Aamulenkki merilinjalla

Vitsi, et oli upeeta! Oletteko milloinkaan kävelleet pengertietä Tiutiseen? On täällä hienot maisemat – ja ihan kaikkien ulottuvilla kävellen, polkien, tai sitten omalla autolla tai bussilla. Lapsuudessani saaresta  ei niin vain päässytkään pois, paitsi tietenkin veneellä tai tuurimoottorilla sulan veden aikana. Jos jollakulla oli henkilöauto, piti se jättää Hallaan parkkiin.

Saha-alueen läpi ei saanut ajaa ilman erillistä kulkulupaa, joka piti erikseen anoa Hallan palopäälliköltä. Saha-alue oli oikeasti vaarallinen trukkeineen. Mahatrukki oli jännä: sen alta saattoi kävellä tai pyöräillä, jos sillä ei ollut taakkaa siirrettävänä. Sanoimme niitä lukeiksi, kun ajohytti oli korkealla ja taakka mahan alla. Lautatarhan ja tasaamon alueiden läpi kulkeminen Hallan linjuripysäkille (ja iltapäivällä takaisin kotiin) kuului jokapäiväiseen elämään, jos halusi käydä töissä tai koulua. Eikä Hallan läpi kulkeminen varsinaisesti pelottanut: ihmiset osasivat noudattaa pelisääntöjä. 

Saareen saatiin vihdoin tie 70-luvulla. Sitä ennen velloi nykyisen tien paikalla merivesi. Tiesittekö? Puujalansalmesta ajettiin veneillä ja hinaajilla. Tien myötä tuurimoottoriliikenne hiipui, kun Tiutiseen pääsikin linja-autolla. Nykyiseen harvaan linja-autoliikenteeseen olemme saarelaiset puolestamme ihan itse syypäitä, onhan oman auton käyttö niin helppoa ja sujuvaa. Nykyään tiutislaisilla onkin tien ansiosta aivan samat mahdollisuudet kulkea ja harrastaa kuin muillakin kotkalaisilla.

Nyt tuosta tiestä onkin sitten tullut hirveä mörkö, jolla lietsotaan pelkoa. Tiutisen koulu kuuluu kaupungin säästöohjelmaan. Kotoani viiden kilometrin päässä on Hakalan koulu, jonne tiutislaisten lasten on tarkoitus siirtyä syksyllä 2016. Hakalaan pääsee juuri sitä kaunista pengertietä pitkin autolla. Sillä samalla bussilla, jolla minäkin joka arkiaamu matkaan Karhulaan töihin. Tai sitten niillä henkilöautoilla, joilla tiutislaiset vanhemmat itse ajavat töihin.

Mutta ei: nyt ei tietä voikaan käyttää! Merestä tuulen mukana sinkoavat kivet osuvat pikkuihmisten päähän ja liikenne on niin hurjaa, ettei sekaan mahdu. Tällaisen kuvan saa, kun kuuntelee nykytiutislaisten pelonsekaisia kauhukuvia alakoululaisten tulevaisuudesta koulutiellä.

Moinen maalailu on mielestäni asiatonta. Tiutisesta (kuten koko Kotkassa) kuljetetaan jo nyt erityisopetusta saavat lapset koulubussilla kouluihinsa. Kuinka Tiutisen koulun yleisopetuksen oppilaat eivät osaisi istua autossa viittä kilometriä? Ei kenenkään pikkuihmisen ole pakko kävellä tai pyöräillä pengertietä aamuvarhaisella, mutta aika moni siellä kuitenkin uskaltaa liikkua – ainakin nyt koulujen kesäloman aikana. Onneksi. 

Kommentit (1)
  1. Hyvin kirjoitettu! Kertakaikkiaan! Onnea aloittamallesi blogille. Minä ainakin tulen lukemaan tätä erittäin mielelläni 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *