Lähimatkailua: Ahvenanmaa

Viime kesänä toteutin pitkäaikaisen haaveen ja matkustin ensimmäistä kertaa Ahvenanmaalle. Tiedän, kuulostaa aika hullulta, että suomalaisena ei koskaan ole pysähtynyt Maarianhaminaan, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan!

Ahvenanmaa on toki virallisesti Suomea, mutta etenkin ruotsalaisten turistien parveillessa Maarianhaminan kaduilla unohdin usein olevani kotimaassa. Omaa osaamista toisessa kotimaisessa olisikin voinut vähän terästää ennen Ahvenanmaalle suuntaamista, mutta kyllä monissa paikoissa pärjää suomellakin.Moni suuntaa Ahvenanmaalle pyörällä, mutta koska olimme jatkamassa Ahvenanmaalta vielä viikoksi Turun saaristoon, oli meillä käytössä laina-auto (se siitä ekoilusta). Etäisyydet jopa pääsaarella ovat kuitenkin lyhyitä, joten ajokilometrejä ei kerry paljoa. Monista majataloista alle saa myös pyörän (testasimme kahdesti).Ahvenanmaalla parasta tekemistä on saaristoluonnon ihaileminen saaren monilla luontopoluilla. Historiannälkäinen voi myös vierailla esimerkiksi Suomen vanhimmassa kirkossa tai Bormasundin linnoituksella. Tänne on ehdottomasti suunnattava uudelleen pyörän selässä.

Vinkkejä Ahvenanmaalle matkaaville

  • Ahvenanmaalla voi matkustaa monenlaisella budjetilla telttamajoituksesta ylellisiin pieniin majataloihin. Oman reissumme helmi oli ehdottomasti pieni Kvarbo Gästhem, jonka etuovelta kävelimme minuutissa ilta- ja aamu-uinnille maidonlämpimään mereen. Lähellä olevasta Brobacka Gästhem oli sekin mainio, plussana etenkin puulämmitteinen pihasauna. Soltuna oli söpö mökkikylä, jossa sai sopuhintaisen majoituksen lisäksi myös varsin hyvää ruokaa.

  • Ahvenanmaalla riittää myös hyviä ruokapaikkoja. Kannattaa tsekata erityisesti Kastelholmin linnan kupeessa sijaitseva Smakbyn (joka muuten valmistaa myös viinejä, mistäpä muusta kuin omenasta), Stallhagen-panimon pubiravintola, sekä Maarianhaminan Bagarstugan-kahvila.
  • Ahvenanmaalle kannattaa Helsingin sijaan suunnata Turusta, sillä laiva on inhimillisempään aikaan perillä (ja koska matka on lyhyempi, myös päästöjä on vähemmän). Pienhiukkaspäästöistä huolehtivan kannattaa pohtia esimerkiksi Viking Linen M/S Gracella, joka käyttää öljyn sijaan maakaasua (ei sekään täydellinen valinta, mutta vähän puhtaampi).
  • Ahvenanmaalta on myös helppo jatkaa Saaristomerelle saaristolautoilla. Me palasimme Turkuun, mutta suuntasimme siitä Nauvon kautta Jurmon saarelle.

Kiinnostaako lähimatkailu? #lähimatkailu-tunnisteella löydät blogin aiemmat jutut aiheesta!

FACEBOOK / BLOGLOVIN / INSTAGRAM

hyvinvointi matkat vastuullisuus
Kommentit (2)
  1. Hei tosi hyviä vinkkejä. 🙂 Täällä myös yksi suomalainen joka ei ole koskaan käynyt Ahvenanmaalla, mutta joka haluaa korjata asian pian!

    1. Jes, ihana kuulla, jos näistä oli hyötyä! 🙂

      Lähellä oleviin paikkoihin tulee usein mentyä ihan liian harvoin – ne on liian nenän edessä, että edes tulis ajatelleeksi! Mutta Ahvenanmaa oli kyllä ihana, suosittelen.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *