Älä pukeudu vartalotyyppisi mukaan

DSC_0979.jpg

Kirjoitin jonkin aikaa sitten siitä, kuinka haluaisin erilaisten vartaloiden olevan yhtä hyväksyttyjä. Postaus aiheutti paljon keskustelua ja siitä toivottiin myös puhuttavan useammin. Oli myös puhetta siitä, kuinka usein ohjeistetaan pukeutumaan oman vartalonmallin mukaan. Siis niin, että vaatteilla luotaisiin illuusio siitä, että muistuttaisimme kaikki mahdollisimman paljon toisiamme. Kerroinkin jo kommenteissa, kuinka olen aina vihannut näitä sääntöjä. En ole kurvikas, enkä halua myöskään niitä kurveja keinotekoisesti asuilla luoda. Haluan olla sitä mitä olen ja kantaa varteni ylpeänä. 

Kuinkakohan monta kertaa olen lukenut artikkelin siitä, miten erimallinen vartalo tulisi vaatettaa? Kun lähdin opiskelemaan, oli suunnittelutehtävässä myös kyse siitä, kuinka eri vartalotyypit tulee ottaa huomioon sommitellessa vaatteita. Piirustustunnilla kuulin, että piirtämäni naisvartalo ei näytä naiselta, sillä naisella ei koskaan ole hartialinja leveämpi kuin lantio. Muistan, kuinka sen jälkeen vasta tajusin, että oma kroppani on tosiaan poikkeuksellinen mittasuhteiltaan. Kuulemma sitä, että se hartialinja tosiaan on leveämpi kuin lantio, tulisi mahdollisimman taidokkaasti peittää eri konstein. 

Vartalolleni suositellaan peplum-vyötäröitä, kellohameita, röyhelöitä ja kehoitetaan välttämään tyköistuvia alaosia ja suuria laatikkomallisia yläosia. Miksi meidän pitäisi piilottaa juuri ne osat itsestämme, jotka tekevät meistä ainutlaatuisen? Miksi kurvikkaan pitäisi peitellä kurvejaan ja kurvittoman yrittää luoda niitä tyhjästä? Eihän tässä ole mitään järkeä! Meidät on luotu erilaisiksi ja se on vain rikkaus. 

Sen takia minusta onkin välilä hauska oikein korostaa vartaloni erikoisia mittasuhteita. Niin tein nytkin, pukiessani korkeavyötäröiset mustat pillifarkut, korkokengät ja laatikkomaisen yläosan. Kaikki näistä vaatekappaleista löytyy oman vartalomallini ”kieltolistalta”, mutta omasta mielestä look toimii oikein hyvin. Voisimmeko siis vihdoin unohtaa pukeutumissäännöt ja vaatettaa itsemme juuri niin, kuin itse haluamme, eikä niin että muistuttaisimme mahdollisimman paljon toisiamme. 

Kurveja saa korostaa, pitkä nainen voi pukeutua vaikka 15 centin korkokenkiin ja kantaa upean vartensa ylepydellä, lyhyt saa käyttää maksimekkoa, eikä mikään hartialinja ole väärä yhdellekkään ihmiselle, jos se tuntuu oikealta. 

I’ve always hated these articles about ”how to dress you body type”. Like it would be somehow better, if we would look as similar to each other as we could. I think we should embrace our body types no matter what they are. If you’re tall, you can wear as high heels as you like, if you’re curvy you definitely can show it! These things makes us unique, so we might as well show them to the world. I have tiny hips and wide shoulders, and I’ve heard numerous times that I shouldn’t wear tight jeans that shows off my narrow pelvis. instead I should use ruffles, skirts that creates an illusion of a wider hips and so on. I’ve never been a fan of those things, so I might as well show my imperfections and be proud of them. 

dontdressyoubodytype.jpg

dontdressyoubodytype3.jpg

dontdressyourbodytype1.jpg

DSC_0976.jpg

DSC_1030 copy.jpg

DSC_0978.jpg

Pictures: Sara/ Tickle Your Fancy

Kommentit (43)
  1. Mahtava kirjoitus! Itse omaan myös aika ”poikamaisen” kropan. Vaikka välillä tykkäänkin taikoa itelleni vähän muotoja, oon viime aikoina tajunnut sen, että voin oikeesti pukea ihan mitä vaan kivoja vaatteita haluun pukea! Kamala ajatus, mikä mulla usein käy mielessä on esimerkiksi ”En voi pitää näin avonaista paitaa, koska kaikki näkee miten lauta oon”, rintavammat naiset taas tuppaa ajattelemaan just toisin päin, eli eivät voi pitää avonaisia paitoja koska rinnat näkyy liikaa. Tiukkoja mekkoja välttelin ennen ihan viimeseen asti, koska vatsa tuppaa vhän turpoamaan syödessä (ja juodessa…), nyt oon kuitenkin alkanut pitää myös tiukempia vaatteita! Ketään ei voi häiritä mun pieni pömppis ja A-kupin rinnat…!

  2. Tuli elävästi mieleen yksi kerta vaateompelun tunnilla monta vuotta sitten, kun piirrettiin housun kaavoja. Opettaja tuli kommentoimaan kaverini kaavaa jossa oli kuulemma lantion kohta piirretty väärin, koska siinä ”pitäisi olla sellainen kaunis kaari”. Kaveri: ”Mutta kun ei mulla ole siinä mitään kaunista kaarta!”

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *