Vata, Pitta vai Kapha?

DSC_0676.jpg

Bongasin eilen Erican blogista tekstin Ayurvedasta ja innostuin siitä uudelleen. Tutustuin siihen alunperin ehkä pari vuotta sitten, kun ripsiteknikkoni puhui siitä. Nyt innostuin tutkimaan asiaa lisää, varsinkin kun Erica suositteli kaikkia vähääkään hihhulointiin taipuvaisia tekemään niin. Tunnistin itseni kuvauksesta ja laitoin oitis hakukoneet laulamaan.

Ayurveda ei hoida vain pinnallista kehoa, vaan tämä toimiva itsehoitomenetelmä painottaa, että suurin osa vaivoista saa alkunsa paljon syvemmältä kehosta. Ayurveda painottaa myös yksilöllistä asioiden kokemista tasapäisen luokittelun sijaan, “Toisen lääke on toisen myrkky!”. Kun ymmärrät, mitkä asiat vaikuttavat fysiologiasi kautta koko olemukseesi, tiedät miten hallita niitä. Näin saavutat ja ylläpidät terveyttä mahdollisimman pitkään ja jokainen päivä. Lähde

Kuulostaa mielenkiintoiselta ja järkevältä. Niin monesti olen kuullut, kuinka lääkitään vain jotain oiretta, eikä edes yritetä selvittää mikä sen takana on. Ayurvedassa on kolme päätyyppiä (vata, pitta ja kapha), vaikka harva on puhtaasti vain yhtä näistä, vaan useasti sekoitus useammasta tyypistä. Oman tyypin voi selvittää erilaisilla netistä löytyvillä testeillä. Itse olin eniten Vata-tyyppiä ja tunnistin itseni kyllä todella hyvin monesta kohdesta, vaikkei kaikkeen kuvaus sopinutkaan. 

Tyypistäni sanotaan esimerkiksi näin: Vatalle on ominaista innostuneisuus, eloisuus ja mielikuvitus. Tasapainoinen vataihminen on tarttuvan onnellinen, innostunut ja energinen. Mieli on selkeä ja valpas ja sisäinen sävy on positiivinen. Vatatyypit ovat äärimmäisen herkkiä ympäristössään tapahtuville muutoksille. He reagoivat nopeasti ja voimakkaasti ääniin ja kosketukseen, eivätkä pidä kovista äänistä. Henkilöt, jotka ovat eloisia, vilkkaita, innostuneita, ennalta-arvaamattomia, kekseliäitä, puheliaita, ilmentävät kaikki vataa. Vatan ollessa pois tasapainosta taipumus impulsiivisuuteen saa tällaiset ihmiset rasittamaan itseään liikaa. Heidän intonsa muuttuu uupumukseksi, sitten krooniseksi väsymykseksi tai masennukseksi.”

Tyypilleni suositellaan mahdollisen säännöllistä elämäntapaa ja rutiineista kiinni pitämistä. Naureskelin mielessäni tätä lukiessa, sillä tuntuu että sitä vastaan kapinoin eniten, vaikka tiedän voivani silloin parhaiten. Varsinkin tämä kohta osui ja upposi itseeni  He ovat saaneet itsensä uskomaan, että järjestäytymätön elämä on sama kuin virikkeinen elämä.” En esimerkiksi voi ostaa useamman päivän ruokia kaupasta kerralla, sillä haluan pitää kaikki vaihtoehdot auki spontaaneille lounastreffeille tai vaikka yllättävälle reissulle. Ehkä tästä voisi pikku hiljaa luopua ja alkaa vähän suunnittelemaan enemmän sitä arkeaan. 

Eri kehomieli-tyypeille suositellaan myös erilaisia ruokavalioita. Vata-tyypille suositeltiin paljon sellaisia ruokia, jotka eivät lainkaan kuulu omaan ruokavaliooni ja taas kehoitettiin välttämään esimerkiksi raakoja tai kylmiä ruokia. Toinen yllätys oli, että raskasta urheilua ei suositeltu, vaan kehoitettiin pitäytymään esimerkiksi kävelyssä ja joogassa. En meinaa laittaa elämääni nyt kuitenkaan uusiksi näiden tietojen valossa, mutta oli silti ihan mielenkiintoista lukea asiasta lisää. 

Jos jossain vaiheessa meinaa tulla unettomuutta tai levottomuutta, josta silloin tällöin kärsin, niin taidan siinä vaiheessa palata tutkimaan näitä ohjeita hiukan tarkemmin. Löysittekö itsenne jostain kehotyypistä? Sitä voi testata esimerkiksi täällä. 

DSC_0531.jpg

DSC_0597.jpg

DSC_0527.jpg

DSC_0678.jpg

Leather Skirt – Vintage, Shirt – Gina Tricot (old), Bag – The Kooples, Hat – Borrowed

Pictures: Sara / Tickle Your Fancy

TallennaTallennaTallennaTallenna

Kommentit (11)
 1. Itse olen ollut myös kiinnostunut Ayurvedasta jo useamman vuoden. 🙂
  Suosittelen kiinnostuneita käymään vielä Ayurveda-lääkärin konsultaatiossa pulssiluennassa, pulssiluennan perusteella mm. selviää oma ”synnynnäinen” kehotyyppisi (nettitestit ovat vain suuntaa-antavia) sekä kattavasti tietoa tämän hetken tilasta: esim voit olla kehotyypiltäsi Pitta mutta Kapha onkin liian koholla ja silloin pitta ruokavalio olisikin hyvä vaihtaa väliaikaisesti kaphaa tasapainottavaksi ruokavalioksi.
  Olen käynyt Surya Ayurvedan Pardaman Sharmalla konsultaatiossa ja voin lämpimästi suositella häntä.
  Saat myös mukaasi listan ruuista mitä tulisi suosia ja mitä olisi hyvä välttää sekä vinkkejä vuorokausirytmiin ja jooga-asanoihin.
  ps. Kiitos inspiroivasta blogista ! <3

 2. Ahh rakastan testejä ja tää olikin super mielenkiintoinen! Tein testin pariin otteeseen ja musta tuli Pitta. Kuvaus pitää aika paljon paikkansa ja jännä huomata, miten oma ruokavalio on luonnostaan muotoutunut noihin samoihin suosituksiin!

  1. Mäkin rakastan! Joo siis mulle taas suositeltiin tyyliin kaikkea mitä en syö 😀 tai no, löytyi sieltä yhtäläisyyksiäkin. Mutta jotenkin toi ajattelutapa kuulostaa mun mielestä tosi viisaalle. Sillä kaikki ei juuri toimi kaikille, ei ruokavaliot, eikä elämäntyylit. Pitää varmaan perehtyä tähän vielä lisää!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *