Onko paranoia perusteetonta?

“Paranoidi ei ole koskaan täysin väärässä.”
-Sigmund Freud-

Voin allekirjoittaa Freudin väitteen. Olen itse harhaluuloinen – tiedostan että omat pelkoni ovat harhaisen liioiteltuja, mutta minusta kaikissa niissä on myös osa totta. Oma OCD:ni perustuu harhaluuloilleni – ne ovat oireiluni moottori, niiden sisältöjen välttely motivoi minua suorittamaan pakko-oireisiin kuuluvia rituaaleja.

Joten kaivelin taas netistä tietoa, kursivoidut suoria lainauksia

Mitä paranoia on?

Psykiatrian alalla paranoiaa pidetään suurempien sairauksien yhtenä pienempänä osana ja oireena, kun taas psykoanalyysissä sen katsotaan olevan sairaus itsessään.   Mielenterveyden ja käyttäytymisen häiriöiden diagnoosijärjestelmän mukaan paranoiaa eniten muistuttava sairaus on harhaluuloisuushäiriö. Psykoanalyysissa se luokiteltiin kokonaan toisella tavalla. Sigmund Freud piti sitä yhtenä neuroosin muotona, joka oli seurausta pakkomielteestä. Myöhemmin hän tosin alkoi pitää sitä psykoosin muotona. Paranoiaa on kuvailtu “psyykkiseksi vieraantumiseksi, joka vaikuttaa pääosin arvostelukykyyn ja järkeilyyn”. (kuulostaa ihan OCD:ltä – eikö?!)

Sigmund Freud alkoi puhua paranoiasta kirjassaan Neuro-Psychoses of Defence (1894). Freudin psykoanalyysi keskittyi pääosin neuroosiin. Aluksi Freud yhdisti paranoian projektioon, mutta hän ei tehnyt siitä sen enempää johtopäätöksiä. (Minustakin OCD on defenssi!)

Psykoanalyysissa paranoidinen ihminen ei ole vain epäluuloinen henkilö; tällaisen henkilön toiminta on peräisin kahdesta hänessä asuvasta käsityksestä. Ensimmäinen on se, että jonkinlainen “pahuus” on päästetty valloilleen ja että hänestä tulee sen uhri. (kuten riiviö nimeltään OCD) Toinen on se, että maailman tapahtumat liittyvät häneen. Paranoidinen henkilö tulkitsee maailmaa näiden kahden linssin läpi vainoharhaisuuteensa pohjautuen. Vainoharhaisuus on periaatteessa järjetön kuvitelma. Paranoidinen henkilö tulkitsee kaiken näkemänsä tuon kuvitelmansa läpi. 

Jäin miettimään, että voisiko vakavaa ja vaikeaa OCD:tä hoitaa kuin harhaluuloisuushäiriötä, jos kognitiivisella käyttäytymisterapialla ja ERP-menetelmillä ei saada hyviä tuloksia?

Epätieteellinen lähde:
https://mielenihmeet.fi/mita-paranoia-on-ja-miksi-se-on-haitallista/

Hyvinvointi Mieli
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.