Kevään ompeluprojekteja

Kirjoitin pari vuotta sitten harrastuksesta, jonka pariin palaan säännöllisin väliajoin. Vaatteiden ompeleminen on välillä turhauttavaa, aikaa vievää ja vaatii äärimmäistä kärsivällisyyttä – ja juuri siksi se on minulle sopiva harrastus.

Olen vähän kärsimätön tyyppi, joka mieluiten osaisi asiat heti. Siksi silloin, kun tuntuu menevän vähän liian lujaa, ompeleminen on hyvää vastapainoa. Hosumalla kaikki menee heti pieleen, ja säännöllisin väliajoin tunnin työ on purettava ja aloitettava alusta.

Ompeleminen on siis vähän niin kuin elämä yleensäkin! Kiirehtimällä ei koskaan tule hyvä.

Siksi koronakaranteenin alettua palasin pian takaisin ompelukoneen ääreen. Olen ajatellut, että vaivannäön sijaan ompelukoneen äärelle hiljentyminen on laatuaikaa itseni kanssa. Teini-iän ompeluharrastuksesta fokus on siirtynyt lopputuloksesta (valmis vaate) tekemiseen ja itsekseen olemiseen. Mitään ei ole enää kiire saada valmiiksi, vaan mielummin teen hyvin ja hartaasti. Samalla jonkin konkreettisen itse valmistaminen tuo sellaista mielihyvää, jota muista harrastuksista harvoin saa. Samalla unohdan ajan kulun ja jokapäiväiset murheet. Käsillä tekeminen on flow-tilassa olemista parhaimmillaan.

Ensimmäisenä valmistui brittiläisen Merchant & Mills -valmistajan kaavoilla ja kankaasta kesämekko, joka on väljän mallinsa ansiosta mukavuudenhaluisten etätyöpäivien suosikkivaate. Koska mekossa on sekä vuori että muotolaskoksia, se ei ole ihan yksinkertaisimmasta päästä, mutta kaava sopii jo vähän ompelua harrastaneille. Parasta on myös se, että kaavasta on olemassa kaksi versiota, joita voi myös yhdistellä. Aion ehdottomasti tehdä tätä kaavaa käyttäen muutakin – kenties vaikka kierrätyskankaasta, kun taas pääsee kirpputoreille fiilistelemään. Merchant & Mills’in kankaat tulevat useimmiten Euroopasta tai Japanista, ja niissä on laatu kohdillaan. Tähänkään pellavakankaaseen en ole joutunut pettymään.

Toisena projektina taas syntyi ohuesta farkkukankaasta valmistettu kimonomallinen takki. Kaava (jota muokkasin tekemällä kauluksesta kapeamman ja tekemällä takkiin irtovyön) löytyi netistä ja kankaan tilasin sähköpostitse kangaskauppa Materialsista (jolla nykyään on myös verkkokauppa). Vuorikangas löytyi lähiompelimon poistomyynnistä. Tämä kaava on vuorista huolimatta superhelppo ja sopii mielestäni hyvin sellaisellekin, joka ei hetkeen ole istahtanut ompelukoneen ääreen.

Molemmat vaatteet tulevat varmasti olemaan kovassa käytössä koko kesän (itse asiassa kirjoitan tätä juuri tuo mekko päällä). Jotenkin itse tekemässä vaatteessa fiilis on aina erityinen, kuin salaseuraan vihkiytynyt.

Kiinnostaisiko teitä jatkossakin kuvat ompeluprojekteista, vinkit kivoista kaavoista tai yksityiskohtaisemmat ohjeet ompeluprojekteista? Tai oletteko itse innostuneet ompelemaan viime aikoina?

*

FACEBOOK / BLOGLOVIN / INSTAGRAM

muoti vastuullisuus
Kommentit (2)
 1. Maijanlainen
  28.5.2020, 21:42

  Olen ommellut käsin hukkapaloista ja mummon vanhasta lakanapitsistä pienen pussin kuivatulle laventelille omasta parvekepuutarhasta, sen hipelöiminen on ollut mukavaa koko viikon.

  Eilen iltapäivällä purin vanhan puuvillasatiinityynyliinan, jonka ostin jouluna 2005, mutta joka on nähnyt jo parhaimmat päivänsä puhtaan valkeana tyynyliinana. Leikkasin kangasta vähän housukaavoja mukaillen, tein kankaan reunasta vyötärökaitaleen, ja lisäsin reunapitsiä mummon vanhoista pitseistä (joita yritän siis kovasti käyttää pois, etteivät ne vain seiso komerossa keräämässä pölyä), ja tein siis mamelukit, eli kesäiset alushousut. Ne ovat kivat kesämekon alla. Testasin tänään kävelyllä, ja toimivat kuten suunniteltu.

  Haluaisin tehdä kesähameen, mutta päädyn ehkä kaavoittamaan sen itse, koska haluan Tietynlaisen, joten vaikeuksien kautta lisää vaikeuksia on varmaan tulossa.

  – Maija, vakilukijanne

  1. Kiitos kommentista Maija! 🙂 Hienoa kankaiden uudelleenkäyttöä!

   Hameen kaavoittaminen ei välttämättä ole hirveän vaikeaa (riippuen toki siitä, minkälaisen haluaisit tehdä). Perinteinen vyötäröltä rypytetty hame koostuu lähinnä kahdesta pitkältä sivulta rypytetystä suorakaiteesta ja vyötärönauhasta, kellomallisiinkin löytyy varmasti helppoja vinkkejä netistä. Tsemppiä ompeluhommiin!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *