Crostata!
Jos makunystyräni osaisivat puhua, ne kiljuisivat hurraa huutoja crostatareseptille, jota tänään kokeilin – herkullisen crostatan lisäksi sain nimittäin myös lisätoivoa vehnättömään leivontaan!
Mmmmmmmmm…..mikä iltapala!
Sipuli-kanttarellicrostata
Pohjataikina:
250 g luomuvoita
250 g maitorahkaa
150 g creme fraichea
noin 5 dl jauhoja (Semperin Fin Mixillä mentiin tässäkin)
2 tl leivinjauhetta
2 tl ksantaania
(1 tl C-vitamiinijauhetta, jos saatavilla)
Täyte:
2-3 makeaa keltaista sipulia
reilu 1 l kanttarelleja (tai muita sieniä)
nokare luomuvoita
1 dl luomukermaa
ripaus yrttisuolaa tai suolaa
mustapippuria myllystä maun mukaan
noin 200 g vuohenjuustoa (sellainen tuorejuustomainen sopii parhaiten ja paistuu kivan rapeaksi)
tuoretta timjamia
+ 1 luomumuna taikinakuoren voiteluun
Ohje: mittaa jauhot ja muut taikinan kuivat aineet kulhoon ja kuutioi sekaan 250 g jääkaappikylmää voita, nypi murumaiseksi seokseksi. Sekoita joukkoon rahka ja creme fraiche. Jos taikina on viiden jauhodesin jälkeen kauhean tahmatta, lisää taikinan pinnalle vähän jauhoja ja pyöritä kevyesti pallomaiseksi – laita taikina tuorekelmun sisällä jääkaappiin vähintään 30 minuutiksi.
Puhdista ja pilko sienet ja viipaloi sipulit. Paista sieniä kuumalla kuivalla pannulla kunnes suurin osa nesteestä on haihtunut. Lisää pannulle nokare voita ja sipulinviipaleet. Kuullota kunnes sipulit ovat hieman pehmenneet. Lisää joukkoon kerma, mustapippuri ja suola. Sekoita hyvin ja jätä hetkeksi hautumaan miedolle lämmölle.
Kauli kylmä taikina neliöksi hyvin jauhotetulla alustalla. Taittele taikinaa kerroksittain muutamia kertoja ja kauli uudelleen neliöksi, jatka kerrostamista ainakin pari-kolme kertaa – (jopa gluteeniton taikina) alkaa tuntua ilmavalta ja kevyeltä taittelukerrosten lisääntyessä. Nosta taikinaneliö leivinpaperille ja kauli noin millin ohueksi ja hieman yli leivinpaperin reunojen.
Siirrä taikinapohja leivinpaperin päällä pellille ja lisää takinan päälle sieni-sipulitäyte ja murusta vielä päälle vuohenjuustoa. Käännä ylimääräiset reunat osin täytteen päälle jokaiselta sivulta. Voitele käännetyt reunat kananmunalla.
Paista crostataa keskitasolla 200°C uunissa noin 25 minuttia kunnes piiraan reunat ovat kauniin kullanruskeat ja rapsakat.
Mausta ja koristele valmis crostata tuoreella timjamilla (ja ehkä vähän rucolalla ja tirauksella sitruunanmehua..) ja ala haaveilemaan uunituoreista gluteenittomista croissanteista (sillä tämä ohje, jos joku antaa sille haaveelle toivoa tuolla takinakuorellaan)!
Myös gluteenittomana crostata-taikinaa oli helppo käsitellä, se pysyi kauliessa kasassa, nousi, ruskistui ja rapsakoitui uunissa eikä maistunut hitustakaan erikoisruokavaliolle – gluteenittoman naapurin kommenttia lainatakseni ”..mm? Mmmmmmm!!!? MMMMMM!!”