Lasagne paahdetuista kasviksista

 

Sain juuri ennen loman alkua työkaveriltani herkulliselta vaikuttavan reseptin – ja heti loman alettua sitä pitikin testata! Lomaileva kokki tosin luki reseptiä vähän väärin ja joitakin aineksi unohtui tai korvaantui toisilla raaka-aineilla, herkullinen lasagne oli kuitenkin lopputuloksena. 

 

20130716_134732_resized_0.jpg

 

Lasagne paahdetuista kasviksista

 

Uunikasvikset:

 

4 punasipulia

1 keskikokoinen kesäkurpitsa

1 keskikokoinen munakoiso

6 rkl oliiviöljyä

pari rasiallista kirsikkatomaatteja

5 isoa valkosipulinkynttä

400 g artisokkia suolaliemessa

6 rkl tomaattipyreetä

kourallinen vihreitä ja kalamataoliiveja

2 mozzarellapalloa

14-16 lasagnelevyä

suolaa & mustapippuria myllystä

(kasvisten sekaan voi lisätä myös erivärisiä paprikoita pilkottuna)

 

Ohje: kuumenna uuni 220°C, mielellään kiertoilmalla. Pilko sipulit, kesäkurpitsa ja munakoiso reiluiksi viipaleiksi kahteen uunivuokaan. Rouhi päälle mustapippuria ja suolaa ja sekoita kasviksia nostellen. Huiski vielä päälle noin 6 ruokalusikallista oliiviöjyä. Paista uunissa noin 30 minuuttia välillä sekoittaen.

 

Puolita kirsikkatomaatit ja pilko artisokat ja kippaa kasvisten joukkoon uunivuokiin. Vaihda samalla vuokien paikkaa päittäin. Paahda noin 20 minuuttia ja ota kasvikset pois uunista. Vähennä uunin lämpöä 200°C.

 

Lisää vuokiin puolitettuja oliiveja maun mukaan ja noin 3 rkl tomaattipyreetä molempiin. Sekoita ja nosta hetkeksi sivuun.

 

Juustokastike:

 

1 3/4 l kevytmaitoa

ripaus jauhettua muskottipähkinää

mustapippuria & suolaa myllystä

100 g luomuvoita

100 g maissijauhoja

noin 100 g pecorinojuustoa raastettuna

 

Ohje: mittaa maito kasariin, mausta ja kuumenna juuri ja juuri kiehumispisteeseen, ota pois lämmöltä ja anna hautua kannen alla noin 15 minuuttia. 

 

(Jos teet lasagnelevyt itse, vaivaa taikina tässä välissä)

 

Mittaa voi toiseen kattilaan, kuumenna ja sulata. Lisää kuuman voin sekaan maissijauhot, sekoita kunnolla ja anna poreilla noin minuutin ajan, kunnes seos on tasaista. Kaada kattilaan noin puolet maidosta ja vispaa kunnolla, lisää maitoa sen mukaan miten paksulta kastike tuntuu. Kiehauta seos ja lisää joukkoon raastettu juusto. Anna juuston sulaa, sekoita tasaiseksi ja silppua sekaan tuoretta basilikaa (myös tuore oregano sopii hyvin). Tarkista maku ja mausta tarvittaessa lisää.

 

Kokoa lasagne vuorottelemalla kasvis- ja juustokastikekerrosten kanssa, revi päälle pallo tai pari mozzarellaa. Paista 200°C noin 25-40 minuuttia, kunnes lasagnen reunat ovat ruskistuneet (25 min. riittää, jos käytät tuorelasagnelevyjä, jos käytät kuivia valmiita levyjä, kannattaa lasagnen antaa muhia 40 minuuttia).

 

Resepti on herkullinen, ruokaisa ja kerrankin ruokaa laittaessa enemmän todella on enemmän. Myös vaihtelu virkistää, kun usein on tullut jämähdettyä siihen vähemmän on enemmän pesto-vuohenjuustolasagneen. Tätä lasagnea ei kannata lähteä kasaamaan kiireessä vaan aikaa on varattava – lopputulos tosin on kaiken käytetyn ajan arvoinen! (Reseptistä myös riittää suurperheelle, joten ohje kannattaa puolittaa ellei halua syödä lasagnea seuraavaa paria viikkoa..)

koti ruoka-ja-juoma