on ihmisessäkin akku. Uskon, että sullakin on joskus akut loppuneet ja niitä täytynyt ladata. Ihmisen latautuminen on usein lepoa. Tila, jossa syke laskee ja ajatus kirkastuu. Mulle latautumista on koiran kanssa kävely, television katselu ja puolison kainaloon käpertyminen. Joskus latausta tuo ystävien seura tai kevyt liikunta. Joogassa tyhjennän mieltä, jotta voin vastaanottaa sinne taas uusia asioita.

Lähimuisti on usein se, joka kärsii muistin ollessa täynnä

Muisti täynnä

Ihmismuisti on melkoinen koje. Läheiseni ihmettelevät usein, miten voin muistaa niin monia yksityiskohtia tilanteista, jotka heillä ovat arkistoituneet jo kauan sitten. Mun muistin kansioihin kuuluvat lapsuusmuistot, merkittävät tunteita herättäneet tilanteet sekä paikat. Viimeisessä tilanteet piirtyvät verkkokalvolleni aina käydessäni uudelleen jossain, missä olen viimeksi nähnyt, kuullut tai oppinut uutta. Se on hauskaa, mutta jaksan hämmästelen edelleen joka kerta sen tapahtuessa.

Mutta mitä tehdä, kun muisti on täynnä? Tärkeitä ajatuksia voi siirtää ulkoiselle kovalevylle esimerkiksi kalenteriin, puhelimeen tai muistikirjaan. Näiden täyttyessä tiedän, että muistini on liian kovilla. Jos joudun kirjoittamaan ylös lähes jokaisen asian niiden unohtumista välttääkseni, täytyisi akkuja laittaa vähitellen lataukseen. Lähimuisti on usein se, joka kärsii muistin ollessa täynnä, se ei vastaanota enää uusia asioita. Muistavathan vanhat ihmisetkin menneitä ja vaikka laulunsanoja, mutta eivät enää mitä kertoivat sulle viime viikolla.

Päivityksen puute aiheuttaa sitä ärsyttävää tökkimistä, jota kukaan ei halua konetta käyttäessään kohdata.

Muista päivittää kone

Puhuin jo aiemmin uudelleen ohjelmoinnista, mutta päivittämistä pidän vähän eri juttuna. Päivittää voi osaamista, unelmia, tavoitteita tai suuntaa. Koneen päivittäminen liittyy tavallaan myös tähän elämän muotoiluun, josta kerroin aiemmassa postauksessani täällä. Päivittäminen estää ajelehtimisen. Ajelehtiminen johtaa koneen hyytymiseen tai mahdollisesti tilapäiseen toimintahäiriöön. 404 Error! Päivityksen puute aiheuttaa sitä ärsyttävää tökkimistä, jota kukaan ei halua konetta käyttäessään kohdata.

Mitä vuosimallia sun kone on ja koska olet viimeksi muistanut sen huoltaa? Jos kone tökkii, kokeile päivittämistä tai laita akut hetkeksi latautumaan. Kyllä se siitä!

Noora

Lue myös:

Urasuunnittelukurssi ja kolme viisivuotissuunnitelmaa

Tunnollinen etätöissä – vinkit turhan stressin purkamiseen

Antaa palautua

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *