Defenssien ja OCD:n yhteys

Defenssit eli minän puolustuskeinot

Defenssit eli minän puolustuskeinot ovat psyykkisiä mekanismeja, joiden tarkoituksena on vähentää ahdistusta. Defenssin taustalla on ihmisen taipumus välttää negatiivisia epämiellyttäviä tunteita, pelkoa, ahdistusta, sisäisen kuoleman tunnetta, hallitsemattoman voimakkailta tuntuvia tunnekokemuksia tai itsetunnon alentumista.

Defenssi on tavallaan itsepetosta, eli se aiheuttaa itselle vääristyneen kuvan todellisuudesta, vääristymisen palkkio on miellyttävämpänä koettu tunnetila.

Defenssien etuna on tietoisuuden sisällön vääristymistä huolimatta se, että ”tavallaan hallitsemme” tunteitamme paremmin, ja meillä on vahva suojapuskuri tunteiden heilahtelua vastaan. Tämä antaa meille mahdollisuuden toimia vapaammin sosiaalisessa ympäristössä.

Meillä kaikilla on defenssejä, ja jos defenssimme toimivat huonosti, emme pärjää normaalissa kanssakäymisessä, olemme liian haavoittuvia ja tunteemme heilahtevat liikaa.

Nimi minän puolustuskeino tai defenssi tulee Freudin teoriasta, jossa puolustuskeinon tehtävänä on estää tiedostamattomien impulsien tunkeutuminen tietoisuuteen, jotka laukaisisivat pelon kontrollin menettämisestä, muiden ihmisten tuomitsevasta reaktioista tai omantunnon tuomiosta.

Erilaisia minän puolustuskeinoja on lukuisia. Poimin defensseistä vain ne, jotka voisivat liittyä pakko-oireisiin.

siirtäminen: Yksi siirtämisen muoto, joka voi tuntua hieman oudolta, on vihan kohdistaminen itseensä. Tilanteessa, jossa vihaa, kiukkua, pettymystä, raivoa ei voi kohdistaa sen aiheuttajaan, koska tämä aiheuttaja on niin vahvassa asemassa vihastujan suhteen, että vihastuja ei uskalla ilmaista itseään pelätessään kohteen vastareaktiota tai eroon joutumista tai kohteen menettämistä, voi aggressio kääntyä itseään kohtaan. Voisiko tästä seurata pakko-oireilua?

taantuminen eli regressio: Taantumisella tarkoitetaan sitä, että stressaavassa tilanteessa ihminen palaa aikaisemmalle kehitystasolle. Hyvin yleinen regression muoto on esimerkiksi sairauden taakse vetäytyminen stressitilanteessa. Yksi regression muoto on maagisiin ratkaisuihin turvautuminen stressitilanteissa. Kuten OCD-rituaaleihin?

supressio eli tietoinen mielestä pois painaminen: Torjunnan kaltainen keino yrittää vähentää ahdistusta tai pelkoa, on asian tietoinen työntäminen pois mielestä, kuten esim OCDhen keskittymällä? Tätä on verrattu torjuntaan, ja sanottu sitä torjunnan tietoiseksi muodoksi. Joskus voi saada helpotusta tunnetilaansa, jos yrittää olla ajattelematta ahdistusta aiheuttavaa asiaa.

torjunta: Torjunta on ilmiö, jossa joidenkin sisältöjen nouseminen tietoisuuteen estyy, koska ne herättävät ahdistusta. Torjunnan alue on laaja, torjutuksi voi tulla vaikeat traumaattiset kokemukset, insesti, kidutus, pahoinpitely ym. jolloin tapahtumista tai tapahtuma-ajankohdasta ei muisteta mitään tai muistetaan vain osia.  Torjunta voi helposti kohdistua oman toiminnan aggressiivisiin ja seksuaalisiin puoliin, jotka jätetään havainnoimatta. Torjunnan kohteeksi joutuu helposti myös ne puolet meissä, joita emme haluaisi omiksemme tunnistaa, esim. ahneus, kateus, miehillä pelko ja arkuus.OCD:n avulla torjutaan traumamuistoja ja ei-hyväksyttäviä puolia itsessä?

eristäminen ja älyllistäminen: Eristämisellä tarkoitetaan ilmiötä, jossa ihminen eristää toisistaan tunteet ja järjen, ja käsittelee tunteisiinsa liittyviä tapahtumia älyllisesti erillään tunnesisällöstä. Älyllistämisestä on kyse silloin, kun omista tunteista tai tunteita herättävistä kokemuksita puhutaan ilman tunnetta, ilman että älyllinen käsittely yhtyy tunnetasoon. Eristäminen ja älyllistäminen perustuvat tarkkaan ottaen siihen, että tilanteessa tunteet on jo torjunnan avulla vaimennettu. Eli varsinaisen defensiivisen työn on tehnyt toinen defenssi, torjunta.

Eristämisen ja älyllistämisen huonona puolena on se, että kun omia tunteita ja tunteita herättäviä tilanteita käsitellään älyllisesti ja irrallaan tunnepohjasta voidaan helposti mennä täysin hakoteille. Tunteita selviteltäessä on siis koko ajan ”kuunneltava” tunteita ja niiden mukana on myös annettava mielikuvien ja ajatusten liikkua. Vain näin voidaan älyllisellä tasolla todella päästä käsiksi tunteisiin ja ymmärtää omia tunteita. Ilman tätä yhteyttä itselläni on ollut eniten pakko-oireita. Jossain vaiheessa yritin älyllistää kaikki reaktioni ja tunteeni, ja sivuttaa ne, jotka koin hyödyttömiksi. Ei onnistunut! Lisäksi olin todellakin hakoteillä, ilman minkäänlaista sisäistä kompassia.

Jos tunteet taas eristetään ajattelusta, tunteiden selityksiksi voidaan kehitellä mitä erilaisimpia selityksiä, oma ahdistuneisuus voidaan selittää väärästä ravinnosta johtuvaksi, sähköallergiaksi yms. Taikka OCD-rituaalien syyksi.

Itse olen siis sitä mieltä että pakko-oireilu ei aiheuta ahdistusta, vaan ahdistus aiheuttaa pakko-oireita.

tyhjäksi tekeminen: Tyhjäksi tekemisellä tarkoitetaan tunteenomaista ja tiedostamatonta yritystä perua jo tehty ahdistusta tai syyllisyyttä herättävä teko tai ajatus. Jos hyvittämisyritys tapahtuu tiedostamattomasti on kyseessä tyhjäksi tekeminen defenssinä.Käytännössä tyhjäksi tekeminen saa usein maagistyyppisiä muotoja ja ilmenee pakkoneuroosille tyypillisinä oireina: Esimerkiksi lapsen käytös, kun hän yrittää olla astumatta jalkakäytävällä laattojen saumojen päälle ”jottei aiheuttaisi mitään pahaa äidille” on maaginen rituaali jolla yritetään tehdä tyhjäksi aiemmin koettu vihastuminen äitiin, jolloin lapsi on voinut toivoa äidin kuolemaa ja uskonut, että samalla tavalla maagisesti hänen toiveensa äidin kuolemasta voi aiheuttaa kuoleman myös todellisuudessa. (NAPAKYMPPI TÄMÄ DEFENSSI) Tiedostamattomalla tasolla hyvittäminen muotoutuu usein primaariprosesseille tyypillisten tiivistymien ja siirtymien kautta, mikä antaa perumiselle sille omintakeisia ilmenemismuotoja. Freudin esimerkissä tyhjäksi tekemisestä pakkotoimintona 17-vuotias itsetyydytyssyyllisyydestä kärsivä poika luetteli aina mielessään aakkoset takaperin seksuaalisen ajatuksen tunkeutuessa hänen tietoisuuteensa.

Onneksi nykyään sentään saa runkata ilman mitään omantunnontuskia!!

viimeisenä sublimaatio: tunteiden kanavointi, purkaa tunteensa esimerkiksi tekemiseen; työhön,taiteeseen. Tai pakko-oireisiin?

En tiedä tuliko tästä hitti vai huti, mutta yllättävän monta yhdistävää tekijää löytyi.

Lähde:
http://tiedostamaton.net/defenssit/

Hyvinvointi Mieli