Kasvata oma hävikkipuutarha
Kaipaatko juuri nyt elämään pieniä ja yksinkertaisia, hyviä asioita? Sellaisia, jotka ilahduttavat joka päivä? Niin minäkin, ja minulla on tällaiseksi puuhaksi myös täydellinen ehdotus: hyödynnä vihannesten perkeet ja kasvata pieni hävikkipuutarha omassa keittiössä tai vaikka ikkunalaudalla.
Hävikkipuutarhan perustaminen on hyvin yksinkertaista: kun seuraavaksi olet heittämässä kaupan ruukkusalaatin jämiä tai vaikka hedelmän siemeniä biojäteastiaan, pysähdy hetkeksi. Käsissäsi ei suinkaan ole jätettä, vaan ainekset pieneen viherkeitaaseen, joka parhaassa tapauksessa tuottaa sinulle myös syötävää pitkän aikaa.
Kirjoitin jo viime vuonna siitä, miten kaupan ruukkusalaatin uudelleenkasvatus onnistuu, ja tänä vuonna näitä ruukkusalaatin jämiä alkaa tosiaan kokonaisen puutarhan verran. Osan olen jo istuttanut isompaan ruukkuun, osa odottelee vielä. Aion kylvää pihalle salaattia myös suoraan siemenestä, mutta tämä tapa antaa roskaksi ajatellulle kasvin osalle täysin uusi elämä ei koskaan lakkaa riemastuttamasta minua.
Lisävauhtia olen saanut kirjastosta bongaamastani Naattijan opas -kirjasta, joka alaotsikkonsa mukaan opettaa kasvattamaan uutta satoa juurista, naateista, pistokkaista ja siemenistä. Ja sitä se on tehnyt!
Kirjalle on jostain syystä lätkäisty jäätävän ruma kansi, mutta sen sisältö on silkkaa asiaa: innostuin sen myötä kasvattelemaan keittiössäni myös sipulin ja valkosipulin versoja ihka ensimmäistä kertaa, ja lisäksi odottelen parhaillaan, lähtisivätkö kaupan paprikasta kaivetut siemenet vielä itämään.
Jos siis kaipaat tällä hetkellä jotain hauskaa ja hyödyllistä tekemistä, suosittelen ehdottomasti pienen hävikkipuutarhan perustamista. Sen puoleen tilaa kuin varusteitakaan ei vaadita paljon, ja kasveja saa salaattien lisäksi esimerkiksi porkkanan ja sipulin kannoista, kaupan yrittipuskista, hedelmien siemenistä… Vaihtoehtoja on lukemattomia, ja ne riippuvat oikeastaan vain vihanneslaatikkosi ja hedelmäkorisi sisällöstä.
Pienimuotoinen puutarhurointi kiinnostaa yleensä myös lapsia, eli jos kotikoululaisesi kiipeilee seinille tekemisen puutteessa, järjestä vaikka ylimääräinen biologian tunti hävikkipuutarhan pystyttämisen merkeissä.
Sen lisäksi, että hävikkipuutarhallä säästät sekä ruokakuluissa että tuottamasi jätteen määrässä, myös sen vaikutus mielialaan on aivan mittaamaton. Vihreiden versojen vähittäisen venymisen ja uusien lehtien avautumisen seuraaminen on lumoavaa, ja kasvun ihmettä ihastellessa on lähes pakko ajatella vain mukavia asioita. Niin kuin päivien pitenemistä ja sitä, että nyt on ihan oikeasti kevät.
Luomusitruunan siemenestä kasvattamani sitruunapuukin on jo ainakin viiden sentin mittainen. Hiljaa hyvä tulee.
*
Hei onpas kivoja vinkkejä!! 😍 Juuri itsekin nautin kasvattamistani herneenversoista. 😊
Ai niin,herneenversot, nam! Jostain syystä mieleeni ei ole koskaan tullut kasvattaa niitä, mutta täytyy ehdottomasti ottaa kokeiluun.
Minäkin laitoin itäneen punasipulin ruukkuun ja riemulla seuraan, miten se kurottelee varsiaan kohti valoa. Kauppalistalta löytyvät myös kuivatut herneet, että saa laittaa versoja itämään. Lohtua on nyt revittävä sieltä mistä sitä ikinä vain saa.
Huippua! Ja oi, herneenversot – jostain syystä en ollut tullut edes ajatelleeksi niitä. Lisään ne oitis myös omalle listalleni!