Talvilinnut

Kireä pakkanen jäädytti vihdoin kelkankuljettavan jääkannen Ruotsinsalmen väylään Tiutisen edustalle. Viime sunnuntaina näkyikin lähisaareen kulkijoita, toisilla eväät repussa. Viikon puoliväli toi sitten taas kovat pohjoistuulet ja jäät rikkoutuivat, mikä vei ainakin luistelujään. Lumisateet viimeistelivät tuhon: lumen alla jäätyminen ei ole lainkaan tehokasta. Uudelleen jäätyneiden telien väleissä ja päällä ei liene mielekästä viilettää, nenälleenhän siinä menee!

Istun siis sisätiloissa, virittelen valkeat tulipesiin ja kirjoitan höpinöitä:

Ikkunasta näkyy, kuinka urpiaisparvi aterioi redutin rinteellä ja umpeenkasvaneen juoksuhaudan pensaissa. Kyseinen kaivanto on tiuskalaisittain kylläkin vallinponni. Muutama mustarastaskoiraskin näkyy siellä viihtyvän.

 

Maa on jäässä ja pikkulinnut tarvinnevat ihmisten apua selviytyäkseen talvesta. Oikeastaan ne pärjäisivät ilman meitäkin, mutta itsepä olemme linnut opettaneet ruokailemaan lintulaudoilla. Siksikin ne hakeutuvat asutuksen piiriin. Ja jos ruokinnan on kerran aloittanut, sitä pitää myös jatkaa läpi talven!

Pihassamme on iso kuusi, jonka oksilla on tiaisten turvallista ruokailla. Mies jemmaa tiheästi kasvavien tuuheiden oksien kätköihin talipalloja, joita sini- ja talitiaiset sitten parvina pyrähtävät nokkimaan. Näin ne ovat piilossa varpushaukoilta, jotka niitä vaanivat.

Kaikki linnutko ovat älykkäitä eläimiä? Tuskin kovin viisaita kuitenkaan. Aikamoisia laumasieluja ne ainakin ovat: Jos viet rantaan vaikkapa vanhaa leipää tai puuroa, ei se ensimmäisenä apajan havaitseva varis suinkaan syöksy yläilmoista ruokailemaan. Ei: se kaartelee, ääntelee ja kieppuu, kunnes koko kulmakunnan varikset, harakat ja muutama harmaalokkikin ovat saaneet saaliista tiedon. Ja sitten, yhtäkkiä onkin kaiken sorttista siivekästä puuromöntin kimpussa. Pitää saada aikaan kunnon kisa ja taistelu elintarvikkeesta. Höh, olisi käskenyt vain omat kaverinsa paikalle, mutta ei.

Olettehan kuulleet sanottavan, että älykäs selviää tilanteista, joihin viisas ei edes joudu.

Puheenaiheet Ajattelin tänään

Pakastin jatkaa kesää

Nyt ovat meneillään Loppiaisesta alkaneet härkäviikot: pyhättömät arkiviikot, jolloin ei herkutella, vaan tehdään töitä! Mutta vielä loppiaisena kasattiin jouluruokien jämät pöydälle ja loihdittiin niistä paistoksia ja keitoksia. Kinkun rippeistä tuli oikein hyvä hernekeitto. Paitsi, että unohdin ostaa kuivatut herneet. Mies sitten ehdotti purkkihernekeiton tuunaamista, mikä olikin loistoidea!

Höyryttelin jäljelläoleaa kinkkua kattilassa vähässä vedessä, riivin ja pilkoin lihat potkaluun ympäriltä nesteeseen, heitin luun roskikseen, lisäsin vähän vettä ja kumosin kolme purkillista valmista hernekeittoa mukaan. Kymmenen minuutin hauduttamisen jälkeen oli rokka valmis. Hyvää oli!

Kinkunlopun kaivoin pakastimesta, jonne olin sen joulun mentyä pannut.

Aika usein ostan edullisia raaka-aineita, joille en sillä hetkellä keksi käyttöä, panen ne sitten pakkaseen valmiiden ruokien kaveriksi. Pakastin on kyllä kätevä apu täällä syrjässä asuville. Varsinkin jos muistaa myös käyttää sinne säilötyt ruoat ajoissa. Aika usein olen unohtanut, mutta kyllä ne ylivuotisetkin olen saanut kermalla ja voilla tuunattua suunmukaisiksi.

1980 appivanhempani hankkivat ensimmäisen pakastimensa, siihen asti kaikki talvivarastot oli säilytetty kellarissa. Pakastin helpotti syystöitä todella paljon, kun tuotteet saattoi jäädyttää tuoreeltaan ja nauttia pitkin talvea. Kellarisäilytyksessä piti aina tarkkailla juuresten nahistumista, mutta nyt kypsä porkkanasurvos (jopa -tuoreraaste!) säilyi käyttövalmiina arkkupakastimessa niin kauan, kuin oli tarpeen, joskus aina seuraavaan satokauteen asti. Pakkaseen saattoi säilöä myös makeata porkkana-kurpitsasosetta, josta anoppi teki piirakkaa, joka siihen asti oli ollut pelkästään syysherkkua.

Elintarvikkeiden tehosäilöntä on muuttanut meidän kaikkien ruokatottumuksia melkoisesti. Ilman kotien ja myymälöiden pakastimia pitäisi nykyihmistenkin opetella käyttämään kausituotteita ruoanlaitossa. Nyt kaikkea on saatavilla melkeinpä tuoreen veroisena ympäri vuoden.

 

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Hyvä olo Ajattelin tänään