Suosikkisarja just nyt: ahdistava ja liian laadukas Severance

Suosikkisarja: Severance – erotus (Apple TV+)

Severance
Kuva: Apple TV+

#firstworldproblems tv-series edition -alert! Haluan tosi, tosi paljon katsoa Apple TV+:n Severancea, mutta se on aivan liian ahdistava ja ankea. Siis olen katsonut sitä jo, olen nyt nelosjaksossa. Tähän mennessä se on ollut semisiedettävä, mutta jotenkin on tunne, että se menee koko ajan vaan ahdistavammaksi ja ankeammaksi. Nauru- ja kissanpentuindeksi vain alhaisemmaksi ja alhaisemmaksi.

Tarina (=Twitter) kertoo, että päätösjakso on loistava. Sen vuoksihan minä oikeastaan aloin Severancea katsomaan. Kaikki hypettivät sarjaa yleisesti ja päätösjaksoa erityisesti. Pitihän mun tietää, että mikä homma. Ja siis kyllä, ymmärrän hypen. Olitte oikeassa, tyypit internetissä! Severance on äärilaadukas ja hyvin koukuttava sarja. Koska oikeasti: mikä homma? Mistä on kyse, kuka, miksi, miten, mitä hittoa?

Tämä nyt on vähän typerä nillittämisen kohde, mutta Severance saattaa olla jopa vähän liian laadukas. Samaan aikaan kun fiilistelen sitä, pyörittelen silmiäni sille, kuinka viimeisen päälle mietittyä kaikki on. Se on Laatudraamaa hiton isolla ällällä — ja se näkyy kaikessa: lavastuksessa, puvustuksessa, valaistuksessa, kuvauksessa, näyttelijäsuorituksissa, käsikirjoituksessa, ohjauksessa… tiedättehän, LAATUDRAAMAA.

Severance on niin tyylitelty, etten minä ihan täysin saa siitä otetta. Siis  vaikka poistettaisiin yhtälöstä se liian alhainen NKI. En vain koskaan tule sataprosenttisesti rakastamaan Severancen kaltaisia sarjoja, joissa kaikki osat ovat täydellisesti paikoillaan. Tai jos joku osa onkin väärässä paikassa, sen kuuluukin olla eli se on oikeastaan sataprosenttisen oikeassa paikassa.

Mutta joo, eksyin aiheesta. Eli se ankeus ja ahdistavuus. Severance on dystooppinen scifihtävä psykologinen trilleri. Ja on mukana mustaa huumoria ja satiiriakin. Se kertoo Lumon Industries -firmasta, jossa osalle työntekijöistä tehdään ”erotus”-prosessi. Siinä työntekijän työmuistot erotetaan vapaa-ajan muistoista. On siis kaksi eri tietoisuutta: töissä ei muista elämää työpaikan ulkopuolella ja toisin päin. Mielenkiintoista… ja ahdistavaa, kun mukaan heitetään salaliitto, mystisesti kadonnut erotettu työntekijä ja uusi erotettu työntekijä, joka haluaakin pois työminän ja Lumonin ikeestä, tuloksetta. Homma muuttuu nopeasti painajaiseksi.

Jos ei muuta, Severance saa ainakin arvostamaan omaa työpaikkaa, niin inhottavina ja puristavina erotettujen työolot kuvataan. Ja muutenkin sarja kommentoi mielenkiintoisesti työelämään liittyviä kysymyksiä ja ongelmallisuuksia, työorientoitunutta elämäämme ja sitä, miten ja kuinka paljon työmme määrittää meitä ja onko edes mahdollista erottaa työminä ”todellisesta” minästä.

Severance muistuttaa vähän parin vuoden takaista Maniacia. Samantyyppistä ahdistavaa kikkailua ihmismielellä. Samanlaisia suuria, eettisiä ja eksistentiaalisia kysymyksiä ja kyseenalaisia ratkaisuja paeta oman elämänsä suruja. Ja samanlainen oudon vinksahtanut aikajana, joka sijoittuu kai dystooppiseen tulevaisuuteen, mutta samaan aikaan teknologia muistuttaa menneisyydestä.

Severance on yhtä aikaa superouto ja täysin ymmärrettävä. Ja minä samaan aikaan vihaan sitä ja pidän siitä. Pyörittelen silmiäni sille ja pidän sitä nerokkaana. Vaikka ahdistavat ja ankeat sarjat ärsyttävät minua, on pakko katsoa Severance loppuun. Haluan tietää, minne sen outo mysteeri johtaa. Epäilen, ettei mihinkään kivaan…

Severance – erotus katsottavissa Apple TV+:ssa. Sarja uusittu toiselle kaudelle.

PS. You’ll always be Ben Wyatt to me, Adam Scott.

PPS. Ahdistavan ja ankean vastapainoksi jotain kivaa: Lizzo is back! Tsemppibiisien kunigatar. Hänen neljäs albuminsa Special julkaistaan 15. kesäkuuta. Eka sinkku About Damn Time on tietysti loistava, samoin kuin nimikappale Special, jonka Lizzo esitti SNL:ssä. En edes liioittele kun sanon, että Special kosketti sieluani ja sai itkemään.

In case nobody told you today, you’re special nyt vaan on mahdottaman tärkeä viesti ihan kaikille, aina.

LUE MYÖS: 

SEURAA BLOGIA:

Bloglovin // Instagram

kulttuuri leffat-ja-sarjat suosittelen
Kommentit (4)
 1. Tää Apple TV+ on jäänyt jotenkin etäiseks, ehkä kuvittelen että se ei kosketa mua kun en ole Apple-heimossa? Mut tää kyllä kiinnostaa. Adam Scottista plussaa, aiheesta plussaa. Ahdistavuudesta miinusta, mut luulen että aihe olis sellainen että kestän sen.. Handmaids Taleen en pysty.

  MUTTA tällee sopivasti superlaadukkaan ja ahdistavan sarjan postaukseen pitää nyt tulla kertomaan tuoreet kommentit kun Hart of Dixie on ohi. Bluebellin ikävä jäi mut lohtua tuo se, että seuraavaks katselulistalla on Dropout!
  – Miten on mahdollista et George ja Zoe ei missään vaihees tapailleet ees paria jaksoa??
  – Miten kukaan voi olla muuta kuin team Wade??
  – Joel oli yllättävän kiva lisäys, tykkäsin sen kaverisuhteista Bluebellissä ja harmitti kun se lähti. Zoen kanssa sillä ei tosin ollut mitään kemiaa.
  – Oisin ehkä salaa halunnu et Lemon ja Wade vähän muhinoi yhdessä tai tekee lyhyen hairahduksen, vaikka jooooo platoninen ystävyyssuhde on ihan kiva konsepti myös.
  – Rakastan Brickiä, rakastan Shelbyä, rakastan Brick & Shelbyä!
  – Olin lopussa jo vähän uupunu siihen, että KAIKKIEN suhteissa oli aina näkymätön ja surkee ”aikaeste”. Toisessa jaksossa liian aikaista, toisessa liian myöhästä vaikka molemmat ois rakastuneita- toista tämä 50 kertaa koko sarjan aikana.
  – Lopun musiikkinumero oli ihan liian liikkis, lämmitti sydäntä <3 Kiitos Bluebell!

  1. Noniin, Hart of Dixie -lätinää! Suosikkilätinääni.

   Mun suosikein suosikkiasia Hart of Dixiessä – siis Waden lisäksi ofc (EI ole mahdollista olla muuta kuin Team Wade) – on Lavonin hulppea aamupalapöytä, jossa on aina about miljoonaa eri pullaa ja muuta härpäkettä. Ne aina vaan mystisesti ilmaantuivat paikalle – ja sitten jossain vikan kauden jaksossa sitä aamupalapöytää kommentoitiin täydellisen metalla tavalla.

   Eiku sori, oikeastaan mun suosikkiasia on se, että Bluebellissä eikä koko sarjassa tapahdu mitään ikävää. Siis tietysti on draamaa, mutta se draama on sellaista leppoista ja höttöistä. Koko sarja on pumpulia – ja saa olla! Pumpuli on hyvästä. Hiton Severancet ja kumppanit vaan huijaavat uskomaan, että pitäisi katsoa jotain tympeitä ja ankeita mysteeridraamoja.

   Olisin voinut vannoa, että George ja Zoe jossain vaiheessa tapailivat, mutta nyt kun sanoit, niin eihän niin tainnutkaan tapahtua. Käviköhän niin, että käsikirjoittajat huomasivat että Zoella ja Wadella oli enemmän kemiaa ja päättivät hylätä Georgen ja Zoen. Koska voisin kuvitella, että on ollut kyllä suunnitteilla. Power of Wade.

   Ja siis anteeksi, Joel?! Noouuuu! Vai onkohan tässä käynyt niin, että uusintakierroksilla en ole tuhlannut aikaani Joel-jaksoihin, joten en oikeastaan edes muista koko Joelia? Muistan silmälasit. Okei tässä on ehkä käynyt just niin. Eteenpäin.

   Hahahaa, Shelby! Shelby on kova! Se juustonaksumyrkytysmysteerijakso on yksi mun suosikeista. Ja täydellinen esimerkki Hart of Dixien höttöisestä ”draamasta”.

   Apple TV+:sta; en tiedä, miksi yhä maksan siitä. Oli pitkään ilmaisena kun ostin uuden puhelimen – ja vaan jäi ja näköjään yhä makselen laskuja. Mutta sen kunniaksi on sanottava, että siellä on laatukamaa. Vähemmän sisältöä kuin esim Netflixissä, mutta se vähä on yleensä hyvää vaikkei osuisikaan just mun mieltymyksiin. Ja Ted Lasso – kyllähän sun on pitänyt Ted Lasso nähdä! Hyvän mielen komedioiden aatelia.

   1. PS. Mun on ehkä taas katsottava Hart of Dixie.

    PPS. Dropout kiinnostaa! Mulla ei kuitenkaan toistaiseksi ole Disney plussaa joten saa vielä jäädä. Kerro sitten, onko hyvä.

    1. Toi oli nimenomaan ihaninta, että mitään oikeesti pahaa ei koskaan tapahtunut. Tällasia tarvitaan! Satuin näkemään instagramissa just jonkun hienon ”saat 200 000e mutta joudut vuodeksi asumaan viimeksi katsomasi sarjan lokaatioon.” – YES PLEASE (Leikitään nyt ettei tungettelevat kaupunkilaiset vähän ärsyttäis)

     Pitää ottaa se AppleTV varmaan seuraavaks kun Disney+ on saatu pois alta. Pakko myöntää, että Ted Lassokin on nimittäin katsomatta vielä…

     Ja kyllä, Hart of Dixie pyörimään ja katsot myös Joel jaksot! Sehän on kuitenkin myös Wade fani joten ei läpeensä huono 😉

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *